Să-l ajutăm pe Ionuţ să-şi continue viaţa!

Unii copii au tot ce le trebuie, dar nu au chef să înveţe. Sunt unii care nu au nimic, doar o dorinţă nemăsurată să termine o şcoală şi să-şi facă un rost în viaţă. Vă prezentăm mai jos un astfel de caz. Ionuţ Bărbulescu este un copil cu greutăţi de om mare. Nu are bani să facă naveta la şcoală, şi merge prin zăpadă mulţi kilometri ca să economisească nişte bănuţi. Nu are o haină groasă care să-l apere de frig, iar acasă nu are lemne pentru foc. Cea mai mare dorinţă a lui este, însă, să termine şcoala ca să îşi poată ajuta mama.

În timp ce alţi copii de vârsta lui primesc laptopuri, telefoane sau haine de fiţe, Ionuţ Bărbulescu îşi doreşte numai să termine ultimul an de şcoală. Băiatul locuieşte în Băiculeşti şi este elev în ultimul an la Grupul Şcolar Auto, însă din cauza situaţiei financiare nu îşi mai permite să facă naveta şi să vină la cursuri. Ionuţ nu are nici măcar haine groase pentru iarnă, iar lemne cu care să îşi încălzească locuinţa, nici vorbă. În timpul liber, atunci când colegii lui se duc la discotecă, Ionuţ munceşte prin sat, cu ziua, pentru a mai strânge ceva bănuţi. Cu toate acestea, este cel  mai bun elev din clasă. „Singurul lucru pe care mi-l doresc acum e să pot să merg în continuare la şcoală, iar în vara anului viitor să iau bacul şi să mă angajez. E vorba doar de câteva luni. Nu am însă bani să fac naveta de acasă la liceu”. Aşa îşi începe povestea Ionuţ Bărbulescu.
„Din cauza datoriilor, riscăm să rămânem fără casă”
Casa din satul Anghineşti, în care locuieşte Ionuţ împreună cu mama sa, este una sărăcăcioasă, dar curată. Cu toate că afară stratul de zăpadă depăşeşte câţiva centimetri, Victoria, mama băiatului, ne întâmpină în papuci de vară. Printre lacrimi, femeia povesteşte că nenorocirile s-au abătut asupra familiei în urmă cu trei ani de zile, atunci când tatăl lui Ionuţ a murit. „Soţul meu, înainte să moară, a făcut împrumut la bancă şi nu am avut de unde să mai achităm ratele. Pentru 13 milioane lei vechi, riscăm să rămânem fără casă. Ne-au trimis scrisoare că ne vor executa silit. Mai avem o datorie şi la Provident, de vreo 15 milioane. Avem şi alte datorii prin sat… Singurul venit este pensia de urmaş a soţului, adică trei milioane şi jumătate. Iar din banii ăştia, aproape două milioane înseamnă naveta băiatului. Dacă mai pun şi facturile şi câte o pâine, nu ne mai rămâne nimic. De unde să mai avem bani de lemne, de mâncare sau de haine…”, povesteşte femeia printre lacrimi, în timp ce ne arată cele două cămăruţe în care locuieşte împreună cu băiatul.
Ionuţ merge la muncă cu ziua, să strângă bani de şcoală
Pentru mama lui Ionuţ, cea mai mare durere o reprezintă faptul că nu îşi mai permite să şi trimită băiatul la şcoală. „Mă doare sufletul că nu îl pot trimite la şcoală, mai ales că învaţă bine. Nu am mai avut bani de navetă şi nu s-a mai dus la ore, şi mi-e teamă că acum, din cauza absenţelor, îl vor exmatricula. Nu vorbesc de faptul că nu am avut bani să îi iau o geacă groasă, o cizmă, sau că nu am lemne să fac focul în casă. Dar nici de mâncare nu mai am bani. Am tot luat pe caiet de la magazinul din sat, însă acum nu îmi mai dă nimeni, pentru că nu am achitat datoria. Sunt vreo trei milioane…Eu sunt bolnavă, însă şi aşa încerc să mai muncesc cu ziua, dar asta nu schimbă nimic situaţia noastră”, explică mama lui Ionuţ.
În ciuda greutăţilor, Ionuţ este şeful clasei
Cu toate că acasă abia se descurcă cu banii iar în timpul liber se duce să îşi ajute vecinii, ca să mai câştige câte ceva, Ionuţ este cel mai bun elev din clasă. „A fost şeful clasei, pentru că este un băiat cu un potenţial deosebit. Din păcate, nu a mai avut bani să facă naveta, a adunat absenţe şi a trebuit să numim un alt băiat în locului. E păcat. Mai ales că mai sunt doar câteva luni până termină şcoala”, ne-a declarat Aurelian Solomon, dirigintele băiatului. În ciuda gerului de afară, Ionuţ vine la şcoală îmbrăcat destul de subţire. „Avem atâtea pe cap, încât numai la haine groase nu mă mai gândesc. Sunt datoriile la bănci, la vecini, riscăm să rămânem fără casă. Acelea sunt probleme”, explică băiatul încercând să schiţeze un zâmbet.
„Îmi place să învăţ şi vreau să termin şcoala. E tot ce îmi doresc!”
Tot ce îşi doreşte acum Ionuţ este să termine şcoala. „Îmi place să învăţ şi vreau să termin şcoala. E tot ce îmi doresc. Vreau ca în vară să iau bacul, şi apoi să mă angajez, să pot să o ajut pe mama”, spune Ionuţ. Ca să nu dea mulţi bani pe navetă, băiatul merge zeci de minute prin zăpadă. „E mai bine aşa, să mai economisesc bani. Merg pe jos până la strada principală şi apoi fac cu mâna la câte o maşină”, adaugă acesta. Alături de mama sa, băiatul a încercat să ceară ajutor, însă până acum nu a rezolvat nimic. „Sper ca argeşenii cu suflet mare să ne înţeleagă durerea şi să ne ajute să trecem peste greutăţi”, încheie mama băiatului.
Cei care vor să îl ajute pe Ionuţ şi pe mama lui, pot să sune la numărul de telefon 0742.899.603 sau să meargă acasă la familia Bărbulescu, în satul Anghineşti, la numărul 74.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email