Scandal la plata impozitelor

La Curtea de Argeş, în ciuda declaraţiilor reprezentanţilor administraţiei publice locale, impozitele şi taxele locale au crescut. Desigur, majorarea provine din aplicarea noului  Cod Fiscal, dar asta nu înseamnă că este mai puţin dureroasă pentru cetăţenii care abia îşi duc au bani de pâine.

Zeci de persoane se înghesuie în spaţiul strâmt de la subsolul Primăriei, acolo unde doi funcţionari asudă în spatele geamurilor. O doamnă şi un domn fac eforturi să fie amabili, dar e din ce în ce mai greu. Oamenii vin cu banii pregătiţi pentru a-şi achita impozitele, bucurându-se de reducerea de 10% oferită pentru cei care plătesc până la sfârşitul primului trimestru din an. Bucuria se spulberă rapid pentru mulţi dintre ei când află că bonusul e „topit” de creşterea sumelor care trebuie date la Primărie.

Tanti Maria locuieşte în Plopiş şi are ceva teren. Până acum plătea două milioane de lei impozit, acum i-au cerut şase. „Nu mai pot să plătesc. În fiecare an fac programarea la pensia din luna februarie să plătesc fonciirea (impozitul – n.a.). Am venit cu două milioane şi mi-au spus că trebuie să dau mai mult, şase, dacă am auzit eu bine. Păi de unde să dau eu banii ăştia, şi de ce să dau atât?! De anul trecut până anul ăsta a crescut pământul, au crescut bani pe el, ce a făcut, de ce s-a scumpit aşa?!”, se întreabă bătrâna. E greu de înţeles Codul Fiscal, sunt aproape imposibil de explicat pe înţelesul tuturor noile prevederi, noile reguli şi sumele cele noi care trebuie date. Funcţionarii din spatele geamurilor le spun, dar puţini sunt cei care înţeleg şi mai puţini cei care le acceptă. O revoltă poate izbucni oricând în momentul în care un cetăţean mai violent în limbaj află că a crescut impozitul.

„Problema e coeficientul”

Cei care stau la bloc resimt mai puţin creşterile, pentru că terenul de sub bloc se plăteşte în cotă parte, iar sumele sunt mai mici. Cei care locuiesc la casă însă primesc în plin lovitura.

 

În cazul impozitelor plătite de persoanelor fizice, principalele modificări aduse de Codul Fiscal sunt  condiţionarea modului de calcul a impozitului pe clădiri, în cazul clădirilor nerezidenţiale, de evaluarea acestora la interval de 5 ani;  impozitarea suprafeţelor de teren ocupate de construcţii; impozitarea cu norma în lei/mp. corespunzătoare terenului ,,curţi construcţii” a suprafeţelor de până la 400 mp., indiferent de destinaţia terenului. Această din urmă prevedere duce la creşterea impozitului pe care tanti Maria trebuie să îl plătească, dar şi al celui pe care firmele trebuie să îl achite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email