S-a deschis cea de-a XV- a ediţie a Târgului Meşterilor Populari

Ieri dimineaţă a avut loc deschiderea celei de-a XV- a ediţii a Târgului Meşterilor Populari, manifestare inclusă în cadru programului Zilelor Municipiului Curtea de Argeş. Evenimentul este organizat de primăria municipiului, Centrul de Cultură şi Arte „George Topîrceanu” şi ATE Călţun – Club UNESCO.
50 de meşteri populari au venit la Curtea de Argeş
Le deschiderea târgului, alături de cei aproape 50 de meşteri populari, au participat Cristian Mitrofan, viceprimarul municipiului, Simona Hirică, director Centrul de Cultură şi Arte, prof. Nicolae Lazăr, preşedinte ATE Călţun. „Anul acesta am ajuns la cea de-a XV- a ediţie a Târgului Meşterilor Populari. Faţă de anii trecuţi avem o varietate mai mare de produse, cu reprezentanţi din mai multe judeţe ale ţării. Din nefericire spaţiul este limitat, iar aceştia s-au împrăştiat pe o suprafaţă mai mare, ceea ce defavorizează aspectul general de târg al meşterilor populari. Este o plăcere pentru mine şi pentru cei care s-au ocupat de organizare, că am reuşit să avem această manifestare unică la nivelul oraşului nostru. Sper să putem continua şi în anii viitori. Până acum avem 43 de meşteri populari, însă mai trebuie să sosească şi alţii”, a spus Nicolae Lazăr.
De asemenea, viceprimarul Cristian Mitrofan le-a urat bun venit tuturor meşterilor populari, după care a vizitat standurile acestora. „Bine aţi venit la Curtea de Argeş. De zece ani de zile sunt alături de domnul profesor Lazăr, care organizează acest târg minunat. Sper ca şi dumneavoastră să vă simţiţi bine în municipiul nostru, chiar dacă mai întâmpinaţi câteva probleme. Să ştiţi că această manifestare este foarte apreciată. Sunt foarte mulţi turişti care vin la Mănăstirea Curtea de Argeş de Sfânta Maria şi pentru că aici se organizează acest târg al meşterilor populari. Vă urez să aveţi vânzare bună”, a declarat Cristian Mitrofan.
Sute de obiecte expus la standurile din târg
Ca în fiecare an meşterii populari au venit în Cetatea Basarabilor şi au expus sute de produse realizate manual. Ceramica de Horezu, lingurile de lemn, costumele naţionale, păpuşile făcute din foi de porumb precum, icoanele pictate pe sticlă sau pe lemn şi  obiecte de artizanat care mai de care mai interesante au reuşit să atragă privirile celor care au trecut prin zonă. Printre meşterii populari prezenţi se afla şi Gheorghe Iorga. Acesta vine de mai mulţi ani la Curtea de Argeş, unde aduce o mulţime de vase de ceramică. „Eu sunt din Horezu şi mă ocup cu realizarea vaselor din ceramică de când eram copil. Prima dată când am luat contact cu această artă aveam 12 ani. Pentru mine este meseria mea de bază şi o practic cu plăcere. La Curtea de Argeş am venit mereu în ultimii ani şi chiar mă simt bine aici. Condiţiile sunt bune, iar vânzarea merge bine”, spune meşterul popular.  De cele mai multe ori, vasele confecţionate de acesta sunt achiziţionate de oamenii care cunosc adevărata valoare a ceramicii de Horezu. „Clienţii pe care îi am cunosc adevărata valoare a acestor vase din ceramică. La realizarea lor îţi trebuie foarte multă răbdare şi atenţie. Oamenii ştiu cât de greu se face un astfel de vas, care pe lângă faptul că sunt utile, pot reprezenta şi obiecte decorative”, ne spune Gheorghe Iorga. Mai mult decât atât, bărbatul crede că, în continuare, meseria pe care o practică va avea un viitor îndelungat. „Eu am învăţat de la părinţii mei, de câne eram copil. Însă, cred că aceasta va avea un viitor. Şi copiii mei se ocupă cu realizarea vaselor de ceramică, chiar dacă au şi serviciu. Nu va dispărea această artă cu siguranţă”, mai spune Gheorghe Iorga.  La târg sunt prezenţi şi meşteri populari din Curtea de Argeş, precum Gheorghe şi Elena Mateescu. Standul ocupat de aceştia este ocupat cu o mulţime de păpuşi realizate din pănuşi de porumb, păpuşi ce reprezintă personaje din viaţa satului românesc, dar şi icoane pictate pe sticlă, realizate de Elena Mateescu. Nu lipsesc nici obiectele sculptate în lemn, precum sunt lădiţele de zestre sau candelele, realizate de meşterul popular.  Târgul Meşterilor Populari se va închide joi, 15 august, însă, până atunci atât argeşenii cât şi turiştii care vor veni la Curtea de Argeş, vor avea ocazia să cumpere o mulţime de obiecte şi produse artizanale realizate de meşteri populari din întreaga ţară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email