Retrospectivă 2015 (II) CELE MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ALE ANULUI TRECUT LA CURTEA DE ARGEŞ

Anul 2015 a fost unul bogat în evenimente la Curtea de Argeş. INTERES ARGEŞEAN vă prezintă retrospectiva celor mai importante dintre ele. Astăzi, a doua jumătate a anului.

IULIE

S-a vândut ARPO!

În iunie 2015 a avut loc ultima licitaţie publică cu strigare pentru valorificarea bunurilor SC ARPO SA, societatea aflată în faliment. Au fost scoase la vânzare două terenuri, în suprafaţă de 43.121 metri pătraţi, respectiv 729,6 metri pătraţi, şi construcţiile aferente acestora. Preţul de începere a fost şi cel de adjudecare, de 715.000 de euro, respectiv 3.191.045 lei, plus TVA. Licitaţia a fost organizată de Soc. Civ. Prof. Laurance Dum I.P.U.R.L., lichidator al SC ARPO SA.

Arhiepiscopia a primit în proprietate Biserica Domneasca

Tribunalul Sibiu a pronunţat, în luna iulie a anului trecut, sentinţa în procesul dintre administraţia locală şi Arhiepiscopie, proces al cărui obiect este dreptul de proprietate asupra Bisericii Domneşti. Din 2008 se judecă această cauză, în 2015 instanţa a decis ca Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului să primească „în deplină proprietate şi posesie imobilul reprezentat de Biserica Sf. Nicolae Domnesc, zid incintă biserica actuală, zid incintă prima biserică, turnul poartă – fostă clopotniţă şi terenul aferent acestora, până la limita zidului incintei Ansamblului Curţii Domneşti”. De asemenea, pârâtul, Muzeul Municipal Curtea de Argeş – reprezentat prin Florin Scărlătescu, Primăria Curtea de Argeş reprezentat prin primar, Consiliul Local Curtea de Argeş, municipiul Curtea de Argeş prin primar, este obligat să plătească Arhiepiscopiei suma de 6000 lei cheltuieli de judecată parţiale. 

AUGUST

Aquaterm a rămas fără licenţă pentru activitatea de apă canal

Operatorul local de apă – canal de la Curtea de Argeş, SC Aquaterm SA, nu mai are licenţă pentru desfăşurarea legală a activităţii de alimentare cu apă şi de canal. Potrivit ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice), joi, 6 august 2015, licenţa a expirat.

Mama fostului director tehnic al Sucursalei Hidrocentrale, trimisă în judecată pentru spălare de bani

Fostul director adjunct al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş,  Octavian Florian Oprea, Ştefan Vulparu, inginer în cadrul aceleiaşi societăţi, dar şi întreprinzător particular, şi asociatul său, Florin Nicolae Stoian, aflaţi în luna august a anului trecut în arest preventiv, au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu, luare de mită, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani. Alături de aceştia au mai fost trimişi în judecată Nicolae Arman, director tehnic Hidroserv Curtea de Argeş SA, Vasile Oae, şeful laboratorului de metrologie din cadrul aceleiaşi societăţi, şi Emil Nicolae Vasile Stăticescu, şef serviciu comercial la aceeaşi firmă. Şi Filoftia Oprea, mama fostului director tehnic al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş, a fost trimisă în judecată de DNA pentru spălare de bani.

SEPTEMBRIE

Apa şi canalizarea, scoase la licitaţie

Consiliul Local a hotărât ca serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare să aibă ca formă de gestiune „gestiune delegată”, şi apoi să fie scos la licitaţie, iar până la finalizarea procedurii, de apa şi canal se va ocupa tot SC Aquaterm

Societatea care furnizează utilităţile, Aquaterm, a fost cea mai înjurată instituţie din Curtea de Argeş, la mare concurenţă cu Primăria, pentru slaba calitate a serviciilor prestate. Directorul Aquaterm, Ion Bolovan, a reuşit să le ţină piept tuturor celor care au încercat să-l înlăture de la conducere şi să schimbe în vreun fel societatea. Acum se pare că nu mai poate să facă asta, iar Aquatermul, cel pe care îl ştim din 1998, de când s-a desprins din fosta Regie Gosarg, se va schimba. Sau se va închide.

SC Electrovâlcea SRL va reabilita şcolile de la Noapteş şi Capu Dealului

Câteva luni au lucrat anul trecut specialiştii din Primăria Curtea de Argeş la analiza ofertelor depuse la licitaţia pentru  „Consolidarea şi reabilitarea Şcolii cu clasele I-VIII nr.3, Sfântul Apostol Andrei-corp B şi a Şcolii I-IV Noapteş, aparţinătoare Şcolii cu clasele I-VIII nr.3, Sfântul Apostol Andrei”. Conform anunţului de atribuire a licitaţiei, „valoarea estimată a contractului de achiziţie publică este formată din valoarea aferentă lucrărilor (…) în sumă cumulată de 2.749.239,00 lei, fără TVA, valoarea cheltuielilor diverse şi neprevăzute (…) în suma de 5,70 %, respectiv 150.405,00 lei, fără TVA”. Comisia a declarat câştigătoare oferta depusă de SC Electrovâlcea SRL, în sumă de 1,770,520.23 de lei, fără TVA.

OCTOMBRIE

Primarul din Băiculeşti, obligat să plătească 80 de euro pe zi chirie pentru un Jeep pe care îl foloseşte un locuitor

Judecătoria Curtea de Argeş a pronunţat o sentinţă în procesul în care reclamant este Simona Niculescu, o locuitoare cu spirit civic a comunei, iar pârâţi Consiliul Local al comunei Băiculeşti – prin primar Niculaie Dragnea, Niculaie Dragnea – primarul comunei Băiculeşti şi Primăria comunei Băiculeşti – prin primar Niculae Dragnea. Conform sentinţei. „se admite în parte cererea, aşa cum a fost transformată şi precizată, formulată de reclamanta Niculescu Simona Lucia împotriva pârâţilor Consiliul Local al comunei Băiculeşti – prin primar Niculaie Dragnea, Niculaie Dragnea – primarul comunei Băiculeşti şi Primăria comunei Băiculeşti – prin primar Niculae Dragnea. Obligă pe pârâţi să plătească reclamantei, lunar, la data de 1 a fiecărei luni, pentru luna în curs, suma de 80 euro/zi (în echivalent lei la data plăţii), până la data reabilitării drumului local din satul Valea Brazilor, comuna Băiculeşti, judeţul Argeş”.

Fiul fostului prim secretar Vasile Mohan, cărăuș de droguri pentru mafia italiană

Fiul fostului prim secretar al oraşului Curtea de Argeş şi al judeţului Argeş, din anii ’70, Vasile Mohan, Marian Mohan, fost ofiţer activ din Securitate, a fost găsit vinovat pentru complicitate la trafic de droguri de mare risc şi condamnat la 9 ani de închisoare de Tribunalul Bucureşti..  Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au ajuns la el după o operaţiune spectaculoasă, derulată în patru ţări: Bolivia, Olanda, Italia şi România.

NOIEMBRIE

Arhiepiscopia vrea toate monumentele din Curtea de Argeş

La şedinţa ordinară a lunii octombrie a Consiliului Local au fost invitaţi reprezentanţi ai Arhiepiscopiei pentru a discuta despre Ruine, Biserica Domnească şi despre „viitoarele colaborări” pentru aceste obiective. Iar Arhiepiscopia a răspuns invitaţiei aşa cum nimeni nu s-a aşteptat să o facă. Peste o sută de preoţi, în mijlocul – literalmente – cărora s-a aflat celebrul  Caliopie Ichim, împreună cu specialişti de toate felurile şi avocaţi puşi la patru ace, au umplut sala de şedinţe a Primăriei şi i-au lăsat pe consilieri, la propriu, cu gurile căscate. Desantul popilor a avut succes, căci aleşii locali, aiuriţi de atâta lume îmbrăcată în negru, de frazele lungi şi elocvente ale avocaţilor şi de termenii folosiţi de specialista în fonduri europene, au plecat de la şedinţă convinşi că dacă Arhiepiscopia nu s-ar ocupa de toate monumentele din Curtea de Argeş, acestea s-ar prăbuşi mâine.

DECEMBRIE

Primăria Curtea de Argeş îşi angajează avocat ca să recupereze 5 milioane de lei

 

Consiliul Local Curtea de Argeş a aprobat contractarea unor servicii de asistenţă şi reprezentare juridică a municipiului în cazul unui contract de lucrări care nu a fost finalizat în termen.  Proiectul care nu a fost terminat la timp vizează înfiinţarea unui parc fotovoltaic la Curtea de Argeş, iar contractul de lucrări a fost câştigat de SC Eol FAcility SRL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email