Salarii de 2000 de euro la Primărie

În administraţia locală lefurile au fost plafonate, dar sunt tot mari. Primarul declară că s-a decis să plătească munca, nu „plimbatul prin oraş”. Edilul recunoaşte că a greşit când a dublat salariile

Cei 270 de angajaţi ai Primăriei şi ai serviciilor şi institţiilor subordonate au, de la 1 ianuarie, salariile plafonate. Nu trebuie să le plângem de milă, însă, căci şi aşa, plafonate, salariile pe care le iau bugetarii aceştia sunt mult peste visul unora care lucrează în alte instituţii sau în firme care nu o duc prea bine, dar în care angajaţii prestează mult  mai mult.

Consiliul Local a decis revocareaunei hotărâri din 2017, prin care „salariile de bază aferente funcţionarilor publici și personalului contractual din cadrul aparatului de specialitate al primarului, aparatului permanent al Consiliului Local al Municipiului Curtea de Argeș, precum şi din serviciile publice din subordinea acestora sunt stabilite prin înmulțirea coeficienților cu salariul minim brut pe țară garantat în plată”, şi a aprobat o altă decizie locală conform căreia „salariile de bază ale funcţionarilor publici şi personalului contractual din cadrul primăriei şi consiliului local, precum şi din cadrul serviciilor publice şi instituţiilor publice de interes local, cu excepţia aşezămintelor culturale, se stabilesc în sume fixe”.

Primarul Constantin Panţurescu motivează luarea deciziei prin aceea că de la 1 ianuarie salariul minim a crescut din nou, ceea ce însemna o creştere a salariilor din administraţia locală, dar şi „cunoscând influenţele asupra structurii bugetului local privind o eventuală majorare a salariilor de bază prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare cu salariul minim brut pe ţară”. Prin urmare, dacă salariul minim tot creşte, bugetarii primeau şi ei din ce în ce mai mult.

Nici aşa nu e puţin

Şi aşa plafonate, lefurile primite de cei 270 de angajaţi din administraţia locală sunt mari pentru salariile care se oferă în oraş. Hotărârea Consiliului Local luată joi prevede şi sumele care vor fi încasate de acum. Astfel, secretarul, cu grad maxim, ia 9120 lei, arhitectul şef 8930 lei, directorul, şeful de compartiment şi directorul executiv – 8930 lei. Mai departe, directorul adjunct, contabilul şef, inginerul şef, şeful de sector şi directorul executiv adjunct primesc 8740 lei, un şef de serviciu 7960 lei iar un şef de birou 7713 lei.

Auditorul, în funcţie de vechime încasează între 5168 şi 6437 lei, consilierul juridic, expertul şi inspectorii între 4541 şi 5657 lei, un referent de specialitate între 2736 şi 3954 lei, iar un referent cu studii medii între 2261 şi 3646 lei. Frumoase sume, nu?! Dacă toţi cei de mai sus, exceptând ultimul referent, au studii superioare, nici cei cu studii medii sau generale nu o duc mai rău, chiar şi aşa, plafonaţi (din punct de vedere salarial, nu altfel!)

Un casier ia 35531 lei, un portar 2983 lei, îngrijitorii câte 2983 lei, un şofer 3528 lei, un muncitor calificat între 3314 şi 2841 lei, iar un muncitor necalificat între 2700 şo 2592 lei.

Primarul, felicitat că a luat o măsură liberală

Hotărârea luată joi a avut parte de multe discuţii, cel care a dat tonul fiind primarul Panţurescu. „Ne-aţi reproşat, pe bună dreptate, că am majorat sau am dublat salariile din Primărie. M-am hotărât să plătesc munca, nu doar plimbatul prin oraş!”, a spus răspicat primarul, care a adăugat – „Am încercat să cresc salariile otova, am încercat de toate şi nu a mers. Cât o să mai stau eu la Primărie aşa voi proceda. Plătim munca, nu plimbarea!” Consilierii liberali au reamintit că ei nu au votat hotărârea de majorare a salariilor, iar preşedintele organizaţiei locale a PNL, Cristian Mitrofan, i-a spus – „Mulţumim că aţi luat o măsură liberală!”

Colegul de partid al primarului, consilierul Gheorghe Andreescu, le-a spus angajaţilor Primăriei prezenţi la şedinţă – „Sunteţi plătiţi din taxele şi impozitele cetăţenilor. Personalul Primăriei e ca porcul pe care îl  tai de Crăciun sau ca mielul de Paşti. Sunt prea mulţi bani cheltuiţi pe salariile din Primărie!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email