Scriam zilele trecute că Primăria vrea să taie 11 tei de pe Bulevard, pentru că sunt bătrâni și prezintă pericol public. Administrația locală a cerut avize de peste tot, inclusiv de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM). În răspunsul primit de la APM se arată că ”în timpul sezonului de vegetație nu este recomandată tăierea arborilor. Pentru a se putea avea în vedere cea mai bună decizie privind aceste tăieri cât și eșalonarea în timp a lucrărilor este necesară o analiză pentru fiecare arbore în parte utilizând un tomograf arboricol”. De asemenea, Agenția transmite că ”având în vedere că o astfel de intervenție radicală reprezintă un subiect de interes pentru locuitorii municipiului sugerăm ca luarea hotărârii finale să fie dezbătută public”. Articolul publicat de noi a avut sute de comentarii pe site-ul ziarului nostru, www.interesargesean.ro, și pe paginile noastre de Facebook. Dezbaterea publică pe care o sugera APM Primăriei a avut loc parțial în mediul online.
Cele mai multe răspunsuri la întrebarea ”Sunteți de acord cu tăierea teilor bătrâni de pe Bulevard?”, pusă de noi în titlul articolului au fost NU. ”Sunt frumusețea Bulevardului, a orașului”, ” ce farmec ar mai avea Bulevardul fără parfumul florilor de tei?”, ori ”aceștia sunt străjerii orașului, martorii nopților de vară care ne îmbie cu superbul lor parfum și care cu mantia lor de frunze, ne protejează în zilele toride. Ei reprezintă Arcul de Triumf al orașului Curtea de Argeș, teii sunt comoara și farmecul acestui oraș”, și-au motivat unii răspunsul negativ.
Au fost și cei care au spus ”plantați și când cresc atunci tăiați pe cei bătrâni”, ori ”dacă prezintă pericol și vor fi replantați alții în locul celor tăiați”, sau ”să tăiați numai teii care tind sa se usuce și să plantați imediat alții în loc, dacă se poate de vârstă mai mare nu din cei bețe”.
În discuții a intrat și viceprimarul Ștefan Dumitrache, care a scris – ”Perioada de viață a unui tei este în mod normal de 50-60 ani. Ai noștri au 120 ani. Nici cu proptele de beton nu vor mai rezista mult”. Un alt cetățean a propus însă ”să plantăm mai întâi pe unde lipsesc”.
”Până și gorunul lui Horea a fost înlocuit!”
Argeșenii au vorbit și despre camerele de supraveghere din oraș, care ar trebui să-i surprindă pe derbedeii care distrug teii nou plantați. ”Camere sunt. Dar derbedeii s-au modernizat. Hanorace cu glugă să nu li se vadă fața. Oricum nu se pune problema de tăiere fără plantare. Pentru fiecare tei tăiat se plantează 5. Asta este legea. Toți vrem tei pe Bulevard. Când am făcut acea tăiere de regenerare cu vreo 10 ani în urmă, ne-au înjurat toți deștepții. Deși se făcuse cu asistență de specialitate de la cercetători în domeniu. Dar fără acea intervenție, astăzi toți teii erau jos. Trebuie să fim realiști. Până și gorunul lui Horea a fost înlocuit. Deși perioada de viață a unui gorun este de 5 ori mai mare ca a unui tei”, a comentat viceprimarul.
O altă opinie a fost exprimată de o doamnă – ”înainte de a fi de acord sau nu, mai întâi ar trebui efectuata o expertiza dendrologica asupra fiecărui exemplar. Teii sunt în vârstă și e posibil ca unii dintre ei sa se fi fragilizat între timp și la vijelii mai puternice sa se rupă sau chiar sa se dezrădăcineze, ceea ce ar genera o stare de pericol evident. Hotărârea de a extrage (DOAR) exemplarele bolnave trebuie luata rațional, nu cu sufletul”.
Au fost și din cei care au răspuns pozitiv întrebării menționate mai sus. ”Da, clar, trebuiesc tăiați, sunt foarte bătrâni și în timp pot face multe pagube și mai ales pot răni pe cineva . Nu are rost să ne agățam de niște lucruri care evident trebuiesc schimbate mai târziu, evident plantat altceva în locul lor ”, a comentat un cetățean.