Reţelele de apă sunt vechi şi uzate, iar râul Argeş este poluat

Adunarea Generală a Acţionarilor Aquaterm a decis că Gabriel Nastea este administrator al societăţii pentru următoarele trei luni, şi va primi şi salariu

 

Societatea Aquaterm pare bântuită de spectrul falimentului. Ori asta, ori este pregătită pentru a fi preluată de altcineva. La Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor care a avut loc săptămâna trecută concluzia nespusă dar înţeleasă a fost aceasta – administratorul Gabriel Nastea nu a făcut nimic iar oraşul poate rămâne oricând fără apă.

Întrunirea a început cu citirea unor pasaje din statul societăţii de către Gabriel Nastea, cel care a fost administrator până la 30 iunie, apoi nu a mai fost, nu a luat salariu dar s-a dus la birou, a semnat acte, dar nu state de plată. Motivul convocării AGA a fost numirea unui administrator, nou, sau prelungirea mandatului lui Nastea. Am depus documentaţia în vederea obţinerii licenţei, şi mă tem să nu avem problema pentru că societatea nu mai are administrator”, a spus acesta.

Miroase a rahat tot cartierul!”

După ce Ion Şerban a mărturisit că nu a putut să pună mâna” pe statutul Aquaterm, Doru Georgescu a declarat –   Aici este teoría formei fără fond. Am stabilit în Consiliul Local să înfiinţăm Consiliul de Administraţie, şi a început astfel intrarea în normalitate”. Gheorghe Andreescu l-a apostrofat pe Nastea –  Noi am venit să votăm un salariu?! Sunteţi la a cincea prelungire a mandatului şi nu aţi făcut nimic! Cum a funcţionat societatea asta 30 de ani?! “

Tot Andreescu a  întrebat de ce nu e viceprimarul în sală şi a reclamat – O consider cea mai importantă problemă a municipiului (societatea Aquaterm – n.a.)! Miroase a rahat tot cartierul, pentru că tot rahatul e dat pe şanţ! Neglijenţă şi nepăsare!”, a mai acuzat acesta, care a mai spus că nu are nicio garanţie” că problemele se rezolvă dacă lui Nastea îi este prelungit mandatul. Şi totuşi, a fost prelungit până la instalarea Consiliului de Administraţie dar nu mai mult de trei luni.

Ce aşteptări are administraţia de la organele de conducere administrativă și executive”

În cadrul procesului de selecţie a membrilor Consiliului de Administraţie, pe site-ul Primăriei o fost postată o Scrisoare de așteptări privind activitatea organelor de conducere administrativă și executivă a SC AQUATERM AG ’98 SA”. Înainte de a scrie ce aşteaptă administraţia locală de la Consiliul de Administraţie, documentul face  o radiografie a alimentării cu apă. Aflăm astfel, că în municipiul Curtea de Argeș, alimentarea cu apă se face pentru 32.500 locuitori în sistem centralizat, sursa de alimentare fiind priza de suprafată din canalul de fugă al UHE Capățâneni (acumularea Vidraru), prin stația de captare Oeşti. Interesant este că la ultimul recensământ municipiul avea sub 30.000 de locuitori.

Consumul de apă potabilă este de aproximativ 140.000 mc, din care 70% populatie şi 30% societăti comerciale. Rețelele de alimentare cu apă potabilă se caracterizează prin vechimea şi gradul avansat de uzură, cu implicații majore în asigurarea necesarului şi calitatea apei potabile destinată consumului populatiei.

Stația de tratare a apei este situată în localitatea Cerbureni şi este dată în administrarea SC AQUATERM AG ’98 SA.

Uzina de apă Cerbureni a fost construita în anul 1973 şi are o capacitate de 350 l/s, deservind municipiul Curtea de Argeş şi comunele învecinate: Valea laşului, Albeşti şi Valea Danului. Lungimea rețelei de canalizare este de 64 km, populatia racordată la serviciile de canalizare fiind de 21.500 locuitori (grad de racordare al populației la canalizare – 63%).

Pentru locuitorii şi agenții economici neracordați la rețeaua de canalizare menajeră, SC AQUATERM AG ’98 SA asigură vidanjarea apelor stagnante şi a foselor septice, cu descărcare în stația de epurare. Stația de epurare, construită în anul 1973, este amplasată în partea de sud a oraşului, pe malul râului Argeş şi are două trepte de epurare: mecanică şi biologică, cu o capacitate maximă de 280 l/s.

Apele pluviale sunt colectate prin rețele centralizate şi prin şanturile şi rigolele stradale, amplasate de-a lungul căilor de comunicații. Activităţile legate de canalizarea apelor pluviale, decolmatarea şi întreținerea văilor intră atât în responsabilitatea Serviciul Public de Gospodărie Comunală cât şi a locatarilor care au obligaţia de a întreţine şanturile şi rigolele pluviale.

Care sunt cele mai mari probleme

Documentul postat pe site-ul Primăriei precizează că alimentarea cu apă şi canalizarea prezintă următoarele deficiențe:

-rețelele de alimentare cu apă potabilă sunt vechi şi prezintă un grad avansat de uzură, putând apărea pierderi pe rețea şi o calitate necorespunzătoare a apei potabile destinată consumului;

-râul Argeş este folosit ca emisar pentru apele epurate şi meteorice, în condițiile în care sistemul de epurare este depăşit din punct de vedere tehnologic;

-gradul de racordare al populației la canalizarea menajeră este de doar 63%, iar din restul de gospodării nu au toate fosă septică, reprezentând o sursă de poluare a solului, apelor de suprafață şi subterane;

-rețeaua de canalizare şi stația de epurare a apelor uzate prezintă, de asemenea, un grad avansat de uzură, necesitând investitii pentru retehnologizare.

Ce trebuie făcut

Consiliul de Administraţie al Aquaterm va trebui să lucreze intens pentru rezolvarea problemelor, cele de mai sus fiind doar câteva dintre ele. Administraţia locală aşteaptă că administratorii să aibă în vedere şi să pună în practică extinderea și modernizarea rețelei de alimentare cu apă, alimentare cu gaze și canalizare şi construirea unei noi stații de epurare. De asemenea, politica de investiții vizează reabilitarea stație filtrare pompare Cerbureni, reabilitarea rețelei de apă de pe străzile Episcop Ghenadie şi Valea Iașului, canalizarea pluvială din zona stadionului, realizarea stației de tratare cu treapta mecanica, biologica și terțiară și instalație de primire vidanja precum şi canalizarea menajeră în zonele Cuza Vodă-Lt.Pavelescu-Progresului şi strada Valea Danului.

Planurile sună bine iar proiectele sunt ambiţioase. Consiliul de Administraţie, o premieră pentru Aquaterm, va avea mult de lucru şi va răspunde în faţa Consiliului Local pentru ceea ce face. Cel puţin teoretic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email