Saltele din spumă sau saltele cu arcuri: ce alegeți ?

Dacă doriți să vă schimbați salteaua și ezitați între saltelele moderne din spumă cu memorie și cele clasice cu arcuri, este recomandat să vă informați atent înainte de a achiziționa saltea. În acest articol, veți descoperi principalele diferențe dintre aceste două tehnologii. Fiecare tip de saltea are propriile calități, iar argumentele contra sunt și ele interesante, în funcție de preferințele pe care le aveți în legătură cu salteaua ideală pentru patul dumneavoastră.

Salteaua din spumă

După cum sugerează și numele, această saltea este alcătuită din unul sau mai multe straturi de spumă. Cele mai vândute și căutate modele sunt azi saltelele din spumă cu memorie sau cele hibride. Folosit frecvent, termenul de saltea din spumă se referă de fapt la mai multe tipuri de saltele pentru pat. De fapt, pe piața de profil nu există un singur model de saltele , ci modele realizate din trei tipuri diferite de spumă.

1. Spumă polieterică

Este o spumă sintetică alveolară de joasă densitate. În consecință, are o durată de viață destul de scurtă și reacționează slab la umiditate. Pe de alta parte, are avantajul de a fi foarte accesibilă, și este perfectă pentru saltele suplimentare sau paturi pentru copii.

2. Spumă poliuretanică

Apărută in anii 1930, este cea mai folosită spumă. Avantajele sale majore sunt durabilitatea și efectele anti-alergice. Cu toate acestea, are dezavantajul de a fi sensibilă la umiditate. Modelele noi de saltele Prestige conțin extracte de lavandă sau aloe vera, ce asigură un somn mai liniștit.

3. Spuma cu memorie

Inventată de NASA, spuma cu memorie este un material format din spumă poliuretanică și alți compuși chimici care îi cresc densitatea și vâscozitatea. Termosensibilă, reacționează la căldura corpului, se deformează la contact, pentru a se adapta la forma celui care doarme. Spuma cu memorie revine la forma inițială și se reajustează cu fiecare schimbare de poziție.

Salteaua cu arcuri

Fabricată încă din secolul al XIX-lea, salteaua cu arcuri este alcătuită dintr-o suspensie de câteva zeci până la câteva sute de arcuri. Suferind uneori de o reputație proastă, această tehnologie a evoluat în timp, pentru a îmbunătăți confortul. În zilele noastre, saltelele cu arcuri interioare amortizează mișcările la fel de bine ca și saltelele similare din spumă.

Pentru a alege o saltea cu arcuri bună trebuie luate în considerare mai multe criterii. Ca regulă generală, cu cât conține mai multe arcuri, cu atât suportul este mai bun. Atenție însă, dacă arcurile sunt prea mici, durata de viață a saltelei se va reduce. Diametrul firului determină fermitatea și rezistența așternutului. Cu cât oțelul este mai gros, cu atât salteaua va fi mai fermă. Dimpotrivă, cu cât oțelul este mai subțire, cu atât salteaua va fi mai flexibilă.

Ca și în cazul saltelelor din spumă, saltelele cu arcuri sunt împărțite în trei categorii: biconice, multi-spirale și pocket (buzunar) – fiecare dintre ele având propriile calități.

1. Arcuri biconice

Denumite și arcuri „Bonnell”, acestea sunt cele mai vechi modele apărute pe piață. În formă de clepsidră, arcurile sunt conectate între ele pe lățime prin fire de oțel, dând saltelei un efect de trambulină. Cu cât diametrul acestor fire este mai mare, cu atât salteaua va fi mai fermă. Foarte accesibil, acest tip de saltea nu este totuși foarte confortabil și este zgomotos la utilizare.

2. Arcuri multi spirale

Mai recent apărute, aceste arcuri sunt realizate dintr-un singur fir de oțel tricotat în spirală. Renumite pentru fermitatea și robustețea lor, oferă confort dinamic, ventilație excelentă și suport uniform. Pe de altă parte, arcurile fiind împletite, independența somnului este destul de scăzută. Dacă dormiți în cuplu, mișcările nocturne pot deveni rapid enervante.

3. Arcuri pocket

Apărute în anii 2000, arcurile pocket au fost create pentru a rezolva problema transmiterii mișcărilor. Ambalate individual într-o pungă din material textil, sunt independente unele de altele, oferind astfel o independență de somn foarte bună. Acest tip de saltea beneficiază și de o ventilație excelentă. Singurul dezavantaj este bugetul necesar pentru achiziție, care este adesea substanțial.

Pro sau contra ?

Alegerea saltelei depinde de mai multe criterii, printre care poziția ta de dormit și preferințele tale în ceea ce privește fermitatea saltelei.

Saltelele din spumă sunt recomandate în special persoanelor care doresc confort adaptiv și o bună independență de somn. De asemenea, sunt potrivite pentru cei ce suferă de dureri de spate, precum și pentru cei care dorm pe o parte, deoarece ameliorează punctele de presiune. Pe de alta parte, nu sunt recomandate persoanelor sensibile la căldură si nici celor care dorm mai greu.

Saltelele cu arcuri sunt în general mai ferme și mai bune la reglarea căldurii. Prin urmare, sunt mai potrivite persoanelor care transpira mult noaptea, precum și persoanelor care preferă o saltea răcoroasă. De asemenea, sunt mai potrivite pentru a dormi pe spate sau pe burtă.

Dacă încă nu știi ce saltea să alegi, ai la dispoziție magazinele online, unde poți alege dintre zeci de modele de saltele cu arcuri sau din spumă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email