S-a încheiat Eco Youth – Tinerii eco

Vineri, 1 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, a avut loc închiderea oficială a proiectului ” Eco Youth – Tinerii eco”, derulat de A.T.E. Călțun – Club UNESCO, cu sprijin financiar din partea Consiliului Județean Argeș. Acesta este probabil cel mai de amploare proiect de educație ecologică vizând tinerii din județ.
Pe scurt despre proiect ar fi de spus că a pornit de la ideea de a-i scoate pe copii și tineri afară din casă, de a le distrage atenția de la gadgeturi și internet, arătându-le ceea ce nu (mai) văd: natură, jocuri în aer liber, spirit de echipă, colegialitate ș.a.m.d. Punerea în practică a acestei idei s-a realizat prin intermediul educației non-formale, adică un fel de învățare complementară celei oferite în școală, având ca premise faptul că fiecare își este evaluator, nu există teme, nici lucrări de control, iar mediul de lucru este plăcut, deloc stresant. Am încercat să punem accentul pe concepte aparținând ecologiei: deșeuri, reciclare, diferite tipuri de poluare, importanța apelor etc. De asemenea, i-am provocat pe participanți să gândească și să afle de ce e bine să pună gunoiul exclusiv la gunoi.
Am numărat aproximativ 300 beneficiari direcți, copii și tineri de la 9 la 18 ani, care  s-au implicat în acțiunile noastre, fie că a fost vorba de două ore în curtea școlii sau pe deal, în oraș și patru comune, fie că am mers împreună un weekend la munte. În toate activitățile ne-am jucat educativ, iar copiii au fost mai mult decât încântați. Pentru acest rezultat, s-au mobilizat în jur de 50 voluntari, tineri de asemenea, atât membri ai asociației, cât și oameni care au vrut doar să ajute la desfașurarea proiectului.  La conferința de vineri, momentul cel mai așteptat a fost premierea câștigătorilor concursului de pictură având ca temă ”O problemă ecologică și soluția ei”, derulat în paralel cu activitățile menționate, pentru care s-au primit 109 planșe. Deși, la locul susținerii conferinței au fost expuse 22 lucrări, cele din finală, câștigătorii au fost doar 8:
Daria Uță, școala Mircea cel Bătrân – locul 1, categoria ”scoală primară”;
Alexandru Pristavu, școala Albești – mențiune, categoria ”gimnaziu”;
Erika Munteanu, școala Mircea cel Bătrân – locul 3, categoria ”gimnaziu”;
Dorin Ilea, școala Mircea cel Bătrân – locul 2, categoria ”gimnaziu”;
Luiza Ștefania Cimpoca, școala Carol I – locul 1, categoria ”gimnaziu”;
Eduard Dumitru, CNVV – locul 3, categoria ”liceu”;
Maria Bulancea, CNVV – locul 2, categoria ”liceu”;
Diana Maria Tănase, Seminarul Teologic ”Neagoe Vodă Basarab” – locul 1, categoria ”liceu”.
Cei nominalizați au primit premii și diplome din partea voluntarilor A.T.E. Călțun Club UNESCO. După ce am tras linie, am răsfoit chestionarele de evaluare completate de cei 300 de copii si tineri, unde aceștia recunoșteau că au învățat ceva, că le-au plăcut jocurile noastre, că a fost cea mai frumoasă zi din viața lor și ne invitau să revenim. Rememorând bucuria lor, am realizat că suntem printre puținii oameni care FAC ceva care să dureze, o investiție în educație fiind singura contribuție posibilă momentan în ceea ce privește protecția mediului. Acest gând, precum și zâmbetele copiilor cu care am lucrat șterg toate neplăcerile cărora le-am făcut față pe parcursul acestor două luni de derulare a proiectului. Așa cum s-a subliniat și la conferința de presă, mulțumirile sunt multe și se îndreaptă către fiecare dintre cei care au contribuit la Eco Youth, dar, mai ales și mai îngroșat, către voluntarii implicați cu sufletul care și-au sacrificat multe ore din timpul lor pentru tot ce a fost de făcut, în afara sesiunilor propriu-zise, pentru ce nu s-a văzut, pentru ce nu s-a expus.
Iulia Georgescu – coordonator “Eco Youth – Tinerii eco”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

RSS
Follow by Email