Un grup de actuali şi foşti elevi ai Seminarului din Curtea de Argeş au venit la redacţie ca să ne povestească despre nemulţumirile lor. Acuzaţiile pe care ei le aduc sunt grave.
Ce reclamă seminariştii
Directorul Seminarului, Sabin Stancu, în data de 10 octombrie 2011, între orele 11.00- 12.00 , la o oră de curs, ar fi spus unui elev de clasa a IX-a „Câte nopți și câte zile zile ai dormit la R.? Folosiți aceleași creme?”, elevul a încercat să se explice pentru a nu fi judecat greșit, dar directorul seminarului l-a poftit în birou unde a revenit cu o întrebare mai clară „Te mai îmbraci în femeie?”.
Elevii, bineînțeles, au văzut în aceste replici motiv de glume, care pot cu ușurință să lovească psihicul unui copil de clasa a IX-a. Un grup de elevi ai seminarului povestește cu nemulțumire profundă că li s-au cerut bani pentru manuale (200 lei), care nu au mai venit, dar nici banii nu au fost returnați. Tot elevii spun că una din cărțile comandate nici măcar nu se mai tipărește, Catehismul. Tot așa au pățit mai demult cu Gramatica muzicii bizantine, pe care au ajuns să o cumpere de la elevii mai mari la suprapreț.
Dacă se întâmplă cumva să aibă vreo problemă, copiii spun că replica directorului de cele mai multe ori este „Eu ce să-ți fac?”, iar dacă este nemulțumit de ceva, acesta apelează la șantajul emoțional – „Te-am ținut de milă în seminar!”, așa cum i-a spus unuia dintre foștii elevi care locuiște în căminul de la Agricol, în timpul unui apel telefonic.
Căminul, pe de altă parte, spun elevii, le oferă condiții bune, au căldură, apă caldă, dar nu este populat de oameni, după cum spune chiar directorul. Este „seminarul zoologic”. Povestesc P., T. și V. că nu o dată au auzit pe coridoarele căminului replici de genul „Eu sunt nepotul ÎPS-ului și te pot da afară acum!” sau „Eu îl am pe protopsaltul de la București”.
Copiii spun că nu înțeleg de ce unii elevi fac „donații substanțiale” seminarului, iar alţii care nu au posibilități financiare nu au parte de subvenție, de un ajutor măcar cu masa, căci cantina este contracost din buzunarele părinților.
Tot cei trei sunt convinși că există oameni în cadrul seminarului care încă mai pot face ceva pentru bunul mers la lucrurilor, cum ar fi preotul Vasile Dumitrescu sau Mihaela Nedelcescu. Aceştia îi pot ajuta și înțelege și pe ei.
Ce zice directorul
Pe de altă parte, directorul Seminarului, preotul profesor Sabin Stancu, ne spune că există două programe speciale ale Patriarhiei în colaborare cu Ministerul Educației și Învățământului pentru elevii defavorizați, iar aceștia beneficiază de excursii gratuite, supraveghere din partea preoților, programe catehetice (lecții de religie îmbinate cu consiliere).
Acuzele privind manualele comandate sunt demolate de intervenția aprigă a preotului Vasile Dumitrescu, cel care, ca diriginte de clasa a X-a, spune clar că încă nu a fost lansată comanda, nu se pune problema dispariției banilor și niciun elev nu este obligat să le cumpere, dar ca bibliotecă personală pentru domeniul teologic sunt cărți fundamentale, se vor putea folosi de acestea multă vreme de acum încolo. Directorul completează chiar cu propriul exemplu, cartea pe care o deține de la terminarea seminarului și pe care încă o mai folosește.
Directorul Sabin Stancu este „uimit” de cele spuse de elevi, nu își putea imagina astfel de situații și nici nu a auzit vreodată plângeri din partea lor cu privire la manuale, sau la luare de mită pentru intrarea în seminar. Ba chiar, cu meticulozitate, ne explică metodologia admiterii în seminar, care constă în susținerea a două probe: proba orală, cu scopul de a verifica capacitățile muzicale și intonația elevilor, și proba scrisă, cu scopul verificării cunoștințelor elevilor la materia religie. Cu proba scrisă se face o medie ponderată împreună cu media elevilor din școala generală. Că tot am deschis subiectul admiterilor, directorul ne spune cu mândrie că a avut promovabilitate la examenul de bacalaureat de 86%, fiind pe locul II la nivel de oraș, după Colegiul Național „Vlaicu Vodă”.
Majoritatea elevilor de la Seminar care au terminat în ultima generație sunt înscriși la facultate pe locuri subvenționate de bugetul statului, dar nu toți au urmat filiera teologică. Aflăm de la director că sunt înscrişi și la alte specializări în București, Pitești sau chiar la Sibiu.
Sunt înscrise şi fete
la seminarul din
Curtea de Argeş
De asemenea, directorul Stancu spune că sunt înscrise și 9 fete la cursurile seminarului, care sunt, după cum remarcă acesta, mai bune la învățătură decât băieții și se descurcă foarte bine. Ca regulament de ordine interioară, directorul Sabin Stancu ne spune că singura diferență față de alte licee este să fie purtată uniforma specifică.
Tot directorul școlii ne introduce în lumea din spatele catedrei și ne spune că sunt la momentul de față 18 cadre didactice la Seminarul teologic liceal, din care doi profesori doctori în teologie, doi profesori doctoranzi, 6 profesori cu gradul I și 7 profesori cu gradul II. Cum se întâmplă că apar probleme printre oameni școliți? Cum se întâmplă că aceste probleme sunt străine de cancelarie și de conducerea seminarului? Oare există o lipsă de comunicare? Au dreptate elevii sau profesorii? Acestea sunt întrebări la care poate răspunsul va veni.