S-au încheiat Zilele Municipiului

Din programul sărbătorilor au lipsit concertele trupelor mari. Anii trecuţi, argeşenii s-au bucurat de Iris, Voltaj, şi alte asemenea formaţii. Anul acesta a trebuit să ne mulţumim doar cu un concert de muzică populară.

Ieri, s-a încheiat o nouă ediţie a Zilelor Municipiului Curtea de Argeş. Dacă în ultimii ani, argeşenii se obişnuiseră ca în această perioadă să se organizeze concerte la care să participe formaţii şi artişti de renume din ţară, în acest an municipiul nostru a găzduit doar un concert de muzică populară. Seria manifestărilor a fost deschisă, zilele trecute, la Centrul de Cultură şi Arte „George Topîrceanu” cu o ediţie specială a Clubului iubitorilor de Cultură. În cadrul acestei întâlniri au fost prezentate lucrările din cadrul celei de-a IV- a ediţii a Salonului Naţional de Artă Plastică „Atitudini Contemporane”, care este coordonat de Dan Truică. De asemenea, programul reuniunii culturale a cuprins şi lansarea albumelor-eveniment „Monumente istorice ale României. Tipuri din judeţele Argeş şi Muscel” şi „Modele de cusături pentru costume naţionale române culese în judeţul Muscel”, realizate de Ioan Niculescu, în anul 1893 şi tipărite acum la iniţiativa lui Ioan Crăciu şi Adrian Săvoiu.
Şcoală de teatru la Centrul de Cultură şi Arte
În cadrul manifestărilor organizate cu prilejul Zilelor Municipiului, s-a desfăşurat festivitatea de închidere a primei ediţii a Şcolii de teatru de vară de la Curtea Argeş. La cursuri au participat 15 tineri din municipiu, cei mai mulţi fiind elevi la Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă”. „A fost o primă ediţie reuşită, spun eu. Tinerii au fost foarte mulţumiţi de ceea ce au găsit aici. Această şcoală de teatru a fost organizată în urma unei foarte bune colaborări cu Teatrul „Alexandru Davila” din Piteşti.. Ne dorim ca anul viitor să putem ridica nivelul acestei şcoli de teatru”, a spus Cristian Mitrofan, manager Centrul de Cultură şi Arte. În plus, Cristian Mitrofan a promis că toţi cursanţii vor intra în baza de date a instituţiei ca să poată participa gratuit la toate piesele de teatru care se vor prezenta la Centrul de Cultură şi Arte.
35 de meşteri populari au venit în municipiul nostru
Sâmbătă dimineaţa a avut loc deschiderea celei de-a IX- a ediţii a Târgului Meşterilor Populari. Evenimentul a fost organizat de primăria municipiului Curtea de Argeş, Centrul de Cultură şi Arte „George Topârceanu” şi ATE Călţun – Club UNESCO. Cu acest prilej 35 artişti populari au venit în Cetatea Basarabilor şi au expus sute de produse, toate realizate manual. Ceramica de Horezu, lingurile de lemn, costumele naţionale, păpuşile făcute din foi de porumb precum şi  obiecte de artizanat care mai de care mai interesante au reuşit să atragă privirile celor care au trecut prin zonă. La deschiderea târgului au participat mai multe oficialităţi locale care au vizitat standurile tuturor meşterilor populari.
Ansambluri din şase ţări au participat la Festivalului Internaţional de Folclor „Carpaţi”
Municipiul Curtea de Argeş a găzduit duminică seara cea de-a a XXVIII- a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Carpaţi”. Evenimentul a debutat cu un spectacol folcloric oferit de ansamblul „Argeşul” şi Grupul vocal bărbătesc „Rapsozii Argeşului” ale Centrului de Cultură şi Arte „George Topîrceanu” şi ansamblul „Mândruliţa”. . În cadrul festivalului, pe bulevardul Basarabilor, s-a desfăşurat o paradă a  cântecului, jocului şi portului popular la care au participat Fanfara Teatrului „Alexandru Davila” din Piteşti şi ansamblul „Dophei” din Belgia, ansamblul „Pali” din Letonia, ansamblul „Bitola” din Macedonia, ansamblul „Mladost” din Slovacia, Grupul Municipal de Dansuri De Fuengirola şi ansamblul „Esbart Dansaire Renaixença” din Spania şi ansamblul „Guney Ecza Kooperatifi” din Turcia. Artiştii au făcut o primă oprire la primăria Curtea de Argeş, unde fiecare ansamblu a prezentat câte un dans tradiţional, din zona din care provine. Aici, oaspeţii au fost întâmpinaţi Nicolae Diaconu, primarul municipiului, Costinel Vasilescu, viceprimar, Simona Bucura Oprescu, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Argeş, deputatul Mircea Drăghici, dar şi de către alte oficialităţi locale. Conducătorii delegaţiilor au primit diplome, medalii şi cadouri din partea primarului municipiului. „Suntem onoraţi să fim gazdele dumneavoastră şi în acelaşi suntem onoraţi să vă avem ca oaspeţi. Acest festival este unul deosebit de important pentru municipiul nostru, pentru că el contribuie la promovarea imaginii oraşului. Suntem cel mai important municipiu din judeţul Argeş şi prima capitală a ţării. Ne dorim să reveniţi şi anul viitor”, a spus Nicolae Diaconu. Festivalul a continuat cu un spectacol folcloric muzical-coregrafic prezentat de formaţiile participante, care s-a desfăşurat pe scena amplasată în parcarea de la Biserica Domnească. Seara s-a încheiat cu un concert de muzică populară susţinut de Valentin Grigorescu, Ioana Modan Cornea şi Elisabeta Turcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email