Scandal monstru la a doua Adunare Generală a Asociaţilor. Cătălin Nastea ar vrea mandat nelimitat la conducerea Salubrităţii

La Adunarea Generală a Asociaţilor (AGA) Societăţii de Salubritate Publică Urbană (SPU) Curtea de Argeş SRL directorul Cătălin Nastea a ţipat la toată lumea şi toată lumea a ţipat la el

Actul constitutiv al societăţii a fost modificat după certuri groaznice

Unii dintre membrii AGA au părăsit şedinţa, iar directorul a spus că „vorbesc prostii”

AGA societăţii de salubritate de săptămâna trecută a fost probabil cea mai agitată, eufemistic vorbind, Adunare Generală a unei societăţi a Consiliului Local din 1998 încoace. Poate la concurenţă cu ultima AGA convocată de fostul director al celeilalte societăţi a Consiliului Local Curtea de Argeş, Aquaterm SA. Atunci, Ion Bolovan simţea că i se apropie sfârşitul mandatului şi a spus multe. Acum, Cătălin Nastea, administratorul şi directorul general al SPU, ar vrea să fie director pe viaţă la o societate de utilitate publică, societate a cetăţenilor din municipiu, o societate pentru care argeşenii plătesc taxe şi impozite la ghişeele Primăriei, celor doi funcţionari morocănoşi şi plictisiţi la maxim. Unii dintre membrii AGA au spus că au creat un monstru, referindu-se la societate dar poate că şi la conducerea ei.

O scurtă istorie. Cine e şi de ce a fost înfiinţată SPU

Se impune o scurtă istorie. SPU a fost înfiinţată în 2010 de fostul primar Nicolae Diaconu, când s-a pus problema ca 25% din angajaţii Primăriei şi ai serviciilor subordonate să fie daţi afară. Ninel, băiat fin şi mai milos în firea lui, a creat o societate comercială la care a dus peste 40 de angajaţi de la Serviciul Public de Gospodărie, salvând astfel posturile celor care poate că ar fi putut să fie concediaţi de la Primărie şi de la serviciile publice din cauza activităţii sau a lipsei acesteia. Primul director al nou înfiinţatei societăţi a Consiliului Local era Gabriel Nastea, şi el fost angajat al Serviciului de Gospodărie. După doi ani, Agenţia Naţională de Integritate l-a declarat incompatibil, iar primarul a fost nevoit să-l dea jos din funcţie. Pe acelaşi principiu, să fie bine şi să nu fie rău pentru…., primarul Nicolae Diaconu a vorbit în stânga şi în dreapta iar funcţia de director a rămas în familie, la Cătălin Nastea, fiul lui Gabriel Nastea. AGA l-a numit direct, fără să-l întrebe ce ştie să facă, dacă a condus vreodată ceva, fără să-i ceară un plan de administrare, un CV, sau să-i stabilească nişte criterii de performanţă.  La început, Cătălin Nastea era, faţă de consilieri, politicos, iar tatăl său vorbea în locul lui pe la şedinţele AGA. Repede, însă, Cătălin a învăţat cum se face şi ce se face, iar funcţia de administrator şi director general i-a venit mănuşă, o mănuşă pe care ar vrea să o poarte până la pensie.

 

Act constitutiv schimbat

Primul punct de pe ordinea de zi a AGA de săptămâna trecută s-a referit la modificarea actului constitutiv. Vă reamintim că în raportul pe care inspectorii Curţii de Conturi l-au făcut în urma controlului la SPU, scrie clar – „nu a fost încheiat Contract de mandat cu administratorul întreprinderii publice implicit nu s-au stabilit prin act adiţional la acesta indicatorii de performanţă financiari nefinanciari; – nu a fost realizată evaluarea anuală a activităţii administratorului de către adunarea generală a acţionarilor şi nici nu a fost întocmit Planul de administrare; – nu au fost întocmit/actualizat Regulamentul de organizare functionare (ROF) şi indicatorii de performanţă;- nu au fost implementate prevederile legale în sensul constituirii Adunării Generale a Acţionarilor şi a Consiliului de administraţie”.

Modificarea actului constitutiv viza rezolvarea acestor probleme. „Dvs. aveţi mandat de patru ani de administrator începând cu 2016. Au trecut deja trei ani. Nu aveţi contract de mandat, aţi mers pe contract de muncă, ceea ce e ilegal. Noi v-am dat până acum bani să-i administraţi pe baza unui contract de muncă. Eu vreau să te pui în regulă, nu vreau să intru la puşcărie pentru mata!”, i-a spus Ion Şerban lui Cătălin Nastea încă de la începutul întrunirii. Acesta a fost şi momentul în care s-a declanşat scandalul. Cătălin Nastea a strigat la toată lumea şi toată lumea a strigat la el. Acuzaţiile aduse au fost mari şi grave, pentru că Nastea nu făcuse modificările conform măsurilor impuse de Curtea de Conturi, au spus aleşii. Punctul sensibil era contractul de mandat, pentru că toată lumea din sală ştia că administratorul îşi doreşte un mandat pe perioadă nelimitată. De altfel, la un moment dat a spus că „la Câmpulung toşi directorii au mandat nelimitat!”. Cristian Mitrofan şi-a sunat colegii săi de la Câmpulung şi a aflat altceva. „La Câmpulug toţi directorii au mandat pe patru ani!”, le-a spus Mitrofan membrilor AGA.

Au plecat din Adunare

Strigătele au continuat până când Marius Deaconu a spus – „Dacă am ajuns să ţipe Cătălin la noi… eu am plecat!”, Şi aşa a şi făcut. De altfel, Ion Şerban plecase cu un minut mai devreme pentru că nu se înţelegea cu Nastea iar acesta din urmă nu se înţelegea cu el. Şerban a venit cu legile pe masă şi a citit din ele. Nastea avea şi el legile lui, dar interpretarea îi aparţinea.

Şi Ionel Păunescu a plecat din AGA, şi l-a acuzat pe viceprimar că minte. „Ne-aţi spus că există un registru în care se trec observaţiile zilnice făcute la salubrizarea stradală. Nu există, aţi minţit!”, a spus Păunescu. El a întrebat de mai multe ori cum se face recepţia salubrizării străzilor şi a reproşat faptul că se semnează un proces verbal lunar în baza căruia să plătesc facturile pentru salubrizare, dar nimeni nu verifică de fapt cât de curate sunt străzile şi cât de des sunt măturate.

O concluzie a încercat să tragă Cristian Mitrofan. El şi colegul său de partid şi de Consiliu, Mădălin Marinescu, au încercat să întrebe şi să-i spună lui Cătălin Nastea cum ar trebui procedat. „Propun ca într-un termen pe care ţi-l alegi să vii cu contractul de mandat la AGA. Nu există mandat pe termen nelimitat. Noi te punem, noi te schimbăm dacă nu-ţi faci treaba! Noi te sprijinim să fie bine pentru societate şi pentru tine. Dacă nu vrei, să-ţi dai demisia!”, a spus Mitrofan. Şi Maria Dicu, consilier PSD, a încercat să-i explice directorului general cum crede că e bine de făcut, dar fără prea mare succes.

Nu s-a înţeles mai nimci din AGA şi nu s-a votat cine ştie ce. De aceea, peste 20 zile va fi convocată alta, a treia, la care va fi prezentat contractul de mandat al administratorului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email