Reprezentanţii Casei Regale trebuie să finalizeze ornamentaţiile la necropola

Necropola regală de la Curtea de Argeş este aproape de finalizare, cel puţin partea care va cuprinde mormintele membrilor familiei regale şi pe cele ale episcopilor de Argeş, ne-a spus  P.C. Protosinghel Caliopie Cristian Ichim, Consilier responsabil de sectoarele Economic – Financiar și Construcții Bisericești din Eparhia Argeșului și Muscelului. „Noi ţinem permanent legătura ca Familia Regală. Partea în care sunt mormintele este gata, în afară de ornamentaţiile interioare care trebuie făcute de Casa Regală”, ne-a spus consilierul Caliopie, care a precizat că săptămâna trecută au fost la Curtea de Argeş reprezentanţi ai Casei Regale.  „Din 2009 au venit mereu la Arhiepiscopie şi de fiecare dată am discutat despre necropolă”, spune protosinghelul Caliopie Ichim.

Nu s-a discutat nimic la nivel oficial despre vreo înmormântare regală la necropola din Curtea de Argeş, precizează acesta, dar, din punctul de vedere al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, spaţiul e pregătit şi potrivit pentru asta. „De un an de zile spaţiul e pregătit”, ne-a mai spus consilierul Ichim.

Piatra de temelie, pusă pe 10 mai 2009

Pe 10 mai 2009 a fost pusă piatra de temelie a necropolei regale care va adăposti toţi regii României, precum şi episcopii pe care i-a avut Argeşul. Evenimentul s-a petrecut în prezenţa Alteţei Sale, Principele Radu, şi a Episcopului, pe atunci, de Argeş şi Muscel, Calinic.

În biserica episcopală de la Curtea de Argeş sunt înmormântaţi regii Carol I, Ferdinand şi reginele Elisabeta şi Maria, şi nu mai e loc pentru alte morminte. În 2007 a fost făcut anunţul oficial referitor la construirea necropolei chiar de către Principele Radu, prezent atunci la Câmpulung, la lansarea unui proiect intitulat “Oraşele României”. A fost nevoie de mult timp pentru ca ideea să fie pusă în practică, asta şi din cauza faptului că terenul pe care se înălţa necropola nu aparţinea Bisericii. Suprafaţa de aproape 2000 de metri pătraţi a fost atribuită Arhiepiscopiei printr-o hotărâre de Guvern.

 

Necropola va avea acelaşi aspect ca Biserica Domnească de la Curtea de Argeş. În plus va avea un pridvor semicircular la intrare cu 12 morminte, cele regale, iar în interior va fi loc şi pentru cele ale episcopilor argeşeni. Catedrala va purta hramul Sfintei Filoftia şi Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email