Sărbătoarea Sfântuliței a adus la Curtea de Argeș sute de credincioși

Pe 7 decembrie Biserica ortodoxă o  pomenește pe Sfânta Muceniță Filofteia. Cu această ocazie, noua catedrală arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeș și-a sărbătorit hramul.

La racla cu moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia, așezată în interiorul bisericii, au venit să se închine miercuri foarte mulți credincioși. Vremea nefavorabilă nu a fost un impediment pentru aceștia, toți considerând că trebuie să se întâlnească cu Sfânta de la Argeș, mulțumindu-i pentru mijlocirea pe care o face neîncetat la Dumnezeu. Pentru a veni în sprijinul acestora, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, prin Sectorul Social Filantropic, a oferit pelerinilor mâncare caldă, covrigi și ceai.

Moaștele ale Sf. Mc. Filoteia se află la Curtea de Argeș din secolul al XIV-lea, de 625 de ani.

Aduse în Țara Românească în anul 1396, cinstitele moaște ale Sfintei Mucenițe Filoteeea au fost depuse în Biserica Domnească din Curtea de Argeș, pe atunci catedrală mitropolitană. Au rămas în acest loc pănă în anul 1893 când au fost așezate pentru o perioadă foarte scurtă în bisericile Sf. Mc. Gheorghe și Olari din municipiul Curtea de Argeș. În timpul primului război mondial, pentru a fi protejate, au fost duse la mănăstirea Antim din București, iar în anul 1949 au fost depuse în Paraclisul Arhiepiscopal din Curtea de Argeș. În anul 2018, la împlinirea a 800 de ani de la martiriul sfintei, a fost sfințită noua catedrală arhiepiscopală și cu această ocazie moaștele au fost așezate definitiv în interiorul bisericii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email