Vandalii nu au frică de nimic! Simbol al municipiului Curtea de Argeş, ruinele San Nicoară au fost profanate de teribilişti. Pe zidurile bisericii, persoane necunoscute au desenat cu spray graffiti chipul lui satan şi au scris mai multe fraze în limba engleză şi română. De asemenea, sataniştii au făcut focul în incinta ruinelor şi au lăsat în urmă o mizerie cruntă. ”Sunt anumiţi oameni răi, care sunt răufăcători şi caută să facă numai rele”. Este singura explicaţie pe care argeşenii au reuşit să o găsească la un gest greu de înţeles. Cu roz, s-a desenat şi s-a scris mare – parcă în semn de mândrie – numele: „Satan”. Nu pare să fi contat că zidul vandalizat nu este unul oarecare, ci al uneia dintre cele mai vechi construcţii de la noi din ţară – o biserica inclusă pe lista monumentelor istorice.
”Vor fi efectuate cercetări pentru stabilirea situaţiei de fapt, identificarea şi tragerea la răspundere penală sau contravenţională, după caz, a persoanelor care au săvârşit fapta”, ne-a declarat comisarul şef Mihai Bălan, şeful Poliţiei Curtea de Argeş. Chiar dacă monumentul a rezistat secole, peste războaie şi invazii, în acest moment poate să se piardă definitiv, deoarece se află într-un avansat grad de degradare. Zidurile au crăpături adânci, iar în unele locuri au început să se desprindă bucăţi de piatră. Datele istorice arată că monumentul ar fi fost ridicat la sfârşitul sec. al XIII-lea şi începutul sec. al XIV-lea de către Doamna Clara, soţia catolică de origine maghiară a voievodului Nicolae Alexandru, fiul şi urmaşul lui Basarab I. Biserica are forma unei nave, iar zidurile reprezintă o alternanţă de şiruri de piatră brută de rău şi de cărămizi.
O poveste complicată
În 2002, Consiliul Local Curtea de Argeş, prin Hotărârea nr. 57, a hotărât să dea în administrare Eparhiei Argeşului şi Muscelului Ruinele San Nicoară, cu obligaţia de restaurare a monumentului istoric, precum şi suprafaţa de 1200 metri pătraţi teren, iar şapte ani mai târziu, printr-o nouă hotărâre, s-a aprobat menţinerea în administrarea Eparhiei a Ruinelor San Nicoară şi a terenului aferent. Din păcate, lucrările au fost mult întârziate din cauza diferitelor piedici, astfel că nici nu au mai început. În vara anului trecut, Primăria a hotărât să între din nou în posesia ansamblului San Nicoară, astfel că ruinele au revenit municipalităţii care, însă, se află în imposibilitatea de a le restaura. La sfârşitul lunii octombrie 2016, reprezentanţii Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului au participat la şedinţa de Consiliu Local însoţiţi de arhitecţi, specialişti în accesarea de fonduri europene şi avocaţi. Aceştia au venit cu o propunere: preoţii vor să acceseze fonduri de cinci milioane de euro pentru reabilitarea totală a ruinelor, a Bisericii şi Curţii Domneşti. Reprezentanţi ai Ordinului Arhitecţilor, dar şi specialişti în accesarea de fonduri europene au vorbit despre acest proiect în valoare totală de cinci milioane de euro, a cărui cofinanţare de 15% va fi suportată în totalitate de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului. La întâlnire a fost prezent şi cunoscutul arhitect Daniel Sabău, preşedintele Uniunii Naţionale a Restauratorilor de Monumente Istorice din România, cel care a readus la viaţă cetatea Albă Carolina din Albă Iulia. Acesta a acceptat să sprijine Arhiepiscopia în demersul de a restaura Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc” şi zona adiacentă. Din păcate, şi de această dată, nu s-a materializat nimic concret.
„Am vrut să investim!”
„Arhiepiscopia a vrut să investească, a cheltuit foarte mulţi bani pe studii şi proiect, iar Primăria nu a putut să ne pună la dispoziţie titlul de proprietate, cadastrul şi intabularea ca să se poată accesa fonduri europene. Noi am fi investit acolo, dar nu putem obţine autorizaţie de construire pentru că Primăria nu are act de proprietate”, a explicat protosinghelul Caliopie Ichim, responsabil de sectorul economic şi construcţii din cadrul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, care a adăugat că Arhiepiscopia aşteaptă şi astăzi actele necesare.
Pe de altă parte, primarul Constantin Panturescu spune că în prezent nu se poate face nimic, deoarece pe această axa a fost deja aprobat un proiect de reabilitare al Mănăstirii, iar Primaria nu are banii necesari pentru reabilitare.
Alături de Mănăstirea Argeşului şi Biserica Domnească, ruinele de la San Nicoară reprezintă cele mai importante obiective turistice din Curtea de Argeş, şi ar putea intra, ca şi Biserica Domnească, în proprietatea Bisericii.
Proces şi pentru Ruine?!
Ruinele San Nicoară ar putea avea, din punct de vedere juridic, acelaşi traseu ca şi Biserica Domnească. Din 2008 Eparhia Argeşului, pe de-o parte, şi Muzeul Municipal, Consiliul Local şi Primăria, pe de alta, s-au judecat pentru dreptul de proprietate asupra complexului Sf. Nicolae Domnesc, iar procesul s-a încheiat săptămâna trecută, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul declarat de Eparhia Argeşului şi Muscelului Curtea de Argeş împotriva deciziei Curţii de Apel Alba Iulia. Sentinţa este definitivă şi irevocabilă.
Protosinghelul Caliopie Ichim ne-a spus că deocamdată aşteaptă. „Aşteptăm publicarea motivării, apoi facem exact ce scrie acolo”, ne-a spus acesta.
„Este după părerea mea incalificabil, dar asta e justiţia românească”, zice directorul Muzeului, Ştefan Dumitrache, despre sentinţa Înaltei Curţi. „Chiar nu m-am aşteptat la sentinţa asta”, ne-a mai spus directorul Muzeului Municipal.
Cert este că sentinţa Înaltei Curţi poate da aripi Arhiepiscopiei în a deschide un proces şi pentru Ruinele San Nicoară, mai ales că titlu de proprietate nu există nici pentru acestea.
Gina Grigorescu