Scad chiriile locuinţelor ANL

Locuinţele construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) au avut chirii la un nivel mai scăzut decât cel de pe piață şi sunt fără termen-limită de ocupare. De la începutul acestui an, însă, lucrurile s-au schimbat.

Anul trecut  a fost detaliat modul de recalculare al chiriei pentru aceste locuințe, avându-se în vedere ca, prin noua modalitate de calcul, să fie acoperite cheltuielile de administrare, întreținere și reparații, (în cuantum de 1,11% din valoarea de înlocuire a construcției), precum și sumele reprezentând recuperarea investiției din cuantumul chiriei, calculată în funcție de durata normată de funcționare a clădirii la care se adaugă un comision de maximum 1% la valoarea de înlocuire a locuinței.

De unde se reduc banii

“În prezent, chiria locuințelor pentru tineri este apreciată ca fiind mare, locuințele fiind ocupate de chiriași ale căror venituri sunt reduse. Reprezentanții autorităților locale au semnalat că există chiriași care au renunțat la contractele de închiriere, ca urmare a creșterii cuantumului chiriei prin aplicarea actualelor prevederi legislative. Principalul finanțator al programului de construcții locuințe pentru tineri, destinate închirierii, este Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), care finanțează locuințe pentru persoanele cu venituri reduse la moemntul depunerii solicitării de alocare o locuință. În concluzie, caracterul programului prin care se finanțează realizarea acestor locuințe este social, deși locuințele realizate în cadrul acestuia nu au statut de locuințe sociale”, argumentează Guvernul reducerea chiriei pentru casele ANL.

Astfel, chiria va fi redusă prin diminuarea cheltuielile de administrare, întreținere și reparații de la  1,11% la maximum 0,8% din valoarea de înlocuire a construcției. Efectul va fi diminuarea cuantumului chiriei, în medie, cu circa 40% față de suma rezultată prin aplicarea modului actual de calcul, potrivit profit.ro.

La Curtea de Argeş au fost construite 150 de locuinţe ANL, garsoniere şi apartamente cu două camere. De la începutul acestui an, chiriile, calculate conform noii formule, au crescut spectaculos, şi au ajuns la valorile din piaţă, sau chiar le-au depăşit pe alocuri. La Primăria Curtea de Argeş nu se ştie însă deocamdată nimic despre reducerea chirie, funcţionarii calculând chiriile ca şi până acum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email