Reprezentanţii Episcopiei ne asigură că „Niciun preot nu face naveta la parohie!”

În numărul de ieri al ziarului nostru scriam despre unele hotărâri adoptate de Sfântul Sinod, hotărâri pe care trebuie să le respecte toată preoţimea ortodoxă. Conform acestora, „preoţilor care au domiciliul pe teritoriul altei parohii decât cea la care slujesc, le este interzisă cu desăvârşire oficierea oricărei slujiri aparţinând întregii lucrări preoţeşti, fără aprobarea chiriarhului locului (Arhiereu conducător al unei eparhii, mitropolii, patriarhii, cf. DEX)), cu excepţia cuminecării grabnice pentru cei aflaţi în pericol de moarte”.
Am cerut părerea reprezentanţilor Episcopiei Argeşului şi Muscelului vizavi de această chestiune şi am aflat, cu surprindere, că niciun preot argeşean nu face naveta la parohia la care slujeşte. „Pentru un preot, măsura aprobată de Sfântul Sinod, şi mă refer la faptul că preoţii nu au voie să facă naveta la parohie, nu este o noutate, ci o cerinţă obligatorie. Acest lucru este specificat în statutul bisericii de la bun început şi reprezintă o condiţie pe care toţii preoţii o respectă. În momentul în care un preot este hirotonit, acesta citeşte în public următoarea declaraţie „Mă oblig ca de îndată să locuiesc în parohia încredinţată mie”. Repet, nu este nicio noutate că preoţii nu au voie să facă naveta şi este o cerinţă pe care toţi preoţii o respectă. Nu am avut probleme în acest sens”, spune arhidiconul Caliopie Ichim, de la Episcopia Argeşului şi Muscelului.

Nu au fost astfel de probleme, poate pentru că nu a sesizat nimeni niciodată Episcopia, dar asta nu înseamnă că nu sunt cazuri. Deschidem acum o listă. Cine se trece primul pe ea?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email