Pentru a preveni accidentele în munţi, salvamontiştii se ocupă în fiecare an să amenajeze traseele montane. Numai aşa turiştii vor şti cum să se ghideze prin munţi şi să ajungă teferi la destinaţie. „Alături de colegii de la Formaţia Salvamont Nucşoara am marcat şi remarcat traseele turistice montane din zona noastră de patrulare. A fost vorba de şase trasee iar munca pentru refacerea marcajelor a durat aproximativ o lună de zile. Parcurgerea fiecărui traseu a durat în medie cinci zile, timp în care am stat la cort”, spune Valentin Retevoi, şeful Salvamont Nucşoara. Deşi sunt puţini la număr şi au o zonă de activitate foarte mare ca întindere, salvamontiştii din Nucşoara au intervenit cu succes la multiple operaţiuni de salvare a turiştilor accidentaţi şi rătăciţi în abruptul alpin. „De la începutul anului şi până în prezent am fost solicitaţi să intervenim la 17 accidente”, mai spune Valentin Retevoi.
Cerbul poate să fie mai periculos ca ursul
În munţi, prezenţa animalelor sălbatice reprezintă un lucru obişnuit însă salvamontiştii avertizează important să nu le deranjăm în nici un fel. „Turiştii trebuie să ştie faptul că cerbul poate să fie mai periculos decât ursul. De aceea, trebuie să fie foarte atenţi”, explică salvamontiştii din Nucşoara. De asemenea, cei care intenţionează să parcurgă traseele montane sunt sfătuiţi să nu se abată de la traseu pentru că riscă să se piardă. „Dacă totuşi se întâmplă acest lucru şi nu mai ştiu drumul trebuie să tasteze numărul OSALVAMONT şi să anunţe unde sunt iar noi vom pleca în căutarea lor”, spune Valentin Retevoi.
Lista traseelor din zona noastră
Vă prezentăm în continuare lista cu traseele marcate de salvamontiştii din Nucşoara:
1. Poienile Vâlsanului – Baraj Vâlsan- Zănoaga lui Măcinic- Piatra Tăiată- Picuiata – Vârful Moldoveanu (cruce roşie)
2. Creasta Făgăraşului între Vârful Moldoveanu şi Curmătura Brătilei (bandă roşie)
3. Curmătura Maliţa – Vărful Scărişoara – Vârful Modoveanu (triunghi albastru)
4. Valea Rea – Muntele Furfuiescu – Curmătura Maliţa (triunghi roşu)
5. Valea Rea – Portiţa- Viştei (triunghi roşu)
6. Curmătura Brătilei – Vârful Mezea – Curmătura Oticului – Vârful Roşu (triunghi roşu)
Muntele nu înseamnă numai frumuseţe şi distracţie, el poate reprezenta şi un pericol pentru cei care nu respectă câteva reguli elementare de protecţie: nu plecaţi la drum fără echipament adecvat, înainte de a pleca în drumeţie documentaţi-vă asupra itinerariului şi a prognozei meteo şi nu porniţi singuri pe munte ci în grup de minim trei persoane, dintre care una să cunoască temeinic zona.