Regina Mamă Elena a ajuns la Curtea de Argeş

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Elena a ajuns vineri după amiază la Curtea de Argeş, şi a fost depus în Mănăstire. Cortegiul funerar a fost întâmpinat de peste o sută de persoane, care au aşteptat în parcul Mănăstirii şi în faţa Necropolei. Au însoţit-o pe ultimul drum spre Curtea de Argeş pe Regina Mamă Elena Majestatea Sa Margareta și membri ai Familiei Regale, principele Nicolae şi soţia sa, iar aceştia din urmă au stat, discret, într-un colţ, şi au intrat ultimii în Mănăstire, după reprezentanţii familiei regale şi după oficialităţi. Soldaţi ai Batalionului 33 Vânători de munte „Posada” au purtat pe umeri sicriul de la maşină până în Mănăstire.

Începând cu ora 17:15, publicul se poate închina și reculege la catafalc, iar sâmbătă publicul se va putea reculege și închina la catafalcul Reginei Elena de la ora 8:00 la ora 10:00. La ora 12:40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală unde, la ora 13:00, va avea loc ceremonia de reînhumare. Publicul va avea acces pe platforma din fața Noii Catedrale.

„Regina Elena a închis ochii la Lausanne, în ziua de 29 noiembrie 1982, timp în care țara noastră se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

Vineri, 18 octombrie 2019, la ora 11:00, la Aeroportul Internațional Otopeni, o aeronavă a Forțelor Aeriene Române a repatriat sicriul Reginei Elena. La aeroport a avut loc un ceremonial militar și religios, la care au fost  prezenți Majestatea Sa Margareta și membri ai Familiei Regale, reprezentanți ai instituțiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai Corpului Diplomatic și ai altor confesiuni și religii din România.

La ora 11:45, cortegiul funerar a plecat de la Aeroportul Internațional Otopeni la Palatul Elisabeta. Între 12:00-12:45, sicriul a fost depus în Sala Regilor, unde Familia Regală s-a recules la catafalc. Majestatea Sa Margareta a dorit ca, în mod simbolic, sicriul Reginei Elena să plece către Curtea de Argeș de la Palatul Elisabeta, locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă și Regele Mihai au fost forțați să-l părăsească. Se închide astfel un cerc al istoriei, deschis dureros acum 71 de ani.

În intervalul orar 12:45–16:00, cortegiul funerar s-a deplasat de la Palatul Elisabeta la Curtea de Argeș, pe ruta Chitila,Titu, Găești,Topoloveni, prin centrul municipiului Pitești și prin centrul municipiului Curtea de Argeș.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email