Scandal uriaş la Curtea de Argeş!Alimentele de la UE, schimbate cu unele în prag de expirare

Un scandal de proporţii, care poate avea repercusiuni uriaşe, a izbucnit zilele trecute la Curtea de Argeş, când o femeie a descoperit în cutia cu alimente de la UE o conservă care nu avea ce să caute acolo. Doamna a venit la redacţie cu alimentele primite, iar printre ele se afla conserva care nu era trecută pe capac.

„Am fost trecută pe listele suplimentare şi am primit o cutie cu alimente de la Uniunea Europeană. Am deschis-o şi înăuntru am găsit în loc de o cutie cu ficat de porc, aşa cum scria pe cutie, una cu carne de porc, care expiră la începutul lunii noiembrie. Cutia nu are etichetă, aşa cum are cea de carne de vită, pe care scrie Uniunea Europeană, nu are deloc etichetă şi pare să fi fost lovită, e strâmbă”, ne-a povestit femeia. După cum se vede în poze, cutia de conserve cu carne de porc arată altfel, nu are într-adevăr etichetă, şi expiră în noiembrie.

Ea a mers la Serviciul Public de Asistenţă Socială (SPAS) din subordinea Primăriei, să reclame situaţia. „În primul moment ne-am gîndit că doamna a încurcat cutiile, poate era de anul trecut, sau poate avea conserva din altă parte, la asta ne-am gândit”, spune Mariana Moise, şeful SPAS. Ca să elimine orice suspiciune, SPAS a făcut o comisie şi a deschis câteva cutii. „Am făcut un proces verbal şi am constatat că şi în alte cutii erau conserve fără etichetă, iar cutiile nu conţineau şi pate de ficat de porc, aşa cum scria pe ele”, ne-a mai spus Mariana Moise.

În procesul verbal angajaţii Serviciului de Asistenţă au scris clar că „s-a procedat la deschiderea a şase cutii cu alimente europene şi s-a constatat că în aceste cutii se găseau conserve de carne din porc, nu de vită, neinscripţionate corespunzător, şi care expirau la data de 16.11.2016. Analizând toate documentele şi Declaraţiile de conformitate justificative transmise de SC NED GROUP SRL, s-a constatat că nu se justifică prezenţa acestor conserve de carne de porc, care nu au fost menţionate în aceste documente”.

Două tiruri, ambele cu probleme

La Curtea de Argeş au sosit două tiruri cu alimente de la UE. Din cutiile care au venit cu primul transport lipseau pungile de fasole, dar cei de la Serviciul Social au luat legătura cu firma care a transportat alimentele şi le-a adus ulterior. Cutiile în care pateul a fost înlocuit cu conserva de porc care expiră în noiembrie au fost aduse la al doilea transport. 

„Am sesizat Prefectura şi Ministerul Fondurilor Europene. Aşteptăm răspuns”, a precizat Mariana Moise. Societatea care a transportat cutiile se numeşte SC Ned Group SRL, şi are punct de desfacere la Constanţa. Potrivit Registrului Comerţului, firma are ca domeniu de activitate principal „ACTIVITĂŢI DE CONSULTANŢĂ PENTRU AFACERI SI MANAGEMENT”,  a început activitatea în 2006 şi are un singur angajat.

Societatea cu sediul la Constanţa a câştigat licitaţia organizată de Ministerul Fondurilor Europene pentru acest contract. Direcorul de vânzări al Ned Group, Adrian Serghi, ne-a spus că nu ştie despre ce e vorba. „Nu pot să vă confirm nici să vă infirm. Nu am primit nicio informaţie de felul ăsta la momentul de faţă. Avem alte discuţii cu colegii de la Curtea de Argeş dar nu în direcţia în care spuneţi. Ei ne-au sesizat nişte probleme de ambalare, dar trebuie să ajungem la faţa locului să vedem. Noi suntem furnizori, în primul rând, nu pot să vă spun cine ambalează, sunt detalii confidenţiale din contractul pe care îl avem cu furnizorii noştri. S-au dus foarte multe cutii în ţară, speţa asta, punctual, e dstul de ciudată. Nu am ajuns la faţa locului, nu pot nici să vă confirm nici să vă infirm, pot să vă spun că un şofer al nostru sigur a fost acolo, a încercat să vadă despre ce e vorba, cu doamna Moise, nu a prins programul de lucru. Dacă există o problemă de genul ăsta e reglementată de contractul de achiziţie care e semnat, avem nişte termene contractuale pe care noi trebuie să le respectăm pentru remedierea unor deficienţe de orice natură, indiferent de natura lor. Contractul, achizitorul, Ministerul Fondurilor Europene, a spus că dacă se întâmplă aşa, faceţi aşa”, ne-a spus reprezentantul Ned Group.

În ceea ce priveşte pungile de fasole care lipseau iniţial din cutiile aduse prima dată, spune că nu ştie nimic.

 

Ce este POAD şi ce face el

Iată ce scrie Ministerul Fondurilor Europene pe site-ul propriu despre ajutoarele alimentare de la UE.

„Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) asigură pe întreaga perioadă 2014 – 2020 distribuția gratuită de ajutoare alimentare în toate localitățile din ţară în favoarea persoanelor dezavantajate.

POAD este o continuare a Programului European de Ajutorare a Defavorizaților (PEAD) derulat în perioada 2007 -2013.

Programul este finanțat în proporție de 85% din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane și în proporție de 15% din bugetul național.

Categoriile beneficiare de ajutoare alimentare în cadrul POAD sunt stabilite de Ministerul Muncii și sunt menționate în art. 3 al Hotărârii de Guvern nr. 799/2014, cu modificările și completările ulterioare.

În cadrul POAD 2015/2016 ajutoarele vor fi distribuite în două cutii de carton cu conținut identic, în fiecare cutie se vor afla următoarele produse alimentare si cantități:

 

Produs

Ambalare

Număr ambalaje

Greutate     (kg sau litri)

Faină albă de grâu

pungă de 1 kg.

1

1,000

Mălai

pungă de 1 kg.

2

2,000

Paste făinoase 

pungă de 400 g.

1

0,400

Ulei

sticla din plastic de 1 l.

2

2,000

Zahăr

pungă de 1 kg.

1

1,000

Conservă carne de vita

cutie metalică de 300 g.

1

0,300

Conservă pateu  de ficat de porc

cutie metalică de 200 g.

1

0,200

Orez

pungă de 1 kg.

1

1,000

Conservă de pasta de tomate

cutie metalică  de 400 g.

1

0,400

Fasole boabe

pungă de 500 g.

1

0,500

Total

 

12

8,800

 

Ajutoarele alimentare în cadrul POAD sunt distribuite către beneficiari prin primăriile din fiecare localitate. În unele localități primăriile deleagă această atribuție către Direcțiile de asistență socială”.

Cine produce conserve de carne de porc la Brăila

 

Conservele de carne de porc care au înlocuit pateul nu au etichetă  cu Uniunea Europeană, cum au celelalte alimente, sunt produse de Group Omega Fish SRl din Brăila, şi expiră pe 15 noiembrie. Conserva de carne de vită, etichetată corect, expiră în 2018. Firma care a produs conserva de porc se ocupă cu „Prelucrarea si conservarea peştelui, crustaceelor şi moluştelor”.

 

 

Situaţia pare complicată. E greu de estimat câte din cutiile aduse la Curtea de Argeş de Ned Group conţin acea conservă care nu are ce să caute acolo, şi trebuie văzut unde s-a dus pateul şi de ce a apărut porcul. De alimentele de la UE beneficiază persoanele nevoiaşe, iar cei care îşi bat joc de ele şi fac afaceri ilegale pe seama lor trebuie să fie pedepsiţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email