Ruşinea unui milion

Se presupune că cei care candidează pentru un Consiliu Local, cel al Curţii de Argeş, spre exemplu, nu fac asta pentru cele cinci milioane de lei vechi, sau şase, pe care le primesc pentru întâlnirea pe care o au în fiecare lună. Se presupune că cei aleşi îşi doresc o localitate mai frumoasă, mai curată şi în general mai bună pentru cei care i-au ales, astfel încât la sfârşitul mandatului să se poate întâlni cu alegătorii şi să ţină capul sus, să le poată răspunde întrebărilor şi să primească dacă nu felicitări, măcar strângeri de mâini pentru ceea ce au făcut. Se presupune că cei intraţi într-un Consiliu Local, cel al Curţii de Argeş, spre exemplu, nu fac asta ca să obţină lucrări publice pentru ei sau pentru cei care i-au susţinut în campania electorală, nu vor să fie reprezentanţii cetăţenilor în forul legislativ local ca să-şi asfalteze strada până la ei acasă ori să-şi bage canalizare.
Se speră că aleşii locali sunt cei cărora le pasă de cetăţeni, de oraş, de câinii din oraş şi de florile de pe aleile oraşului.

Din păcate, astea sunt doar speranţe deşarte, speranţe care nu s-au îndeplinit niciodată şi, după cum merg lucrurile, nici nu se vor transforma în realitate într-un viitor apropiat, iar acest lucru se aplică, fireşte, şi la Curtea de Argeş.
Am un exemplu clar. Dl. primar a propus ca el şi colegii săi să contribuie cu măreaţa sumă de câte un milion pentru masa unor copii care vor veni la Curtea de Argeş pentru un concurs de matematică. Mă rog, firesc era ca bugetul local, care iroseşte miliarde, să dea 20 de milioane pentru câţiva copii deştepţi şi care vin la un concurs aici. Nu cred că municipiul sărăcea sau rămânea fără banii pentru parcul de lângă Centrul de Cultură, spre exemplu, dacă dădea o masă de prânz pentru câţiva copii. În sfârşit, dl. primar a găsit o altă soluţie, mai bună în opinia sa, deşi eu cred că a vrut să facă, public, un test.
Aşadar, propunerea a fost făcută, la iniţiativa dlui. Vasile Sabie, cel care a venit în Consiliu cu solicitarea Şcolii nr.4, organizatorul competiţiei, iar dl. Sabie a spus că dacă nu se vor strânge banii, el va pune diferenţa.
A fost interesant de observat reacţia consilierilor la auzirea propunerii. Unii au dat banii imediat, alţii, la fel de repede s-au ridicat de pe scaunele din sala de şedinţe şi au dat să plece. Lista milionului e deschisă la secretariatul Primăriei şi săptămâna viitoare. La finalul perioadei o să publicăm în ziar numele celor care au dat şi numele celor care nu au dat milionul. Oricum, tot din banii noştri sunt daţi, şi dacă erau din buget, şi dacă sunt din indemnizaţiile consilierilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email