Restaurarea Ansamblului Palatului Episcopal de la Curtea de Argeş este gata

Urmează să fie făcută recepţia lucrărilor, spune arhimandritul Caliopie Ichim

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a finalizat proiectul „Restaurare, consolidare şi punere în valoare a Ansamblului Palatului Episcopal de la Curtea de Argeş, a clădirilor anexă, a bisericii din lemn „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, a zidului de incintă a reţelelor exterioare şi construire punct de informare”, în valoare de cinci milioane de euro din fonduri europene şi contribuţia Arhiepiscopiei.

Arhimandritul Caliopie Ichim spune că totul e gata. „Lucrările sunt gata, urmează  procesele verbale de recepţie”, ne-a spus acesta.

Lucrările au ânceput în 2018

Lucrările au început în februarie 2018 la subsolul Palatului Episcopal, unde, de-a lungul timpului, au fost făcute mici cămăruţe pentru depozitarea diverselor lucruri, iar muncitorii au scos scos tot, până când au ajuns la bolte.

De altfel, lucrările făcute sunt complexe – la Palatul Episcopal consolidarea şi hidroizolarea subsolului pentru amenajarea spaţiilor expoziţionale, consolidarea planşeului ultimului etaj cu o reţea de elemente metalice conectate la o centură perimetrală din beton armat, curăţarea faţadelor, amenajarea spaţiilor expoziţionale în aripa nordică, conservarea – restaurarea decoraţiilor interioare, a vitraliilor, revizuirea tâmplăriilor, a pardoselilor, înlocuirea cu tablă a învelitorii şi refacerea  tuturor instalaţiilor. La corpul administrativ a fost consolidat subsolul, eliberată faţada de nord de anexele recente, la etaje s-au recompartimentat spaţiile şi au fost refăcute pardoselile, s-au restaurat faţadele şi au fost înlocuite tâmplăriile cu unele similare din lemn stratificat. De asemenea, a fost instalat un lift hidraulic şi refăcute instalaţiile, conform proiectului.

În plus, un centru de informare turistică cu un spaţiu expoziţional a fost  construit semiîngropat şi terasă  înierbată iar o nouă scară va asigura accesul la nivelul zonei de parcare care se reamenajează”, după cum ne declara arhimandritul  Caliopie Ichim la momentul în care au început lucrările.

O singură curte, un parc frumos şi o mulţime de turişti

„Vom desfiinţa gardul dintre Mănăstire şi noua Catedrală, parcul va fi redesenat, zidul de sprijin care mărgineşte parcarea va fi refăcut, iar în zona în care acum sunt treptele vom avea un centru de informare turistică modern, cu tot ce-i trebuie. Magazinul care e acum la intrarea în parc va fi desfiinţat”, ne spunea arhimandritul în 2018. Partea aceasta nu a fost realizată, însă.

La subsolul  Palatului au fost amenajate spaţii expoziţionale şi întreaga clădire va putea fi vizitată de turişti, inclusiv Sala Manole şi apartamentele reginei de la etaj. În spatele Palatului Episcopal există un parc extraoddinar, care acum nu poate fi vizitat, dar după reabilitare va fi deschis publicului, ca şi bisericuţa adusă de ÎPS Calinic de la Drăganu.

Moaştele Sf. Filoteea aduc anual la Curtea de Argeş sute de mii de credincioşi, iar racla a fost deja mutată din paraclisul de la Palatul Episcopal la noua Catedrală.

Zona de intrare în parc va rămâne, însă, la fel. E domeniu public acolo unde sunt treptele sparte şi statuia plină de muşchi, iar administraţia locală ar trebui să aloce bani pentru reamenajarea terenului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email