Sătenilor din Arefu le e frică să mai meargă la serviciu dimineaţa sau seara din cauza urşilor

Situaţia este gravă la Arefu şi Corbeni din cauza animalelor care ies şi ziua la drum

Primarul din Arefu cere guvernanţilor să adopte câte un urs

Comuna Arefu este sub asediul urşilor de mai multă vreme, dar de câteva zile situaţia a devenit foarte gravă. Sătenii se tem să mai meargă la serviciu , la schimbul trei ori dis de dimineaţă, pentru că se întâlnesc  cu urşii pe stradă. Sigur, guvernanţii ştiu despre pericolul acesta dar nimeni nu ia măsuri. Primarul comunei, Gheorghe Stoican, disperat că nu poate face nimic, a postat pe pagina sa de facebook punctul de vedere oficial al Primăriei vis-a-vis de această situaţie.

„Ca urmare a sesizării locuitorilor şi a agenţilor economici de pe raza comunei Arefu, cu privire la atacurile şi pagubele provocate de urşi, precizez următoarele –

Toate petiţiile şi sesizările primite au fost înaintate organelor competente (Prefectura, Minister, Garda Mediu, Direcţia Silvică), noi neavând soluţii legale.

Considerăm că actuala legislaţie ne transformă într-o grădină zoologică, unde animalele sălbatice sunt ocrotite în detrimentul oamenilor…

Ca soluţie propun ca toţi cei care susţin aceste lucruri anormale şi au votat legi care pun în pericol viaţa cetăţenilor „să-şi însuşească” câte un exemplar pe care să-l ducă acasă, să vadă beneficiile legilor susţinute”, scrie primarul Stoican.

„Cine face legile noastre?! Bulgarii, albanezii?!”

Acesta este foarte supărat şi zice că a trimis sesizări peste tot dar nu a primit niciun răspuns. „Nu mai vor să plece la muncă dimineaţa oamenii  sau la schimbul trei, că se întâlnesc pe drum cu urşii. Merg copiii la şcoală şi se pot întâlni cu urşii. Eu nu am nimic cu animalele, dar trebuie făcut ceva pentru oameni.  Vin la Primărie şi îmi spun, dar eu nu am ce să fac. Nu pot, nu-mi permite legislaţia. Anul trecut, doamna ministru al Mediului ne-a spus că ursul e specia protejată şi că nu ne lasă UE să facem nimic. Prefectul mi-a spus că trimite jandarmii să patruleze. Am vorbit cu jandarmii şi mi-au spus că nu au dotări, au doar câteva petarde!! Vă închipuiţi, ce să facă cu petardele!”, ne-a spus primarul de la Arefu.

Sătenii sunt în pericol tot timpul. Au cam dsipărut câinii din sat, găinile s-au rărit iar oile au ajuns hrana preferată a urşilor care şi-au schimbat comportamentul, după cum susţine Stoican. „Nu mai fug de zgomot. Oamenii au goarne, bat din tobe, dar degeaba. Urşii vin unde e zgomot şi lumină că ştiu că acolo găsesc mâncare”, afirmă primarul.

Afacerile locale mor

Animalele intră în curţile oamenilor fără teamă. O femeie din Corbeni ne-a povestit cât de îngrozită a fost când a privit din casă cum un urs i-a mâncat pur şi simplu câinele în curte iar ea nu a putut să facă nimic.

Şi afacerile au de suferit, mai spune edilul comunei. „Cine să mai vină la pensiuni când sunt atâţia urşi care atacă?! Acum, că s-a închis şi Cetatea Poienari (pentru lucrări de reabilitare – n.a.), s-a dus cu pensiunile, mor toate”, ne-a mai spus Stoican.

Şi totuşi, nimeni nu face nimic, toate organele statului se declară neputincioase în faţa asediului urşilor, iar o tragedie se poate petrece oricând, cum, de altfel, s-a mai petrecut. La Corbeni, un bărbat a fost aproape mâncat de un urs în grădina din spatele casei lui. Ursul acela a fost prins, dar mulţi alţii au coborât din munte prin sate, iar animalele au ajuns şi prin parcările hotelurilor cu stele multe de pe Transfăgărăşan.

Ce zic cetăţenii

Subiectul urşilor care au ocupat comunele Arefu şi Corbeni este intens dezbătut şi pe facebook. Iată ce spun oamenii:

Luminița Vișoiu – „Se pare că unica soluție este să ne adunăm toți, să fixăm o zi și să mergem la București, în fața guvernului să ne apărăm acolo viețile. Să le spunem că nu suntem, așa cum afirmă ONG-urile care apăra urşii, niște prăpădiți care beau banii în loc să-și facă garduri și că ne lăsăm animalele de izbeliște și atragem urşii. Haideți să ne mobilizăm cu toții, din toate regiunile afectate, să le arătăm că nu suntem 1-2 amețiți, că suntem sute, mii, că suntem în număr considerabil și că și noi contăm!!!!”

Nicolae Ivaşcu –  „Să vina cei de la OCOL Silvic să îi ia la ei la munte unde au crescătorii de urși ,să le dea mâncare că pe timpul lui Ceaușescu acolo în munți, nu în sat la noi !Înainte le ducea mâncare și la urși, și la porcii mistreți, și la cerbi! Aveau locuri amenajate unde le punea mâncare! Am înțeles că și acum au cotă de mâncare, dar porumbul și alte produse agricole ce le dau le iau acasă cei care trebuie să-i hrănească! Dacă nu, să vina o echipă de pădurari să-i împuște, să rezolve o dată cazul, or să ne mănânce pe noi până la urmă ! Nu mai ai curajul să pleci de unul singur de acasă, nici la coasă nici cu animalele la păscut de frica urșilor și a porcilor că te mănâncă!??!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email