Scandal la Şcoala Generală Mircea cel Bătrân! O clasă întreagă refuză să vină la şcoală


Începerea noului an şcolar a adus şi o serie de nemulţumiri pentru părinţii elevilor din clasa a IV-a B de la Şcoala Generală Mircea cel Bătrân. „Copiii noştri nu se vor întoarce în sala de clasă, până când doamna Iliana Parfene, cea care le-a fost alături trei ani de zile, nu se va întoarce la catedră”, spun părinţii elevilor care învaţă în această clasă.

„În aceste condiţii, nu o să ne lăsăm copiii la şcoală!”

Cea mai mare nemulţumire a părinţilor este legată de faptul că învăţătoarea Iliana Parfene nu va mai preda la clasă. „Încă din vara anului trecut ni s-a promis că doamna Parfene, care a ieşit la pensie, va mai preda la şcoală şi în anul şcolar 2009-2010 şi asta ca să îşi ducă ultima generaţie de copii până la sfârşit. Acest lucru ne-a fost confirmat şi la începutul săptămânii trecute, în cadrul şedinţei care a avut loc la şcoală. Atunci ni s-a spus că doamna Parfene va merge la ISJ să îşi ridice decizia care să îi permită să predea şi anul acesta”, explică Elena Bobic, mama unui copil din clasa a IV-a. La I.S.J Argeş părinţii spun că lucrurile au căpătat o altă întorsătură. „În timpul discuţiei dintre inspectorul şcolar general, cei doi inspectori adjuncţi, doamna director şi doamna Parfene a apărut domnişoara Luminiţa Negrilă, care a început să o denigreze pe doamna Parfene. A început să strige în gura mare: «Uitaţi-vă afară câţi oameni sunt fără pâine şi tot pe asta o luaţi?». Atunci nimeni nu a spus nimic, nici măcar inspectorul şcolar general. Din acest motiv, domna Parfene nu a primit avizul de care avea nevoie şi nici măcar nu i s-a permis să vină în şcoală. În aceste condiţii, noi nu ne lăsăm copiii la şcoală”, spun cu amărăciune părinţii.

Până acum, copiii nu au intrat la ore

Pentru că învăţătoarea Iliana Parfene nu a primit decizia de la ISJ care să îi permită să predea în continuare, la clasa a IV-a B a fost trimisă o altă învăţătoare. Părinţii nu au acceptat schimbarea, aşa că şi-au luat copiii şi s-au întors acasă. Nici ieri în cea de-a doua zi de şcoală copiii nu au revenit la clasă. „Noi nu acceptăm aşa ceva! Nu este posibil ca învăţătoarea Parfene să nu mai vină la clasă şi asta pentru că nu îi convine doamnei Negrilă. Dacă nu se va întoarce doamna Parfene, noi ne retragem copiii din şcoala Mircea cel Bătrân, suntem cu toţii de acord. O să mergem până la Minister, dacă nu ni se face dreptate”, spun hotărâţi părinţii elevilor.

„Nu şcoala decide învăţătorii, ci ISJ Argeş!”

Directorul Şcolii Mircea cel Bătrân, Cornelia Sârbu, spune că şcoala nu are niciun cuvânt de spus de spus în această situaţie, pentru că toate deciziile sunt luate de ISJ Argeş. „Doamna Parfene este unul dintre cele mai dedicate cadre didactice din această şcoală, însă s-a pensionat, iar ISJ a refuzat să îi permită să predea în continuare la clasă. Nu a fost o decizie singulară, pentru că ISJ Argeş a refuzat toate cererile de continuitate depuse de cadrele didactice ieşite la pensie, considerând că sunt mulţi profesori tineri care aşteaptă să predea la catedră. Părinţii nu vor să înţeleagă că nu şcoala sau părinţii îşi aleg învăţătorii. Aceste decizii sunt luate doar de ISJ”, explică directorul Cornelia Sârbu. Despre cuvintele adresate liderul de sindicat Luminiţa Negrilă la adresa învăţătoarei Iliana Parfene, directorul şcolii Mircea cel Bătrân, spune că nu ştie nimic. „Într-adevăr, am fost la Piteşti, la sediul ISJ şi ştiu că domnul inspector Bratu a discutat cu domnişoara Luminiţa Negrilă. Nu ştiu însă ce s-a discutat, pentru că nu am fost de faţă”, a adăugat Cornelia Sârbu.

Părinţii au înaintat un memoriu către ISJ

Ca să rezolve această situaţie, părinţii au făcut un memoriu pe care l-au dus luni la ISJ. „Dacă schimbarea s-ar fi făcut prin alte metode şi nu aşa, probabil am fi acceptat situaţia. Însă prin acţiunile pe care Luminiţa Negrilă le manifestă considerăm că şi-a depăşit cu mult atribuţiunile, ştirbind astfel din calitatea şi valoarea învăţământului argeşean, oferind drept educaţie pentru noua generaţie un comportament neadecvat pregătirii profesionale şi respectului de sine pe care trebuie să îl manifeste în orice situaţie cel care se numeşte dascăl. Întregul colectiv de părinţi al clasei face un apel pentru a analiza această situaţie cu rugămintea de a vă gândi: Ce simte un copil când în prima zi de şcoală dascălul care l-a îndrumat, a fost mamă pentru el, nu mai vine la şcoală ca urmare a acţiunii unei persoane care nu poate înţelege afectivitatea celor a căror dragoste ţi-o dăruiesc simplu, curat, necondiţionat?”, scrie în memoriul realizat de părinţi.

„Doamna Parfene voia salariu, ia pensie şi indemnizaţie de consilier local”

Liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) pe zona Curtea de Argeş, Luminiţa Negrilă, spune că sindicatul nu face nicio angajare. „Mai întâi, sindicatul în România nu face angajări. Apoi, eu sunt observator pus să veghez la aplicarea legii. A fost o perioadă în care pensionarii au avut timp să depună cereri pentru continuarea activităţii, dar la Argeş nu s-a aprobat nimănui. La momentul acesta în metodologie scrie că se repartizează detaşaţii şi suplinitorii în funcţie de notele obţinute la concurs. Dacă nu avem candidaţi cu note peste 5, atunci apelăm la alţii, dar sunt peste 100 de învăţători cu drept de suplinire fără repartiţie. Memoriul a fost discutat în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean şi urmează să dispună angajarea unui om. Părinţii au dreptate, într-un fel, pentru că fiecare şi-ar dori continuitate pentru copilul său, dar şi în învăţământ se iese la pensie, conform legii, şi nu este luată în calcul terminarea unui ciclu de învăţământ. Aş fi fost încântată să ia fiecare câte ceva, dar nu este cazul doamnei Parfene, care voia salariu, ia pensie şi indemnizaţie de consilier local. În Curtea de Argeş sunt mulţi pensionari anul acesta care ar fi putut invoca acelaşi argument. Unii au făcut cerere de prelungire a activităţii şi nu li s-a aprobat, şi au acceptat cu demnitate firescul ieşirii la pensie”, ne-a declarat Luminiţa Negrilă.
Inspectoratul Şcolar tace, aşa cum se întâmplă des în situaţii de genul acesta. În cursul zilei de ieri am încercat de nenumărate ori să luăm legătura cu un reprezentant al acestei instituţii, dar a fost imposibil. Liliana Turturoiu, purtătorul de cuvânt al ISJ, ne-a amânat în câteva rânduri, după care ne-a sugerat să vorbim cu „generalul” Bratu. Gabriel Bratu nu a răspuns la telefon, aşa cum obişnuieşte.
Laura Ilie, Gabriela Dobra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email