Contractul scos la licitaţie de Hidroelectrica are o valoare de 82 de milioane de euro
45 de firme se luptă să îl câştige
Hidroelectrica SA a publicat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) anunţul de participare pentru retehnologizarea hidrocentralei de la Căpăţâneni. Potrivit anunţului, Contractul de lucrari „Retehnologizare Amenajare Hidroenergetica Vidraru” implică în principal derularea de lucrări de execuţie, lucrari de constucţii şi arhitectură la constucţiile existente (Baraj, derivaţia sub presiune, centrala, galeria de fugă) în vederea consolidării acestora în conformitate cu normativele de construcții în vigoare, lucrări de refacere a structurii de rezistentă, a finisajelor și a instalațiilor în construcții și construire depozit pentru deșeuri și materiale refolosibile; servicii de expertizare, proiectare și inginerie pentru fiecare dintre unitățile tehnice funcționale ce fac parte din obiectivul de investiții, activitatí de project management constând în coordonarea lucrărilor, serviciilor, activităților de achiziție/fabricare/procurare, livrare, testare, verificare, punere în funcțiune în vederea realizării unui Contract de retehnologizare „la cheie”.
Valoarea totala estimată, fără TVA, a contractului, este de 366.654.800 lei, echivalent euro 82.000.000 euro, iar durata acestuia este de 56 de luni de la data atribuirii.
Bătălia se duce între firme din China până în Slovenia
45 de firme s-au înscris la licitaţie, multe dintre ele româneşti, dar şi din Solvenia, Cehia, Serbia, Macedonia, Marea Britanie ori China. Printre societăţile româneşti care vor să ia contractul de 82 de milioane de euro se numără şi una din Curtea de Argeş, RMR Argeş SRL, dar şi altele din Argeş – Conarg Construct SRL şi Metalbet CF SA. Printre societăţile care vor să prindă contractul de zeci de milioane de euro se numără şi Hidroconstrucţia, Adrem Engineering, SSH Hidroserv, Electromontaj, Energoconstruct, etc.
Istoria hidrocentralei de pe Argeş este foarte interesantă. Potrivit site-ului oficial al Hidroelectricii, ideea proiectării unei hidrocentrale pe râul Argeș a apărut încă din perioada interbelică însă realizarea proiectului s-a datorat ambiției liderului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, care a promovat realizarea acestei hidrocentrale, dar nu a reușit să o vadă în funcțiune, fiindcă a decedat în martie 1965, cu un an înainte de inaugurare. Până în 1989 centrala de la Vidraru, denumită inițial “16 Februarie”, i-a purtat numele. Debutul amenajării hidroelectrice de pe râul Argeș a însemnat un exod muncitoresc spre acest loc. La apogeul lucrărilor aici munceau aproape 10.000 de oameni, cei mai multi veniți direct din Moldova, unde tocmai se finalizase barajul de la Bicaz, un baraj de greutate, construit în stil sovietic. Vidraru a fost însă gândit ca o bijuterie și tocmai din acest motiv nu s-a facut rabat la materiale. Mai mult, centrala a fost echipată cu turbine și generatoare electrice de ultimă generație, cu aparatură la nivelul celei mai bune tehnologii de la acel moment. Cehoslovacii de la Skoda au venit special pentru montarea turbinelor. La fel și italienii de la Pirelli, care s-au ocupat de cablurile de înaltă tensiune. Investiția a costat 1.645 milioane de lei în banii vremii și a fost amortizată în 28 de ani.
Pe 2 iunie, la Căpăţâneni a fost organizată o festivitate în cadrul căreia au fost sărbătoriţi 50 de ani de la darea în funcţiune a hidrocentralei Vidraru.