Şaorma vândută copiilor la poarta şcolii

Chioşcurile din apropierea şcolilordin Curtea de Argeş vând produse pline de E-uri, cu multe grăsimi şi cu un conţinut caloric mare. Lângă Şcoala „Mircea cel Bătrân” s-a mers însă şi mai departe şi s-a deschis un Fast Food.

Un miros îmbietor de şaorma şi de cartofi prăjiţi te învăluie când treci pe lângă Şcoala „Mircea cel Bătrân”. E pauză, iar copiii se înghesuie în faţa vitrinei în care sunt ingredientele pentru şaorma – ceapă, castraveţi acri, cartofi prăjiţi, sosuri, etc., iar ochii celor mici se scurg după carnea care se rumeneşte frumos pe suportul ei şi din care vânzătorul taie atent bucăţile pe care le pune în lipie. Toate te împing către tejghea, către mâncarea aburindă. Cei mai mulţi dintre cumpărători sunt însă mult prea mici pentru astfel de bucate.

Sigur, e foarte bine când cineva deschide o afacere în oraşul nostru, afacere care are succes. În privinţa şaormăriei însă părerile sunt împărţite. Mai mulţi părinţi ai elevilor şcolii menţionate ne-au sesizat nemulţumirile lor legate de existenţa magazinului de mai sus. „Copilul meu plânge că vrea bani să cumpere şaorma. E în clasa  treia, nu înţelege că nu e o mâncare sănătoasă. Îi vede pe colegii lui cumpărând şi vrea şi el. E copil. Nu ştiu de ce s-a deschis chiar lângă porta şcolii şaormerie. Nu cred că e legal”, ne-a spus o femeie.

Copiii stau la coadă

„Băiatul meu mi-a povestit că stau la coadă la şaorma şi uneori chiar întârzie la ore din cauza asta. Nu trebuie să fie şaormeria la şcoală. Cred că e o lege care interzice asta. Nu vrem să ni se îmbolnăvească copiii”, spune un alt tătic.

„Am autorizaţie de funcţionare în regulă. Şaormeria nu e pentru elevi, e pentru oamenii care trec pe stradă”, ne-a spus cel care vindea şaorma, probabil proprietarul firmei care a concesionat spaţiul.

În urmă cu vreo cîţiva ani, consilierii locali au ridicat problema alimentelor  „interzise” care se vând la chioşcurile din apropierea şcolilor, atunci când un reprezentant al unei instituţii de învăţământ a solicitat schimbarea unui contract de închiriere pentru un astfel de spaţiu. Un ales local a spus că „magazinele trebuie verificate pentru că vând tot felul de porcării”, dar secretarul general al Primăriei şi primarul Panţurescu i-au spus că „e treaba altcuiva să verifice ce se vinde acolo, nu a Primăriei”.

Deşi există o lege care interzice comercializarea anumitor alimente la chioşcurile din apropierea unităţilor de învăţământ, la Curtea de Argeş nimeni nu verifică modul în care este aplicată.

Ce alimente sunt interzise

Potrivit juriştilor, Legea nr. 123/2008 pentru alimentaţia sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar este în vigoare şi în momentul de faţă. Aceasta interzice comercializarea produselor alimentare cu conţinut mare de zaharuri (prăjituri, bomboane, acadele), de grăsimi (hamburgeri, pizza, produse de patiserie, cartofi prăjiţi, mezeluri grase, maioneză, margarină, brânză topită, brânzeturi tartinabile cu conţinut de grăsime peste 20%) sau de sare (chipsuri, biscuiţi săraţi, covrigei săraţi, sticksuri sărate, snacksuri, alune sărate, seminţe sărate, brânzeturi sărate). Magazinele nu au voie să comercializeze nici alimente având un aport de calorii de peste 300 kcal pe unitatea de vânzare, alimente neambalate (alimente vrac, sandvişuri neambalate) sau alimente neetichetate. Legislaţia interzice şi comercializarea oricărui tip de băuturi răcoritoare, cu excepţia apei plate sau minerale îmbuteliate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email