Scad facturile la apă şi canal puţin, ca să crească apoi cu 30%

Cota redusă de 9% a TVA a fost extinsă și la serviciile de alimentare cu apă și canalizare, potrivit  Legii nr. 175/2018 pentru modificarea și completarea Codului fiscal care introduce în lista prestărilor de servicii/livrărilor de bunuri asupra cărora se aplică TVA de 9% serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare. Noua cotă de TVA se aplică de la 1 ianuarie 2019.

Măsura propusă este argumentată prin faptul că aplicarea taxei pe valoarea adăugată în cazul serviciilor de utilități publice prezintă ”anomalia” aplicării cotei reduse de 9% pentru furnizarea apei, în schimb serviciul de colectare a apei menajere este taxat cu cota standard de 19%. Astfel, apa la intrare are cotă redusă de TVA, însă la evacuare are 19%.

La Curtea de Argeş facturile la apă şi canalizare vor scădea, spun reprezentanţi ai societăţii Aquaterm. „La apă tariful a rămas nemodificat, 9%, la canal a scăzut de la 19 la 9%. Facturile pe  care le vor primi cetăţenii vor fi de acum cu un TVA de 9%, vor scădea cu 13 bani, cumulat apă canal”, spune Costinel Ilinca, şef Birou Financiar la Aquaterm SA.

Chiar dacă scăderea nu pare mare, este importantă pentru argeşenii care vor plăti de la 1 ianuarie pentru canalizare 1,59 lei metrul cub faţă de 1,75 de lei metrul cub, cât plăteau până acum.

A scăzut TVA dar cresc tarifele

Scăderea nu va fi însă de durată, pentru că Aquaterm a primit de la Autoritatea Naţională de Reglementare  în domeniul Energiei – A.N.R.E. aviz favorabil pentru creşterea tarifelor. Administratorul societăţii, Gabriel Nastea, aflat pe ultima sută de metri de mandat, nu va majora tarifele, dar Consiliul de Administraţie al societăţii, nou constituit, ar putea fi obligat ca majorarea să fie una dintre primele măsuri pe care le va lua.

„Tarifele la apă trebuie să crească, pentru că nu putem face faţă cheltuielilor. Procentul trebuie să fie 25 – 30%”, spunea  administratorul SC Aquaterm, Gabriel Nastea, anul trecut. Fundamentarea trimisă la ANRE este pentru o creştere de 30%, aprobată la acest nivel. În acelaşi timp însă, Nastea afirma că majorarea nu va presupune nicio investiţie, şi că e nevoie de bani mai mulţi pentru supravieţuirea Aquaterm.   Aceasta va fi problema Consiliului de Administraţie, care ar putea decide dacă e nevoie de Aquaterm ori societatea ar putea fi înghiţătă de un operator regional, puternic.  De altfel, Municipalitatea a comandat unei firme din Bucureşti o analiză a situaţiei  şi a perspectivelor Aquaterm. În funcţie de rezultatele acesteia se va decide soarta societăţii de apă canal de la Curtea de Argeş.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email