Rugămintea unui copil pentru Moş Nicolae: „Vreau ca Moşu’ să îi ajute pe părinţii mei să-şi păstreze servicul”


Nu există român care să nu cunoască semnificaţia zilei de 6 decembrie. Atunci este sărbătorit Sfântul Nicolae. Această zi este una dintre cele mai fericite pentru copiii cuminţi. Se spune că în noaptea de 5 spre 6 decembrie, un moş cu barbă albă, pe care nu l-a văzut nimeni niciodată, vine pe la ferestre şi, după lucruri ştiute de doar de el, pune în cizmuliţe diferite daruri. Pentru copiii cuminţi Moş Nicolae are în desagă dulciuri şi jucării, iar pentru cei năzdrăvani aduce câte o nuieluşă. Fiecare copil se pregăteşte conştiincios pentru a-l primi pe Moş Nicolae. Însă, oricât ar trage de pleoape ca să nu adoarmă, pentru a-l vedea măcar odată pe Moşul, copiii nu reuşesc, deoarece chiar în clipa în care aţipesc, el lasă darurile bine – meritate. Dimineaţa, mirosul dulciurilor şi al portocalelor care anunţă începutul iernii, îi îndreaptă pe copii ghetuţe, puţin supăraţi, pentru că nici anul acesta „nu l-am văzut pe Moş Nicoale”.
Prichindeii de la Grădiniţa cu program normal nr. 4 se pregătesc aşa cum se cuvine pentru a-l primi pe Moş Nicolae. Micuţii chiar ştiau legenda Moşului. „Eu ştiu sigur cine este Moş Nicolae. Este un spirit, pe care noi nu putem să îl vedem şi care aduce cadouri la copii în fiecare an. La cei care nu au fost cuminţi, Moş Nicolae aduce o nuieluşă”, spune Alexandru, care are şase anişori. Livia, o fetiţă cu­minte, ne-a po­vestit că Moşul nu vine niciodată singur, ci împreună cu ajutoa­rele sale. „Moş Nicolae aduce cado­uri la oamenii săraci. El vine doar iarna şi este ajutat întotdeauna de pitici. Mie mereu îmi aduce dulciuri şi jucării”, spune fetiţa. Copiii se pregătesc din timp pentru vizita Moşului şi chiar ar dori să îi recite o poezie sau să îi cânte, însă din păcate aţipesc şi nu îl pot vedea. „Ştiu poezii şi vreau să îi spun una lui Moş Nicolae. Nu l-am văzut niciodată. Pe Moş Crăciun îl cunosc şi i-am cântat, pentru că mi-a dat cadouri. Îmi pare rău că nu îl pot vedea pe Moş Nicolae. Poate îl pândesc anul acesta”, spune un băieţel.

Povestea ghetuţelor curate

Prichindeii spun că îşi vor curăţa ghetuţele şi cizmuliţele, pentru ca moşul să le lase mai multe cadouri. „Eu mereu spăl ghetuţele când trebuie să vină Moşul. Dacă nu sunt curate Moşul se supără şi nu primesc nimic. Câteodată mai lasă cadourile şi pe jos. Aş vrea acum să primesc o puşcă”, spune Radu Lazăr, de şase ani. Prichindeii îşi doresc de la Moş Nicolae maşini, păpuşi, pistoale de jucărie, truse de medic, dulciuri, dar şi câteva „daruri” pentru părinţii lor. Răzvan are doar şase anişori şi îşi doreşte ca Moşul să vină la părinţii lui şi să îi ajute. „Îmi doresc ca Moş Nicolae să îi ajute pe mami şi tati să nu îşi piardă serviciul sau să aibă unul mai bun, pentru că trebuie să aibă grijă de mine şi de surorile mele. Eu vreau să-mi aducă moşul o cutie de culori şi atât”, spune băieţelul.

Aşteptând zăpada

Un „cadou” îşi doreşte de la Moşul şi Jasmine. „Vreau de la Moş Nicolae multă sănătate pentru părinţii mei şi pentru mine dulciuri. Am fost cuminte tot anul şi sigur voi primi ceva de la moşul”, spune fetiţa. Radu ştie exact ce vrea de la Moş Nicolae. „Vreau o puşcă mare cu care să mă joc. Să fie ca aia din desenele animate, care îmi plac mie”, spune prichin­delul. În schimb, Miruna îşi doreşte o trusă de doctor, pentru că vrea să înveţe să salveze oamenii. „Vreau o trusă de doctoriţă. Când o să fiu mare mă fac medic ca să ajut copii bolnavi. Şi mai vreau câteva bombo­nele”, spune micuţa. Copiii îşi doresc anul acesta şi zăpadă, prin care să alerge şi să se joace. Se spune că venirea oficială a iernii este de Sfântul Nicolae. De ziua lui, Moşul vine pe la geamuri, pe un cal alb şi lasă tuturor cadouri. În plus, îşi scutură barba albă, semn că trebuie să înceapă ninsoarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email