Salarii de mii de euro la Primărie

„Ziua, ca mafioţii, nu noaptea, ca hoţii, şi-au majorat salariile”, crede omul de afaceri Sandu Nichita despre creşterea veniturilor celor care se poartă urât cu cetăţenii şi nu îşi fac treaba pentru care sunt plătiţi regeşte

 

Luni, 9 consilieri locali ai PSD, plus Dan Dabija, de la UNPR, au votat creşterea salariilor angajaţilor Primăriei şi ai serviciilor subordonate.

Ziua de luni a reprezentat o premieră în istoria administraţiei publice locale de la Curtea de Argeş. Primarul Panţurescu a convocat pentru ora 15.00 o şedinţă „de îndată” a Consiliului Local la care trebuiau votate rectificarea bugetului local şi creşterea „salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al primarului, aparatului permanent al Consiliului Local al municipiului Curtea de Argeş, precum şi din serviciile publice din subordinea acestora”.

Au fost prezenţi puţini aleşi. Unii erau în concediu, alţii au lipsit strategic de la şedinţă. A vorbit mai întâi directorul economic al Primăriei, Gheorghe Florescu, cel care a realizat şi referatul de justificare a creşterii salariilor. „Se iau bani din cotele defalcate din impozitul pe venit. În plus, cheltuielile de personal sunt de 842.000 de lei”, a spus Florescu. Liberalul Mădălin Marinescu a reacţionat imediat, şi a propus să nu crească salariile, dar propunerea sa a fost respinsă. „Propuneţi ca un funcţionar al Primăriei să aibă un salariu mai mare decât un angajat al unei fabrici. În ce ţară trăim în care se întâmplă asta?! Cel care lucrează la Primărie să câştige mai mult decât cel care îi plăteşte salariul şi nici nu îl tratează cum trebuie?! De unde dăm banii?!”, a spus Marinescu. „Vă donez clădirile firmei mele şi mă angajez la Primărie! Nimeni nu ar fi împotriva creşterii salariilor, dar să-şi facă treaba. Am plătit 100 de miliarde de lei pentru greşelile pe care le-au făcut unii, iar cine a făcut va mai face. Nouă miliarde sunt bani! Noi vrem şi eficienţă!”, a spus Ion Şerban.

Liberalul Doru Georgescu a declarat că nu poate fi împotriva creşterii salariilor, dar modul cum a fost convocată şedinţa nu a fost corect, în opinia sa. „Nu am găsit urgenţa pentru convocarea acestei şedinţe. Oricum ar fi, şi cu noi şi fără noi tot le faceţi, că aveţi cu cine!”, a spus Georgescu, făcând aluzie la faptul că PSD are numărul de consilieri necesar pentru adoptarea proiectului de hotărâre. Şi aşa a şi fost.

Prima dată, nu

La prima şedinţă nu a fost aprobată rectificarea bugetului, banii necesari creşterii salariale nefiind astfel alocaţi. Au votat împotrivă Mădălin Marinescu, Jean Chefani şi Doru Georgescu, de la PNL, Ion Şerban de la PAM şi Dan Dabija de la UNPR. Liberalii şi Dabija au plecat după ce Mădălin Marinescu le-a spus – „Proiectul de hotărâre cu rectificarea de buget nu a  trecut, deci nu sunt bani pentru creşterea salariilor”.

Pesediştii au intrat în panică şi nu au plecat din sală. Au început să dea telefoane ca să adune numărul de consilieri necesar pentru revotarea hotărârii.

Peste o oră şi un sfert, după ce liberalii şi Dabija plecaseră, primarul a convocat o nouă şedinţă „de îndată”, l-a convins pe Dan Dabija să voteze pentru, iar majorarea lefurilor a fost legiferată.

„Am aşteptat să vedem ce fac alţii!”

Primarul Panţurescu a spus că luni a fost ultima zi în care trebuie adoptată hotărârea, şi că noile salarii sunt între cele din primăriile Mioveni şi Câmpulung.

Este pentru prima dată în ultimii 27 de ani când se întâmplă aşa ceva la Curtea de Argeş, când Consiliul este convocat de două ori în aceeaşi zi pentru ca o decizie să fie neapărat votată. Şi nu a fost vorba despre vreun proiect vital pentru oraş, ci despre salariile celor pe care îi plătesc cetăţenii ca să-şi facă treaba prin Primărie şi pe la serviciile publice.

Un şofer din instituţie va avea 2500 de lei leafă, şefii de servicii, peste 6000 de lei, şefii cei mari trec de 8000 de lei. Toate, spre prosperitatea oraşului şi a cetăţenilor lui.

Ce zic contribuabilii

Sandu Nichita, preşedintele ARGCOMS SOCOM, unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul municipiului din taxele şi impozitele plătite către Primărie, a fost prezent la prima şedinţă. Despre ce s-a întâmplat acolo şi despre ce s-a întâmplat pe urmă, la cea de-a doua şedinţă, Sandu Nichita ne–a declarat –  „Cea de-a doua şedinţă e total ilegală şi o vom ataca în contencios administrativ. Chestiunea este următoarea. Nu am înţeles urgenţa acestei convocări. S-au legat de o sumă venită de la Ministerul Dezvoltării, dar erau două chestiuni diferite. În partea asta, cu salariile, era doar o cheltuială, fără sursă, iar acolo era o sursă, o investiţie. Ar fi trebuie întâi să indice sursa, să aştepte o rectificare pozitivă de buget. Ca să le dea anul acesta salarii mărite ar fi trebuie să prevadă asta în execuţia bugetară de la începutul lui 2017, votată în trimestrul I. Ei trebuie să taie din alte capitole, probabil de la investiţii. Va cădea strada Rozelor, gropile din asfaltul de pe strada Valea Iaşului trebuie să mai aştepte, conductele de apă potabilă se pot rupe, trebuie să taie de la Spital, de la şcoli. Să vedem cum aşteaptă începutul anului şcolar. Deci, trebuie să taie din cheltuielile care sunt necesare comunităţii.

Noi, contribuabilii persoane juridice sau persoane fizice, trebuie să contribuim, să întreţinem parcuri, să funcţioneze grădiniţe, şcoli, Spitalul, apa potabilă, gunoiul, străzile, etc., în primul rând pentru asta. Apoi, sunt bugetari care trebuie plătiţi – medici, profesori. Toate odăile Primăriei gem de angajaţi, cu dotările de rigoare – calculatoare, încălzire, iluminat, apă, cişmea în faţă ca să fie aerul ozonat, aer condiţionat. Eu nu zic să nu le mărim salariile, dar să le mărim în raport cu ce primeşte salariu un angajat la o firmă privată. Care are 1450 de lei şi de aici, pentru responsabilităţi, ne ducem către mediul pe economie. Nu să triplez salariul funcţionarului public care, în foarte multe ocazii, se poartă cum se poartă. Până acum se purta cum se purta că zicea – am salariu de mizerie!

Legea funcţionarului public le conferă stabilitate. În Vest, salariile bugetarilor sunt la două treimi din salariile din mediul privat, pentru că mâine mediul privat poate să intre în faliment iar angajatul intră în şomaj sau nu intră, pe când funcţia publică îţi dă stabilitate, şi de asta sunt retribuiţi astfel.  Omul îşi face carieră de funcţionar public, şi avansează.

Apoi. Statutul de funcţionar le aduce şi alte foloase – tichete de vacanţă, tichete de masă, lucruri pe care la privat, dacă afacerea nu merge, nu poţi să le ai. O instituţie publică nu intră niciodată în faliment.

În loc să ducem banii unde trebuie şi unde sunt necesari, luăm resursele. Oraşul se depopulează, şi ce o să facem – o să creştem taxele şi impozitele, iar oraşul devine neatractiv. Un om de afaceri se uită ce taxe şi impozite locale sunt în localitatea respectivă. La începutul anului am făcut propunerea – nu creşteţi taxele şi impozitele că municipiul devine neatractiv, la Curtea de Argeş întoarce trenul! Cu ce sunt eu obligat să plătesc taxe mai mare ca să-i plătesc doamnei sau domnului nu ştiu care, iar când ajung la Primărie tocmai închide uşa la birou.

Legea e pentru orientare, adică dacă vă permit sursele locale. La noi, cu sistemul ăsta, (de dezbatere în şedinţele de Consiliu Local – n.n.) să nu-i lăsăm să vorbească, să-i întrerupem ca să piardă şirul ideilor….Eu am fost opt ani consilier judeţean, preşedintele Comisiei juridice, şi am instituit un regulament – ai voie la două intervenţii şi nu te întrerupe nimeni. La Curtea de Argeş, manieră, procedură şi hotărâre şi consecinţe, totul e un amalgam. Şedinţa a fost convocată pe repede înainte şi nepusă masă pentru a nu putea să afle contribuabilii, să spună – bă, ce faceţi voi aici cu banii noştri?! Au făcut-o în cel mai pur stalinist!

Nu am văzut o mai mare cacealma administrativă decât convocarea acestei şedinţe de Consiliu Local. Doar ignoranţa şi voluntarismul nasc aceşti monştri administrativi locali. De ce nu au făcut-o documentat, din timp, nu cu furăciuni administrative?! Dacă sunt aşa preocupaţi de binele comunităţii de ce nu facem un referendum?! Am avut o reprezentare a unui bâlci de prost gust… Au şi un precedent, noaptea, ca hoţii! Ei au făcut-o ziua, ca mafioţii!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email