S-a ieftinit pâinea la Curtea de Argeş, dar nu toată!

Reducerea TVA pentru produsele de panificaţie, de la 24 la 9%, s-a simţit în preţuri încă din prima zi a acestui săptămâni, când comercianţii au ieftinit pâinea 10 – 15%. Astfel, preţul unor sortimente de pâine a scăzut cu 5, 10 sau chiar 20 de bani. Singurul preţ care a rămas neschimbat a fost cel al franzelei de 80 de bani, care se vinde cel mai bine.

Spre exemplu, în magazinele de municipiu o pâine albă costă acum 90 de bani, faţă de un leu cât costa zilele trecute. Şi preţul pâinii negre a scăzut, aceasta putând fi cumpărată acum cu 1,80 de bani, faţă de 2 lei, atât cât costa înainte de 1 septembrie. Reduceri de preţuri s-au înregistrat şi la pâinea rotundă feliată şi ambalată, care acum costă 1,90 – 1,95 lei, faţă de 2 sau 2,1 lei.
Deşi preţurile au scăzut, cei mai mulţi comercianţi ne-au spus că vânzările nu au crescut semnificativ. „Nu prea se vede la vânzarea această reducere de preţ. Omul cumpără la fel ca înainte. Dacă a luat trei pâini pe zi până la începutul lunii, atât ia şi de acum înainte. Cred că prea puţin clienţi vor cumpăra probabil o pâine în plus”, spune o vânzătoare de la un magazin alimentar.
Pensionarii, cei mai bucuroşi
Mai mult decât atât, nici argeşenii nu văd cu ochi buni această ieftinire a produselor de panificaţie, despre care spun că „este nesemnificativă”. La un calcul simplu aceştia au ajuns la concluzia că nu economisesc decât doar câţiva lei pe lună. „Nu prea contează mult această scădere a TVA-ului. Preţurile s-au redus cu doar câţiva bani la pâine. Am făcut un calcul rapid şi am văzut că plătesc mai puţin cu 9 lei pe lună, pentru cele trei pâini care le cumpăr într-o zi. Înainte costa un leu, iar acum 90 de bani. Sincer, nu mă ajută foarte mult această reducere a preţului”, spune Constantin G., un bărbat din municipiu. Însă, cu toate acestea, sunt şi oameni care se bucură de această ieftinire a preţurilor. Aceştia sunt pensionarii, dar şi cei cu venituri foarte mici. Pentru ei, orice reducere de preţ se simte, având în vedere că majoritatea au pensii mici şi de abia se descurcă de la o lună la alta. „E bine că s-a ieftinit, chiar şi cu 10 bani. Chiar dacă e puţin, eu mă bucur că mai rămân cu ceva bani în buzunar. Pentru mine, la o pensie de 540 de lei, orice bănuţ contează. Poate se vor mai ieftini şi alte produse”, spune o bătrână din municipiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email