La Curtea de Argeş s-a discutat mult şi a ieşit un adevărat scandal când angajaţii Serviciului Public de Gospodărie Comunală (SPGC) au încercat să pună asfalt peste piatra cubică de pe strada Norocea. Locuitorii străzii i-au împiedicat în primă fază pe cei de la SPGC să toarne asfalt, iar strada a fost acoperită cu un covor nou abia după ce consilierii locali au decis ca Serviciul Public să respecte Programul de lucrări pe acest an aşa cum s-a stabilit în ianuarie, adică să asfalteze mai multe străzi, inclusiv Norocea. Au fost şi printre aleşii locali unii care au susţinut ca acea stradă să fie reparată dar tot cu piatră cubică pe motiv că a fost construită astfel de pe vremea regelui Carol. Scandalul s-a stins între timp, iar locatarii străzii Norocea au acum asfalt la porţi.
Azi la Timişoara, mâine şi la Curtea de Argeş
Iată însă că o decizie a Tribunalului Timişoara ar putea avea repercusiuni şi la Curtea de Argeş. Conform tion.ro, străzile cu piatră cubică din Timișoara, pentru care reprezentanții Primăriei Timișoara aveau planuri de reabilitare, rămân pline de gropi și denivelări, pentru că Hotărârea de Consiliu Local prin care a fost aprobat studiul de fezabilitate pentru asfaltarea acestora nu mai poate fi pusă în aplicare, după ce a fost contestată în instanță.
Planul municipalității era să fie turnată „îmbrăcăminte bituminoasă” pe toate arterele cu piatră cubică.
Nu s-a mai putut face nimic însă, pentru că Asociația „Salvați Patrimoniul Timișoarei” a depus o plângere prealabilă și a cerut anularea Hotărârii de Consiliu Local.
„Zonele istorice pierd masiv din imagine odată cu înlocuirea pavimentului cu covor asfaltic. A decoperta străzile în cauză și a le lipsi de imaginea deja încetățenită a pavajului din piatră cubică reprezintă știrbirea identității istorice a zonei și implicit a orașului”, se arată în plângerea asociaţiei timişorene.
Tribunalul Timiș a admis acțiunea celor patru și a „dispus suspendarea Hotărârii până la soluționarea definitivă a prezentei cauze”. Decizia este „executorie în ceea ce privește măsura suspendării”.
Aşadar, dacă o asociaţie din Curtea de Argeş face o plângere similară pentru piatra cubică de pe strada Norocea, având în vedere precedentul creat de Tribunalul Timişoara, asfaltul pus peste piatra cubică ar putea fi …ilegal.