Război între Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor şi administraţia locală

Scandalul câinilor fără stăpân continuă la Curtea de Argeş. Deşi activitatea de ecarisaj, coordonată de SC Salubritate Publica Urbana Curtea de Arges SRL (SPUCA), nu a fost reluată, au apărut deja primele reclamaţii din acest an.
Astfel, Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA), cu sediul în Bucureşti, a trimis o adresă către SPUCA şi Primăria Curtea de Argeş prin care „îşi oferă GRATUIT serviciile de efectuare a intervenţiei chirurgicale pentru toţi câinii”.
Mai mult decât atât, semnatarii adresei susţin că cei mai mulţi câini sterilizaţi în cadrul cabinetului veterinar dr. Radu Nicolae au decedat.
„Prin prezenta vă reinformăm faptul că majoritatea câinilor sterilizaţi în cadrul cabinetului veterinar dr. Radu Nicolae (în baza contractului de asistenţă medical-veterinară cu SC Salubritate Publică Urbană Curtea de Arges SRL şi bugetat de catre Primăria Curtea de Arges) au decedat ca urmare a operării defectuoase.
Câinii (referindu-ne în special la femele) supravieţuitori, din cauza acestei operări defectuoase, au fie grave probleme medicale fie intră în calduri fie dau naştere la pui”, se precizează în adresă FNPA.
La rândul lor, reprezentanţii SPUCA dezmint aceste acuzaţii şi chiar au trimis un răspuns oficial către FNPA.
„(…) afirmaţiile din adresa nr.23/08.02.2013 sunt tendenţioase şi nu au nicio urmă de adevăr. Dacă ar fi aşa, cine a văzut atâţia câini decedaţi şi unde au fost incineraţi?”, scriu reprezentaţii SPUCA în răspunsul transmis către FNPA.
Ce spune FNPA
De asemenea, reprezentanţii FNPA scriu în adresă că îşi oferă gratuit serviciile de efectuare a intervenţiei chirurgicale pentru toţi câini, numai în cazul unei colaborări cu SPUCA, colaborare care presupune mai multe lucruri.
„În acest sens avem nevoie de colaborarea dvs privind:
– punerea la dispoziţie a unui spaţiu de sterilizare şi cazare a câinilor pe timpul recuperării medicale (în cadrul adăpostului construit de către Primărie în acest scop)
– prinderea şi transportul câinilor la adăpost şi returnarea în locul de provenienţă (în cazul în care FNPA nu gaseşte o soluţie proprie în acest sens prin utilizarea de personal şi vehicul de transport propriu) – acţiune ce se va face împreună cu un reprezentant FNPA;
–    prezenţa a cca 2 îngrijitori care să asigure hrănirea animalelor pe perioada recuperării (cca 7 zile per câine), ajutor în transferarea câinelui operat din sala de sterilizare în spaţiul de recuperare, curăţenia adapostului şi orice alte activităţi implicite
– asigurarea hranei pe timpul recuperării medicale.
Menţionăm ca Federaţia va extinde aceasta acţiune prin sterilizarea şi a urgenţelor: femele gestante, femele aflate în perioada de călduri, dar şi alţi câini care nu se încadrează în niciuna din categoriile precizate, în funcţie de posibilităţi. Campania de sterilizare se va efectua în baza unui protocol de colaborare”, scriu reprezentanţii FNPA în adresă.
700 de câini vor fi sterilizaţi anul acesta
Conducerea SPUCA spune că momentan oferta înaintată de FNPA nu poate fi acceptată.
„În anul 2013, conform contractului cu Primăria, vom steriliza 700 de câini. Pentru această activitate avem nevoie de un medic care să fie prezent în fiecare zi, şapte zile din şapte, pentru a participa la acţiunile care au loc la adăpost, de la primirea lor în adăpost, la identificare, tratament sterilizare, până la eliberarea lor în locul de unde au fost capturaţi. Ori dumneavoastră ne oferiţi serviciile doar pentru intervenţiile chirurgicale, iar restul operaţiilor nu are cine să le execute. În consecinţă vă comunicăm că nu putem accepta oferta dumneavoastră, dar asta nu înseamnă că nu putem găsi o soluţie de colaborare în viitor”, scriu reprezentanţii SPUCA în răspunsul trimis către FNPA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email