S-a modificat sistemul de admitere în liceu


Elevii argeşeni vor susţine în alt mod examenul de admitere în liceu. Asta pentru că reprezentanţii Ministerului Educaţiei au modificat din nou modalitatea de admitere a elevilor din clasa a VIII- a în învăţământul liceal. Astfel, pentru a fi admişi în învăţământul liceal sau profesional, elevii claselor a VIII- a vor susţine în acest an şcolar, o evaluare naţională. Această evaluare reprezintă un nou tip de testare a cunoştinţelor dobândite pe parcursul învăţământului gimnazial. Calendarul de desfăşurare a evaluării naţionale cuprinde o perioadă normală de testare a elevilor din clasa a VIII- a, dar şi una specială. Astfel, evaluarea naţională la  clasa a VIII- a în anul şcolar 2009 – 2010 se va desfăşura între 4 şi 12 mai, iar cea din perioada specială între 25 mai şi 2 iunie. Calendarul evaluării naţionale este următorul:
– 4 mai – proba scrisă la limba şi literatura română;
– 6 mai – proba scrisă la limba şi literatura maternă;
– 12 mai – proba scrisă la matematică.
De asemenea, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au stabilit şi calendarul evaluării care se va desfăşura în perioada specială:
– 25 mai – proba scrisă la limba şi literatura română;
– 27 mai – proba scrisă la limba şi literatura maternă;
– 2 iunie – proba scrisă la matematică.
Subiectele pentru evaluarea naţională vor fi elaborate în cadrul Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar. Acestea trebuie să fie realizate după modelul evaluărilor internaţionale, să fie formulate clar, precis şi în strictă concordanţă cu programele pentru evaluare naţională. Subiectele elaborate trebuie să aibă un nivel mediu de facultate, pentru a permite rezolvarea în 120 de minute. Pentru orientarea şcolară şi profesională a absolvenţilor claselor a VIII- a, dar şi pentru continuarea studiilor în clasa a IX- a se iau în considerare rezultatele obţinute pe parcursul claselor V – VIII, ca indicator general al performanţelor elevului în raport cu standardele curriculare şi rezultatele obţinute la testarea naţională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email