Regii asfaltului se luptă pentru modernizarea Curţii de Argeş

Ieri, pe site-ul Comisiei Naţionale de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a apărut decizia referitoare la contestaţiile depuse de trei firme la licitaţia pentru proiectul în valoare de 14 milioane de euro. Potrivit acesteia, contestaţiile au fost formulate de SC ZEUS SA, SC ELECTRICA SERV SRL şi de SC ALPHA DESIGN – BUILD GROUP SRL, şi s-au referit la procedura de achiziţie, prin „licitaţie deschisă”, în vederea atribuirii contractului de achiziţie publică de lucrări, având ca obiect: „Creşterea calităţii infrastructurii rutiere în Municipiul Curtea de Argeş, Judeţul Argeş”.
SC ZEUS SA a solicitat anularea procedurii de atribuire în cauză, SC ELECTRICA SERV SRL a cerut anularea procedurii, modificarea fişei de date a achiziţiei, iar SC ALPHA DESIGN – BUILD GROUP a solicitat anularea procedurii de atribuire.
Luând act de renunţarea la contestaţie a SC ZEUS, CNSC a decis următoarele – a admis, în parte, contestaţia formulată de SC ELECTRICA SERV SRL, în sensul că admite solicitarea de obligare a autorităţii contractante la remedierea documentaţiei de atribuire, dar a respins ca nefondate celelalte cereri, inclusiv cea referitoare la anularea procedurii de atribuire. De asemenea, Comisia a respins, ca nefondată, contestaţia formulată de SC ALPHA DESIGN – BUILD GROUP SRL şi a dispus continuarea procedurii de atribuire în cauză cu respectarea celor precizate anterior.
Ce fac autorităţile locale
Decizia CNSC a ajuns ieri şi la Primărie. „Procedura de atribuire continuă”, ne-a spus secretarul municipiului, Radu Chirca, iar primarul Nicolae Diaconu a detaliat – „Mergem mai departe şi ne conformăm deciziei, în sensul că renunţăm la un formular, cel referitor la asigurarea firmei, asigurarea fiind obligatorie doar pentru câştigător. De asemenea, vom detalia, cum ne cere CNSC, anumite sintagme”, ne-a spus primarul.
Acesta crede că până la sfârşitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, atribuirea va fi făcută. „Termenul până la care trebuie să anunţăm câştigătorul este 28 decembrie, dar nu vom ajunge până atunci, lucrurile vor merge mai repede”, ne-a mai declarat primarul Diaconu.
Două firme au venit cu oferte mici, de sub 85% din preţ
Vă reamintim că pe 4 octombrie a avut loc licitaţia pentru lucrările prevăzute în proiectul „Creşterea calităţii infrastructurii rutiere în Municipiul Curtea de Argeş, Judeţul Argeş”, lucrări a căror valoare estimată este de aproximativ 14 milioane de euro. Licitaţia a avut în sfârşit loc după ce fusese anulată de două ori din cauza unor contestaţii depuse la CNSC de mai multe firme. Marţi, pe 4 octombrie, s-au înscris şapte firme, dintre care două au fost descalificate din start, având oferte neconforme. Au rămas în luptă greii domeniului, regii asfaltului, care se luptă pentru câştigarea unui contract interesant chiar şi pentru firme multinaţionale. „Din cele cinci societăţi care au ofertat, două au preţ sub 85%, drept pentru care o să le cerem clarificări, să vedem cum se descurcă să facă lucrările cu un preţ mai mic”, ne-a spus primarul Nicolae Diaconu.
Care sunt firmele ofertante şi cine e în spatele lor
STRACO şi GENERAL TRUST
Societatea STRACO s-a prezentat la licitaţie în asociere cu o celebră firmă argeşeană, GENERAL TRUST. Printre contractele pe care STRACO  le are în derulare se numără  construcţia autostrăzii Orăştie-Sibiu lotul 2, în valoare de 90 milioane de euro, lucrări de modernizare a nouă drumuri judeţene în judeţul Ilfov, 43 milioane de euro, lărgirea la patru benzi de circulaţie a DN 73 şi drum legătură cu DN 73D, în valoare de 28 milioane de euro, etc.
Omul de afaceri Cătălin Spătaru, un apropiat recunoscut al PSD-ului în judeţul Argeţ şi la nivel naţional, este deţinătorul unui mic imperiu care se întinde în judeţele Argeş, Olt şi Vâlcea, derulând afaceri de zeci de milioane de euro prin societatea SC GENERAL TRUST SRL  pe care o patronează. De altfel, de Vâlcea nu numai afacerile îl leagă pe Spătaru. Acolo se află chestorul Ion Stoica, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea şi fost adjunct al şefului IPJ Argeş, care este şi naşul său, potrivit pitestinews.ro.
EUROVIA şi COMESAD
Altă firmă interesată să asfalteze Curtea de Argeş este EUROVIA, cea care s-a prezentat la licitaţie în asociere cu o altă societate argeşeană, COMESAD.
EUROVIA CONSTRUCT INTERNAŢIONAL a ocupat locul 1 în Top Afaceri România Întreprinderi Mijlocii, pe Bucureşti, sector 6, în domeniul „Lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor”. În 2010, firma a avut un număr mediu de salariaţi de 134, iar în portofoliul său de lucrări se află multe contracte similare cu cel din Curtea de Argeş. Conform site-ului firmei, printre lucrările făcute de COMESAD se numără întregul sistem rutier al oraşului Găeşti, reabilitarea mai multor drumuri judeţene, etc.
DELTA A.C.M
Cea de-a treia firmă participantă la licitaţia de la Curtea de Argeş este DELTA ACM. SC Delta Antrepriza de Construcţii şi Montaj ’93 Bucureşti este societatea care a câştigat contractul pentru reabilitarea, modernizarea şi întreţinerea străzilor din municipul Craiova pe perioada 2008-2012, conform indiscret.ro., aceasta fiind doar ultima dintre lucrările societăţii, lucrare care demonstrează amploarea afacerilor pe care le derulează. Conform aceleiaşi surse, Delta ACM 93 a avut în ultimii ani cu o dezvoltare rapidă, în special datorită contractelor cu Primăria Generală Bucureşti.
EUROCONSTRUCT
Despre EUROCONSTRUCT nu sunt multe de spus, pentru că firma este cunoscută de aproape toată lumea. SC Euroconstruct Trading 98 poate fi lesne asociată cu nume precum Traian Băsescu sau Gigi Becali, pentru că acţionarii acestei firme deţin localul bucureştean Golden Blitz, locul de întâlnire şi relaxare al preşedintelui Băsescu cu Gigi Becali sau alte persoane apropiate. SC Euroconstruct este deţinută de Dan Besciu şi Sorin Vulpescu. Potrivit Grupului de Investigaţii Politice, în 2005, în primul an de guvernare al Alianţei DA, Euroconstruct Trading 98 SRL a primit de la Ministerul Transporturilor nouă contracte în valoare totală de peste 510 miliarde lei vechi (14 milioane euro), conform www. autostrada-transilvania.ro
ROMSTRADE
Ultima, dar nu cea din urmă societate care îşi doreşte să obţină contractul de 14 milioane de euro de la Primăria Curtea de Argeş, este ROMSTRADE. Această firmă, patronată de omul de afaceri Nelu Iordache, cel care controlează şi compania aeriană Blue Air, a câştigat licitaţia pentru realibilitarea şi modernizarea celui mai lung drum judeţean din Bistriţa-Năsăud, DJ 151, contractul fiind estimat la peste 21 milioane euro, cu TVA inclus, după cum scrie presa bistriţeană, iar acesta este doar ultimul dintre contractele societăţii menţionate. (L.I.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email