Scandal pe locurile de parcare din cartiere

Locuitorii blocurilor munici­piului s-au trezit sâmbătă cu un afiş la scară în care administratorii asociaţiilor de locatari anunţau că se primesc cereri pentru concesionarea sau închirierea locurilor de parcare. Ieri de dimineaţă, uşile sediilor asociaţiilor au fost luate cu asalt de cei care voiau un loc de parcare pe care să-l plătească, dar despre care să ştie că îl pot folosi oricând. O adevărată isterie s-a creat în oraş, oamenii stând la coadă în faţa uşii asociaţiei să depună copiile după buletine, după cărţile de identitate ale autoturismelor şi cererile pentru un loc de parcare. „Am avut o şedinţă la Primărie, la sfârşitul săptămânii trecute. Nu s-a spus să completăm nişte fişe, cu datele locatarilor şi ale maşinilor lor. Pentru o maşină am luat în calcul 2,5 metri pe 4 metri, astfel încât la o scară de bloc să încapă, în parcare, cam şapte maşini. Primele şapte cereri ale celor care locuiesc în blocul respectiv primesc locurile de parcare, iar pentru ceilalţi, care rămân fără, vom vedea cum facem. Dacă la un bloc vecin mai rămâne câte un loc, îl ducem acolo”, ne-a povestit administratorul unei asociaţii de locatari.
Bani în buget pentru asfaltul din faţa blocului. Sau pentru ţărâna de pe roţi.
Acelaşi administrator ştia şi alte amănunte. „Trebuie să ne dea de la Primărie câte o copie după hotărârea de Consiliu Local în care s-a decis concesionarea locurilor de parcare pentru 60 de lei pe lună. Probabil că taxa va fi aplicată de la 1 februarie sau de la 1 martie”. Administratorul ne-a spus că a muncit tot week-endul să facă schiţe cu locurile de parcare. „Să ştiţi că sunt mulţi nemulţumiţi, ca de fiecare dată. Am făcut acest lucru pentru că ni s-a cerut de la Primărie, nu pentru că aşa am vrut noi”, ne-a spus administratorul respectiv.
Despre o eventuală amenajare a locurilor de parcare, astfel încât oricine plăteşte să se şi folosească de el, nimeni nu a suflat nici un cuvânt. Mai mult decât atât, la Primărie lucrurile stau cu totul altfel.
„Vrem să vedem de câte locuri de parcare mai e nevoie”
„Intenţionăm să realizăm locuri de parcare rezidenţiale, în jurul fiecărui bloc, însă acest proiect este în stadiu incipient. Acum încercăm să identificăm câte locuri de parcare există în fiecare zonă, de câte locuri ar mai fi nevoie şi evident dacă există spaţii în jurul blocurilor unde ar putea fi amenajate alte locuri de parcare. În acest sens am avut discuţii cu fiecare asociaţie de locatari în parte, pentru că sunt foarte multe lucruri de pus la punct. În acest moment nu avem nimic concret, doar încercăm să punem la punct detaliile pentru a rezolva problema locurilor de parcare din municipiu”, explică Elena Călinescu, de la Biroul Administrarea Domeniului Public şi Privat, din cadrul Primăriei.
Viceprimarul Costinel Vasilescu e de aceeaşi părere, că mai sunt multe lucruri de rezolvat. „Sunt multe lucruri de pus la punct, pentru că în acest moment nu avem locuri de parcare suficiente şi riscăm să creăm divergenţe între locatari. Nu văd pe ce criterii de departajare am putea să concesionăm locurile. De exemplu dacă la o scară aveam 8 locuri de parcare şi 12 maşini, cum le împărţim? Pe ce criterii? Probabil lucrurile ar fi fost mai simple dacă aveam finalizat planul de parcări din municipiu şi dacă am fi avut Poliţie Locală”, crede viceprimarul Costinel Vasilescu.
Şi totuşi, administratorii asociaţiilor împart locurile de parcare. Dacă împărţeala va fi „validată” sau dacă Primăria vrea să doar să mai încaseze ceva bani la buget, punând o taxă pe asfaltul din faţa blocului, asfalt poreclit „parcare”, rămâne de văzut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email