Vineri, Serviciul Public a semnat contractele pentru achiziţia motorinei şi a bitumului necesare programului de lucrari din acest an. Contractele au fost încheiate foarte târziu faţă de necesităţile SPGC, iar întârzierea a fost cauzată de licitaţiile programate la câteva luni după ce SPGC le-a anunţat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Din punct de vedere financiar însă a meritat aşteptarea, pentru că preţurile de achiziţie a motorinei şi a bitumului sunt foarte bune, potrivit directorului SPGC, Ioan Ghiţă. „De data aceasta au fost mai mulţi ofertanţi, patru la licitaţia pentru motorină, şase la cea pentru bitum. Dacă e concurenţă, se pot obţine preţuri mici”, ne-a declarat ieri Ioan Ghiţă.
Motorină, sub preţul de la pompă
Serviciul Public cumpără 160 de tone de motorină cu 723200 de lei, fără TVA, de la SC Votrom SRL, din Oradea. Firma a fost înfiinţată în 2004, are 12 angajaţi, iar cifra de afaceri i-a crescut constant în ultimii ani. Oferta societăţii orădene a fost cea mai mică din cele patru prezente la licitaţie. „A fost bătaie la aceste două licitaţii, iar preţul la care luăm motorina este sub cel de la pompă. Firma va aduce combustibilul la noi, la Curtea de Argeş, şi am înţeles că are mai multe puncte de lucru în ţară. Preţul poate fi ajustat în funcţie de cotaţia petrolului, dar nu se va ajunge la cine ştie ce sume”, ne-a mai spus directorul Ghiţă. Preţul de achiziţie a motorinei este anul acesta de 5,6 lei pentru un litru. La licitaţia pentru bitum au fost şase oferte, iar rezultatul concurenţei s-a văzut. „E un preţ foarte bun şi la bitum. Valoarea estimată a contractului era de : 918750.00 , fără TVA, iar licitaţia a fost câştigată la un preţ de 759000.00, fără TVA, de către SC Otimir Stil 2000 SRL, din Piteşti.
Anul trecut, motorina a costat 6,5 lei litrul
În 2012, Serviciul Public de Gospodărie Comunală a semnat contractul de achiziţie de motorină cu SC Dragon Oil SRL, firma care a câştigat licitaţia la preţul de 6,5 lei litrul. În 2010 şi 2011, preţul de achiziţie a motorinei a fost de peste 7 lei, iar furnizorul, aceeaşi SC Dragon Oil SRL. De fiecare dată la licitaţia era un singur ofertant care îşi impunea preţul. Perfect legal, spun reprezentanţii SPGC, dar gaura din buget era din ce în ce mai mare, potrivit Curţii de Conturi. Anul acesta, huzurul s-a încheiat, iar combustibilul este cumpărat la un preţ corect.