S-a deschis Târgul Meşterilor Populari

Ieri dimineaţă a avut loc deschiderea celei de-a XVI- a ediţii a Târgului Meşterilor Populari, manifestare inclusă în cadrul programului Zilelor Municipiului Curtea de Argeş. Evenimentul este organizat de Primăria municipiului, Centrul de Cultură şi Arte „George Topîrceanu” şi ATE Călţun – Club UNESCO.
24 de meşteri din toate colţurile ţării
La deschiderea târgului, alături de cei 24 de meşteri populari veniţi din toate colţurile ţării, au participat primarul Nicolae Diaconu, viceprimarul Cristian Mitrofan, Simona Hirică, manager Centrul de Cultură şi Arte, prof. Nicolae Lazăr, preşedinte ATE Călţun, cel care a propus organizarea unei astfel de manifestări în municipiul nostru. „Cu mulţi ani în urmă am călătorit prin ţară şi am ajuns şi la târguri de acest fel. Apoi mi-am dorit să organizez şi eu la Curtea de Argeş un târg al meşterilor populari şi am luat legătura cu fostul primar, Gheorghe Nicuţ. Acesta a fost de acord şi mi-a propus să mă ocup de acest lucru. Prima ediţie a fost organizată în zona Bisericii Domneşti, iar apoi am stabilit să îl organizăm în zona Mănăstirii Curtea de Argeş, unde veneau foarte mulţi turişti. Acum ne-am mutat în această locaţie, parcarea din faţa Liceului Forestier, pentru că nu am mai avut loc acolo, datorită construcţiei catedralei, pentru că s-a redus spaţiul”, a declarat prof. Nicolae Lazăr.
Totodată, acesta a explicat că anul acesta a avut loc o selecţie mult mai riguroasă a meşterilor populari, fapt care a dus la dispariţia kitsch-urilor..„Au venit meşteri din Bucureşti, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Băbeni, Mioveni, Sibiu, Albeşti, Corbi,  Baia Mare, dar şi foarte mulţi din Curtea de Argeş. Sigur, spaţiul este mai mic, dar anul acesta pretenţiile au fost mai mari din partea noastră, în sensul reducerii kitsch-urilor. Nu mai este niciun produs care nu le aparţine”, a mai spus Nicolae Lazăr. De asemenea, se pare că mai mulţi meşteri populari au renunţat să mai vină la târg pentru că nu au fost de acord cu locaţia aleasă de organizatori în acest an, în timp ce alţii şi-au rezervat spaţii în vechea locaţie, în apropierea Mănăstirii.
Meşteşuguri practicate de sute de ani
Ca în fiecare an, meşterii populari au venit în Cetatea Basarabilor şi au expus sute de produse realizate manual. Ceramica de Horezu, lingurile de lemn, costumele naţionale şi alte obiecte de artizanat care mai de care mai interesante au reuşit să atragă privirile celor care au trecut prin zonă. Printre meşterii populari prezenţi se afla şi Bucur Bădălu. Acesta vine de mai mulţi ani la Curtea de Argeş, unde aduce o serie de obiecte tradiţionale cioplite în lemn. „Din copilărie mă ocup cu aşa ceva, de zeci de ani. Meşteşugul l-am învăţat de la tatăl meu. Mi-a plăcut foarte mult şi am decis să îl practic şi eu. Îmi place foarte mult ceea ce fac”, spune meşterul popular. Acesta a explicat că petrece foarte mult timp lucrând în atelierul său, iar pentru un obiect poate să lucreze şi câteva ore. „Nu pot să spun exact cât lucrez pentru o lingură sau un vas de lemn. Spre exemplu, pentru un vas de lemn lucrez câteva ore, pentru a-l aduce la stadiul pe care îl vedeţi. La confecţionarea acestora folosim lemn de esenţă moale, precum este salcia”, spune Bucur Bădălău. Aproape tot timpul anului meşterul popular este plecat prin ţară, unde participă la o mulţime de târguri de acest fel, însă, în acelaşi timp recunoaşte că meşteşugul îi aduce şi un sumă frumoasă de bani. „Particip la multe târguri în toate zonele ţării. La unele vânzarea merge mai bine, la altele mai slab, dar încercăm să ne descurcăm. Câştig şi bani pentru că altfel nu aş mai munci. Mai bine stau degeaba fără bani, decât să muncesc şi să nu câştig nimic”, spune meşterul popular.
Târgul Meşterilor Populari se va închide vineri, însă, până atunci atât argeşenii cât şi turiştii care vor veni la Curtea de Argeş vor avea ocazia să cumpere o mulţime de obiecte şi produse artizanale realizate de meşteri populari din întreaga ţară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email