Legea îi obligă pe aleşi să prezinte un bilanţ al activităţii. Cam în această perioadă, consilierii locali, primarul şi viceprimarul trebuie să publice pe site-ul primăriei un document cu realizările pe care le au în primul an de mandat. Doar
trei dintre ei au făcut, cică, acest lucru, dar niciun raport nu e pe site, din motive de concedii, susţin semnatarii materialelor.
Nici nu e nevoie să ne uităm pe rapoarte ca să vedem ce realizări măreţe au avut onorabilii aleşi de la Curtea de Argeş. Să le luăm pe rând. Principala preocupare, cel puţin la nivel declarativ, a edililor, este confortul cetăţenilor. Ce au făcut pentru aceasta cei trimişi în „Parlamentul” local? După umila mea părere, nimic. S-au comandat şi plătit multe studii care să ne arate de ce avem nevoie noi, cetăţenii, de parcă nu oricine merge pe străzi poate să îşi dea seama că în Marina e noroi până la glezne, că în Groape sunt şanţuri pline cu apă, că asfaltul de pe Bulevard a obosit deja, că pe strada 1 Decembrie au apărut şanţuri tăiate drept peste carosabil, că haite de câini mişună prin cartiere, că gunoaiele au apărut peste tot, că pe Râmnicu Vâlcea canalizarea pare un lux. Acestea sunt problemele oraşului, acestea şi multe altele despre care dumneavoastră, cei care vă loviţi de ele zilnic, le ştiţi dureros de bine.
Centrul vechi al municipiului a reprezentat una dintre şansele noastre la turism. Încă mai cred că dacă autorizaţiile date pentru refacerea clădirilor vechi ar fi urmărit conservarea şi punerea lor în valoare, alta ar fi fost situaţia. Poate municipalitatea, preocupată, nu-i aşa, de bunăstarea cetăţenilor, ar fi găsit resurse financiare ca să amenajeze o altă arteră de circulaţie, iar o porţiune a străzii Negru Vodă să fie pietonală. Nu spun că e cea mai bună idee, dar e o iniţiativă. Mi-ar fi plăcut mie, ca locuitor al oraşului, ca cei pe care i-am ales să privească puţin şi în viitor, dar trăind în prezent, să proiecteze pentru anii următori folosind inteligent banii de acum. Bani mulţi sau puţini, autorităţile au avut bugete pe care le-ar fi putut folosi şi pentru a construi ceva, nu doar pentru a supravieţui.
S-a făcut acea faimoasă Strategie de Dezvoltare a municipiului. Cum putem noi să credem că va curge lapte şi miere, că vom avea bazine olimpice şi telegondole la Curtea de Argeş, dacă ea s-a bazat pe o documentare făcută la Huşi, dacă realitatea prezentată în preambul era cea de acum 20 de ani, când printre firmele de succes se numărau IPEE, Arpo sau Zenit?! Dacă atât de serioasă a fost documentarea pentru prima parte a Strategiei, ne putem uşor închipui cât de bune şi cât de realiste sunt obiectivele propuse a fi realizate.
Dar să continuăm cu bilanţul. E vară, plouă torenţial, iar pe Bulevard ne putem plimba cu barca. Mici lucrări de extindere a canalizării pluviale s-au făcut anii trecuţi, dar nimeni nu a propus să fie refăcut întreg sistemul, nimeni nu a făcut un calcul referitor la costurile totale, nimeni nu s-a gândit să facă un proiect care să rezolve odată pentru totdeauna Veneţia verilor noastre la Curtea de Argeş.
Merg la şedinţele de Consiliu Local de peste 10 ani. Domnilor consilieri mai vechi le plăcea să se audă vorbind, să facă, la nivel declarativ, planuri măreţe şi să-şi apere strada şi cartierul. Mă tem că acum în Consiliu Local e doar politică, de grup, de partid sau de alte interese. În rest, vorba cuiva celebru, e tăcere.