Regina Maria și Flacăra Centenarului la Curtea de Argeș

Orașul regal a devenit pentru o zi capitală a culturii argesene. De Ziua Internațională a Femeii în Curtea de Argeș au avut loc o serie de manifestări dedicate Reginei Maria a României.

Personalitatea complexă a reginei, de la pasiunea ei pentru portul tradiţional românesc și pentru artă, până la perioada în care a îmbrăcat uniforma de asistentă medicală pe front, în timpul Primului Război Mondial, a făcut din Regină una din figurile emblematice ale epocii sale fiind cea care a redescoperit filonul tradiției românești.

Regina Maria și „Triada Unirii” la Muzeu

Muzeul Municipal Curtea de Argeș a venit în întâmpinarea primăverii cu o expoziție de metaloplastie intitulată sugestiv „Triada Unirii”, avându-i că autori pe artiștii Constantin Samoilă și Constantin Băjenaru. De asemenea, în cadrul manifestării  de joi a fost lansată cartea „Regina Maria” scrisă de Cristian Moșneanu. Această carte este al treilea volum al colecției de istorie „Centenarul Marii Uniri”. În prezența Înalt Prea Sfințitului Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, primarului Constantin Panțurescu, deputatului Dănuț Bica, academicianului Gheorghe Păun şi a unui numeros public,  s-a vorbit despre viața reginei și trăirile sale, despre vitejia și bunătatea acesteia. Regina Maria a României, cea supranumită „Regina Soldat” datorită implicării sale active în ajutorarea răniţilor în Primul Război Mondial și-a pus pe deplin amprenta în crearea României Moderne.

Flacăra Centenarului adusă la Mănăstirea Argeșului

Consiliul Județean Argeș în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului au continuat manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri, parte a Proiectului „Respect pentru Valorile Naţionale”. Astfel, flacăra Centenarului aprinsă simbolic în județul Argeș, pe 24 ianuarie la Muzeul Golești și depusă prima dată pe biroul Regelui Carol I, a fost adusă la Curtea de Argeș în Catedrala Arhiepiscopală. Momentul solemn a debutat cu depunerea de flori și candele la mormintele regale, după care Înalt Preasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a oficiat o slujbă de Te-Deum și a evocat personalitatea emblematică a Reginei Maria care și-a pus pe deplin amprenta în crearea României Mari, fiind devotată poporului său până la moarte. „Nu există un moment mai potrivit decât acum, de Ziua Internațională a Femeii, să pomenim de cea mai mare româncă regină și regină româncă–Maria-regina floare, regina arhitect, regina muzicii, regina scrisului, regina diplomației, regina frumuseții, regina mângâierii, regina nădejdei de granit”, a rostit IPS Calinic.

La acest eveniment au participat primarul municipiului Curtea de Argeș, Constantin Panțurescu, președintele CJ Argeș, Dan Manu, vicepreședintele Ion Mînzână, Ion Tucă – directorul Casei Regale a României, acad. Gheorghe Păun din partea Academiei Române, prof. dr. univ. Șerban Valeca, membru al grupului de inițiativă „Respect pentru Valorile Naționale”, subprefectul Gabriel Stoian, parlamentari, consilieri județeni, primari, voluntari ai Crucii Roșii din România, filiala Argeș. Flacăra Centenarului a fost scoasă apoi din Catedrală și depusă în baldachinul din fața Mănăstirii. Fanfara „Argeșul” a intonat imnul național, iar corpurile Batalionului 33 Posada Vânători de Munte, Jandarmeriei și pompierilor au dat onorul.

Flacăra Centenarului va fi dusă în fiecare localitate argeșeană unde autorităţile locale le vor aduce omagiu eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, cu ocazia Zilei Eroilor sau a altor evenimente locale dedicate Centenarului Marii Uniri. Punctul final al Flăcării Centenarului, după ce aceasta va fi transmisă în toate localităţile judeţului Argeş, va fi la Alba Iulia, de 1 Decembrie 2018.

Gina Grigorescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email