Riscul de producere a avalanşelor în masivul Făgăraş este de gradul al treilea, grad însemnat, la altitudini de peste 2.000 de metri, la altitudini mai mici riscul fiind de gradul al doilea, moderat. În zona Bâlea Lac – Cota 2000, stratul de zăpadă măsoară 195 de centimetri, dar în următoarele zile nu sunt aşteptate ninsori însemnate cantitativ care ar putea modifica substanţial nivelul de risc, a anunţat ieri şeful Serviciului Public Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu. Cu toate acestea, pe unii versanţi, vântul a creat depozite de acumulare, unde, punctual, riscul este mai mare decât cel general afişat. Conform scalei europene de risc de avalanşă, în cazul gradului al treilea de risc, stratul de zăpadă este mediu sau puţin stabilizat, existând posibilitatea declanşării unor avalanşe spontane. În cazul gradului al doilea, stratul de zăpadă este în general stabilizat, existând posibilitatea declanşării unor avalanşe în situaţia supraîncărcării, de exemplu cu turişti sau schiori.
Traseele montane rămân închise la peste 1.500 de metri altitudine
Salvamontiştii avertizează că traseul principal de creastă şi traseele turistice care acced în creasta masivului Făgăraş, indiferent de altitudine sunt în continuare închise. Rămân deschise doar traseele până la 1.500 de metri altitudine, pe muchiile sudice secundare Podeanu, Piscu Negru, Maliţa, Picuiata, Ghiţu şi în masivul Iezer-Păpuşa. Este interzisă ieşirea în golul alpin şi nu se recomandă nici traversarea văilor abrupte, chiar a celor situate în păduri, pentru că şi acolo se pot declanşa avalanşe, avertizează salvamontiştii. Turiştii care intenţionează să pătrundă pe traseele încă deschise că au obligativitatea de a folosi echipamentul de iarnă, respectiv lopată, sondă de avalanşă, dispozitiv radio de căutare în avalanşă, colţari, pioleţi şi corzi pentru asigurare la traversarea pasajelor expuse. Cei care se cazează la cabanele apropiate de golul alpin sunt sfătuiţi să nu încerce să urce în zonele nerecomandate şi să ceară informaţii salvatorilor montani sau la numărul 0SALVAMONT.