Sarabanda licitaţiilor şi contestaţiilor continuă – Cine asfaltează centura municipiului cu un milion de euro

La Curtea de Argeş toate licitaţiile organizate de administraţia locală au fost contestate. Aşa zisa mare asfaltare a întârziat doi ani din cauza nenumăratelor contestaţii depuse de participanţi şi aprobate de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Primarul Nicolae Diaconu declara, anul trecut, după alegerile parlamentare, că de acum lucrurile se vor aşeza din acest punct de vedere, că nu vor mai exista „contestatarii de profesie” şi că licitaţiile pentru lucrările de interes public vor fi atribuite mult mai repede. Se vede că primarul nu a avut deloc dreptate, pentru că, cel puţin la Curtea de Argeş, licitaţiile sunt la fel de întârziate de contestaţiile pe care CNSC le acceptă. Ultima din acest şir al incompetenţei sau al intereselor este licitaţia pentru asfaltarea şoselei de centură a municipiului.
Câştigătorul, după şase luni
După cum aţi aflat din Interes Argeşean, pe 23 noiembrie 2012, pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice(SEAP) a apărut licitaţia anunţată de municipiul Curtea de Argeş pentru „Reabilitarea carosabilului şi a trotuarelor pe străzile 1 Mai, Traian, Lascăr Catargiu şi 1 Decembrie 1918”. Principalele lucrări care se vor executa sunt „infrastructură străzi, suprastructură străzi, reamenajare trotuare, ridicare la cotă a căminelor, semnalizare şi marcaje rutiere”, potrivit invitaţiei de participare publicată pe SEAP. Valoare estimată a contractului era de trei milioane de lei, aproape un million de euro. În aprilie a fost desemnat un câştigător, Asocierea S.C. Gecor S.R.L. – S.C. Building Constructions S.R.L. – S.C. Asnet Telecom S.R.L, cu o ofertă de 2.550.156,98 lei, fără TVA.
Contestaţia, în aceeaşi zi în care a fost declarat câştigătorul
În aceeaşi zi în care a fost desemnat câştigătorul, pe 18 aprilie, a apărut şi prima contestaţie, formulată de Asocierea SC Valah Construct Grup – SC RMR Argeş SA prin asociatul împuternicit SC Valah Construct, reprezentat de Cătălin Nicolau. Contestatarii au cerut „anularea deciziei comisiei de evaluare de declarare a ofertei câştigătoare” şi „obligarea autorităţii contractante (Primăria – n.n.) la reanalizarea ofertei declarate câştigătoare şi a tuturor ofertelor depuse în cadrul acestei proceduri prin aplicarea corectă a prevederilor documentaţiei de atribuire şi cu respectarea prevederilor legale din materia achiziţiilor publice”.
Ieri, pe SEAP a apărut şi decizia CNSC, care „admite, în parte, contestaţia formulată (…), anulează în parte raportul procedurii (…) respectiv prevederile referitoare la oferta financiară a Asocierii S.C. Gecor S.R.L. – S.C. Building Constructions S.R.L. – S.C. Asnet Telecom S.R.L., precum şi toate actele subsecvente referitoare la acest aspect”.
Raportul procedurii urmează a fi refăcut în termen de 10 zile de la comunicare, după solicitarea de clarificări Asocierii S.C. Gecor S.R.L. – S.C. Building Constructions S.R.L. – S.C. Asnet Telecom S.R.L.
Cea de-a doua contestaţie, depusă de S.C. Drum Construct Logistik S.R.L., a fost respinsă de CNSC pentru că a fost tardivă.
Ce zice primarul
Primarul Nicolae Diaconu zice că nu ştie deocamdată ce se va întâmpla. „Am primit decizia CNSC dar nu am apucat să o studiez. Comisia de licitaţie va formula un punct de vedere, dar nu ştiu ce va decide. Vom analiza documentele şi vom cere clarificări asocierii declarate câştigătoare”, ne-a declarat primarul ieri. Practic, CNSC desfiinţează chiar motivul pentru care Asocierea SC Gecor a fost declarată câştigătoare, preţul cel mai mic, astfel încât e foarte posibil ca Valah Construct şi asociaţii să fie cei care vor face lucrarea. Nu ar fi prima dată când se întâmplă asta, adică cel de pe locul doi este, de fapt, câştigătorul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email