S-au scumpit biletele la transportul local

Începând cu 1 februarie, biletele şi abonamentele pentru transportul local s-au scumpit, ca urmare a unei decizii a Consiliului Local aprobate în şedinţa de marţi după amiază. Astfel, un bilet va costa doi lei, abonamentul integral 71 de lei, iar abonamentul pentru elevi va rămâne la 60 de lei.
Potrivit consilierului autorizare şi control transport public local de călători din cadrul Primăriei, Nicolae Păunescu, solicitarea de majorare a tarifelor a fost motivată de „majorarea preţului la carburanţi, numărul mic de cetăţeni care folosesc transportul în comun şi majorarea salariului minim pe economie”. Solicitarea a fost făcută de Asociaţia Translocal, cea care se ocupă şi în această perioadă de transportul în comun la Curtea de Argeş până ce licitaţia pentru concesionarea serviciului de transport local va avea un câştigător.
Ultima creştere a tarifului a fost făcută în noiembrie 2009, când un litru de motorină costa 3,7 lei, a precizat preşedintele Asociaţiei Translocal, Constantin Călin. Oricum, conform calculelor făcute de Asociaţie, pierderea pentru un călător, chiar şi la noul tarif, este de 0,88 lei, tariful real fiind de 2,59 lei pentru un  bilet, iar pentru ca activitatea să fie rentabilă iar firmele care formează Asociaţia Translocal să aibă un profit minim de 11%, un bilet ar trebui să coste 2,87 de lei.
„De ce faceţi asta, să lucraţi pe pierdere?!”
Cetăţenii spun că majorarea tarifului va fi o calamitate”, a spus în şedinţă consilierul Nicolae Nedelcu, iar preşedintele Translocal i-a replicat – „Preţul motorinei va creşte şi noi oricum suntem sub preţul real. Ne-am axat pe costurile din luna noiembrie”.
Mai mulţi consilieri l-au întrebat pe Constantin Călin de ce face această activitate dacă e pe pierdere, iar acesta le-a spus că doar această activitate e pe pierdere, de transport local, iar firmele care compun Asociaţia Translocal au şi alte activităţi astfel încât per total să nu rămână pe pierdere.
Un alt consilier total paralel cu ce se întâmplă şi cu ce s-a întâmplat la Curtea de Argeş în ultimii ani, Luca Căruntu, a avut o propunere foarte interesantă – „Să luăm în calcul înfiinţarea unui serviciu de transport local!”, neştiind că de fapt Transargul provine tocmai din fostul Gosarg, regia locală care includea transportul local, apa şi canalul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email