Ruinele San Nicoară, pasate între Primărie şi Arhiepiscopie

Monument istoric de categorie A, datând din secolul al XIII-lea, biserica San Nicoară a fost paraclisul primei Curţi Domnești de la Argeş. Mai este denumită și “Biserica Sfântul Nicolae cel Mic”, adjectiv atribuit pentru a nu fi confundată cu Biserica Domnească (Sfântul Nicolae Domnesc), de care, pe vremuri, se lega printr-un tunel secret. Între timp, stau mărturie a ceea ce a fost lăcașul doar ruinele din parcul omonim. 
Astăzi, Ruinele San Nicoară sunt mai neîngrijite ca niciodată. Pe o fostă cupolă crește de ani întregi un copac, deșeurile înconjoară rămășițele zidurilor, iar acestea poartă și ele însemnele neglijenței, dar și ale lipsei de respect: vopsea, graffiti naiv și alte mijloace de pătat istoria.

Nu e foarte clar cine administrează Ruinele San Nicoară. În 2002, Consiliul Local Curtea de Argeş a dat în administrare Episcopiei, pe atunci, Ruinele, iar în 2009 acelaşi Consiliu a reînnoit decizia anterioară. Totuşi, reprezentanţii Arhiepiscopiei spun că nu mai sunt legaţi de monument prin acte.

O legătură pur „sentimentală”

„Legătura Arhiepiscopiei cu Ruinele San Nicoară este doar sentimentală, acum. Proiectul stă în sertar, insistenţele noastre la dl. primar cu care avem o relaţie bună sunt aceleaşi, de a-i da un statut juridic necesar astfel încât să putem interveni, noi, Primăria, oricine doreşte, dar  să fie această ruină a cuiva, să-i aparţină şi să răspundă în acelaşi timp de tot ceea ce presupune o astfel de proprietate. Noi dorim să administrăm, să ne ocupăm de acest obiectiv, aşa cum am început demersurile necesare pentru a fi intabulată Biserica Domnească pe care Arhiepiscopia a câştigat-o în urma acelui nedrept proces, pierdere de timp în defavoarea monumentului istoric”, ne-a spus protosinghelul Caliopie Ichim, stareţul Mănăstirii.

Pe de altă parte, juristul şef al Primăriei Curtea de Argeş, este de o altă părere. „În acest moment, formal, Ruinele se află în administrarea Arhiepiscopiei, întrucât nu există o hotărâre de Consiliu Local prin care să se fi luat act de încetarea dreptului de administrare. Nu este nevoie de niciun act”, spune Radu Chirca, secretarul municipiului.

În acest timp, între dispute pe acte sau pe drept de administrare, Ruinele San Nicoară se degradează încet dar sigur.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email