S-au pierdut 23 de milioane de lei pentru construirea staţiei de epurare

Vechea staţie nu funcţionează de ani buni

Noua staţie de epurare a municipiului, care ar fi trebuit să se construiască la Curtea de Argeş şi pentru care a fost semnat contract de finanţare în 2010, nu se mai face, chiar dacă Aquaterm a plătit penalităţi lunare de 8000 de lei de ani de zile pentru inexistenţa ei. În 2010 fostul primar Nicolae Diaconu semna un contract de finanţare cu Ministerul Dezvoltării pentru construirea staţiei, banii urmând să fie la dispoziţia autorităţilor locale până în 2020. Nu s-a făcut nimic până astăzi, iar banii s-au pierdut. La şedinţa Consiliului Local de joi primarul actual a spus că e nevoie de un nou proiect, pentru că pe cele vechi nu se poate face nimic. Au fost două studii, unul care zicea că staţia costă 23 de milioane de lei, iar al doilea că ar costa 48 de milioane. Ca să lămurească problema, autorităţile locale au comandat un nou studiu, ca să vadă cât e valoarea de fapt a staţiei de epurare. Au plătit 12.000 de lei şi au aflat că staţia se poate face cu 24 de milioane, dar nu s-a putut merge mai departe, iar finanţarea de la Minister va fi pierdută.

„E o problemă veche, lucrurile au fost făcute prost. Eu, în mandatul meu, nu am putut să fac nimic”, a spus primarul Panţurescu.

Banii mai puteau fi folosiţi doar anul acesta

Constantin Teodorescu, inspector la Compartimentul Investiţii din Primărie, le-a spus consilierilor locali la o şedinţă anterioară că după părerea sa nu sunt şanse ca staţia de epurare să fie făcută la Curtea de Argeş conform proiectului existent. Consilierul Bogdan Dabija a adresat public câteva întrebări legate de staţie, iar răspunsurile le-a primit de la Teodorescu.

Acesta nu le-a dat consilierilor vești bune legate de acest obiectiv. „Este vorba de 23.770.000 lei. La proiectul realizat în prima fază s-a solicitat finanțare pe o anumită sumă. Când s-a venit cu acel studiu de la Administraţia Bazinală de Ape Argeș-Vedea, care solicita respectarea acelor parametrii, proiectantul dintr-odată a zis că nu poate să respecte cerințele dacă nu aduce un anumit sistem de utilaje și a mai cerut niște bani. În momentul ăsta s-a pus problemă refacerii SF-ului (studiului de fezabilitate – n.a.) și a Devizului general. Proiectantul a zis da, mergem și avem atât. Eu, ca să merg mai departe cu soluția, trebuia să vin cu o susținere financiară de 48 de milioane. M-am dus la Minister. Din momentul asta nu mai pot eu să mai mișc ceva pentru că nu am finanțare conform legii. Nu mai pot să susțin, să promovez, să împing lucrurile”, a explicat Teodorescu. El a mai spus că a propus să se facă o comisie de management al proiectului, pentru că este un proiect mare și merită a fi pus în față la Compartimentul management de proiect.

În acest moment, construirea staţiei de epurare este blocată, iar banii de la Ministerul Dezvoltării vor mai putea fi folosiţi doar în 2020, spun specialiştii. După anul viitor, staţia va trebui construită din bugetul local, numai că e imposibil ca acesta să susţină o investiţie atât de mare. Staţia veche de epurare nu funcţionează. Este doar un decor pentru un film horror.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email