Scandalul dintre Arhiepiscopie şi Muzeu ia proporţii

Din ziarul nostru de ieri aţi aflat în exclusivitate despre faptul că Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului l-a reclamat pe directorul Muzeului la Poliţie şi la Prefectură din cauza festivalului medieval care urma să aibă loc sâmbătă în curtea Bisericii Domneşti. „Eparhia Argeşului şi Muscelului încearcă să împiedice desfăşurarea acestui festival pe motiv că prezenţa mai multor oameni poate să distrugă monumentul. Vor fi amplasate gardene, vor fi jandarmi acolo, şi nimeni nu va putea să se apropie de monument, nu e niciun pericol”, a declarat Ştefan Dumitrache. Mai mult decât atât, acesta a vorbit şi despre procesul care durează de peste cinci ani dintre Arhiepiscopie, Primărie şi Muzeu pentru Biserica Domnească, monument revendicat de Biserică. „Tocmai speram să facem o înţelegere, dar acum nu mai ştiu ce sa mai zic”, ne-a spus Ştefan Dumitrache despre evoluţia acestui proces.
Ieri, Arhiepiscopia ne-a trimis la redacţie un comunicat extrem de interesant.
„Oraşul Basarabilor e cunoscut datorită monumentelor bisericeşti!”
„Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului nu s-a opus şi nu se va opune niciodată manifestărilor care promovează municipiul Curtea de Argeş, ci dimpotrivă, Oraşul Basarabilor e cunoscut în ţară şi în străinătate datorită monumentelor bisericeşti care atrag numeroşi turişti şi pelerini, ce vizitează, se închină şi participă la evenimentele cultural – religioase organizate în fiecare an. În septembrie 2009 a fost canonizat Sfântul Neagoe Basarab, şi începând cu 2010 au fost organizate, de către Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, activităţi (…) în preajma zilei de 26 septembrie. Nedumerirea Noastră este motivaţia în baza căreia s-a stabilit ca dată de desfăşurare a festivalului Medieval 27 – 28 septembrie. Precizăm că această perioadă era deja „ocupată” de manifestările dedicate (…) Sfântului Neagoe Vodă Basarab (…)Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, anul acesta, a renunţat la ceea ce organiza, de obicei, tocmai în ideea de a nu intra în contradicţie cu Festivalul Medieval şi s-a limitat la programul de slujbă, în curtea Bisericii Domneşti. De aceea, nu înţelegem cine pe cine a deranjat. Biserica Sfântul Nicolae Domnesc, precum şi curtea interioară, reprezintă un spaţiu sacru ortodox, în care oamenii vin pentru a se reculege şi a se ruga lui Dumnezeu pentru pacea lumii şi nu pentru a vedea lupte, sau pentru a învăţa cum se trage cu arcul, acestea fiind manifestări ce sunt caracteristice stării de război, de care să ne ferească Dumnezeu!”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei.
„Ansamblul Domnesc de la Curtea de Argeş nu se află în spaţiul public al municipiului Curtea de Argeş”
Mai departe, reprezentanţii Arhiepiscopiei vorbesc şi despre procesul menţionat mai sus. „Trebuie să avem în vedere şi starea de litigiu, legată de dreptul de proprietate, în care se află Ansamblul Domnesc de la Curtea de Argeş, şi faptul că acest ansamblu nu se află în spaţiul public al municipiului Curtea de Argeş, astfel că Primăria şi Muzeul (aflat în subordinea Primăriei), nu pot organiza evenimente de niciun fel, până la lămurirea situaţiei juridice”. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email