Ruinele Sân Nicoară ar putea intra în reabilitare

Consiliul Local Curtea de Argeş a introdus în domeniul public Ruinele Bisericii „Sân Nicoară”, în suprafaţă de 134 de metri pătraţi, la şedinţa ordinară a lunii ianuarie care a avut loc marţi. Acţiunea se va finaliza imediat ce va apărea o hotărâre de guvern care să prevadă acest lucru. După aceea, proiectele pentru reabilitarea monumentului pot fi puse în practică.

Cine se va ocupa de ele

Monument istoric de categorie A, datând din secolul al XIII-lea, biserica San Nicoară a fost paraclisul primei Curţi Domnești de la Argeş. Mai este denumită și “Biserica Sfântul Nicolae cel Mic”, adjectiv atribuit pentru a nu fi confundată cu Biserica Domnească (Sfântul Nicolae Domnesc), de care, pe vremuri, se lega printr-un tunel secret. Între timp, stau mărturie a ceea ce a fost lăcașul doar ruinele din parcul omonim. 
Astăzi, Ruinele Sân Nicoară sunt mai neîngrijite ca niciodată. Pe o fostă cupolă crește de ani întregi un copac, deșeurile înconjoară rămășițele zidurilor, iar acestea poartă și ele însemnele neglijenței, dar și ale lipsei de respect: vopsea, graffiti naiv și alte mijloace de pătat istoria.

Nu e foarte clar cine administrează Ruinele San Nicoară. În 2002, Consiliul Local Curtea de Argeş a dat în administrare Episcopiei, pe atunci, Ruinele, iar în 2009 acelaşi Consiliu a reînnoit decizia anterioară. Totuşi, reprezentanţii Arhiepiscopiei spun că nu mai sunt legaţi de monument prin acte.

„Proiectul este la dl. primar!”

„Legătura Arhiepiscopiei cu Ruinele San Nicoară este doar sentimentală, acum. Proiectul stă în sertar, insistenţele noastre la dl. primar cu care avem o relaţie bună sunt aceleaşi, de a-i da un statut juridic necesar astfel încât să putem interveni, noi, Primăria, oricine doreşte, dar  să fie această ruină a cuiva, să-i aparţină şi să răspundă în acelaşi timp de tot ceea ce presupune o astfel de proprietate. Noi dorim să administrăm, să ne ocupăm de acest obiectiv, aşa cum am început demersurile necesare pentru a fi intabulată Biserica Domnească pe care Arhiepiscopia a câştigat-o în urma acelui nedrept proces, pierdere de timp în defavoarea monumentului istoric”, ne spunea arhimandritul Caliopie Ichim, stareţul Mănăstirii, în ianuarie 2018.

Pe de altă parte, juristul şef al Primăriei Curtea de Argeş, era, atunci, de o altă părere. „În acest moment, formal, Ruinele se află în administrarea Arhiepiscopiei, întrucât nu există o hotărâre de Consiliu Local prin care să se fi luat act de încetarea dreptului de administrare. Nu este nevoie de niciun act”, spunea Radu Chirca, secretarul municipiului.

Acum, arhimandritul Caliopie crede că introducerea în domeniul public a Ruinelor este o veste foarte bună. „Noi avem un proiect de reabilitare care este la dl. primar. Mai sunt câţiva paşi de parcurs, mai e nevoie de o hotărâre de guvern care încheie lucrarea. Dacă avem acordul dlui. primar mergem mai departe cu proiectul”, ne-a spus stareţul Mănăstirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email