Ruinele San Nicoară și Ansamblul Curtea Domnească vor fi reabilitate de Primărie

De 23 de ani Ruinele San Nicoară sunt date de Primărie în administrare Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului. În toată această perioadă zona s-a degradat continuu, mizeria a fost la ea acasă iar ruinele propriu zise mai au un pic și se dărâmă definitiv. Anul trecut, patru ONG-uri au cerut „Bugetarea unei sume corespunzătoare pentru îndeplinirea de către primar și consiliul local a obligațiilor prevăzute de art. 36 alin 1 litera b), art. 45 alin 1, litera b) și litera E) legea 422/2001 a monumentelor istorice cu privire la ruinele San Nicoară pentru paza, integritatea și protecția acestui monument.  Este de notorietate degradarea monumentului, iar faptul ca nu este păzit, nici îngrijit îl face să devină un loc periculos și insalubru pentru vizitatori și localnici. Cărămizile cad, pereții sunt mâzgăliți cu spray, pe acoperiș cresc copaci și buruieni, interiorul e folosit drept toaletă publică, iar acestea nu pot continua într-un oraș cu pretenții la titulatura de ”oraș regal”, se arăta în adresa trimisă la Primărie.

Arhiepiscopia are în administrare Ruinele San Nicoară din 2000

„Nu am primit cadastrul pentru teren şi Ruine nici acum, nu am putut face nimic. Ar fi putut fi gata azi, daca aveam cadastrul”, ne spunea arhimandritul Caliopie Ichim despre reabilitarea Ruinelor San Nicoară. „Noi am depus proiectul încă din 2010 şi l-am dat şi actualului primar. Pe vremea primarului Nicolae Diaconu am fost la o şedinţă de Consiliu cu echipa de proiectare şi l-am prezentat. Pe 2 februarie 2017 am fost la o şedinţă la care s-a discutat despre strategia de dezvoltare a oraşului, ce puteam face mai mult de atât?!”, a mai afirmat Caliopie la vremea aceea și a adăugat –  „Vrem să restaurăm ruinele San Nicoară!”. Pe de altă parte viceprimarul Ștefan Dumitrache spune că Arhiepiscopia a primit cadastrul încă din 2017, și tot nu a făcut nimic.

Cum Biserica San Nicoară, monument construit în jurul secolului al XIII-lea, de importanță majoră, nu a beneficiat nici măcar de lucrări de conservare, parcul care înconjoară ruinele este murdar și neîngrijit, iar Arhiepiscopia nu a dat niciun semn că începe vreun proiect sau vreo lucrare de reabilitare, Primăria a bugetat anul acesta un Studiu de fezabilitate privind „Conservarea și valorificarea durabilă a ruinelor Bisericii San Nicoară”.

”Urmărim deschiderea unor axe de finanțare astfel încât să putem reabilita Ruinele și Ansamblul Domnesc”, ne-a spus viceprimarul Ștefan Dumitrache. Deocamdată se începe su studiul de fezabilitate după care se va căuta finanțarea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email