Regele Mihai, pentru eternitate la Curtea de Argeş

Regele Mihai I a fost înmormântat sâmbătăalături de Regina Ana în Necropola Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, la funeralii participând reprezentanţi a zeci de case regale din întreaga lume. La ceremonialul regal al funeraliilor Regelui Mihai I al României au asistat zeci mii de oameni care au venit îmbrăcăţi sobru pentru a-şi manifesta iubirea şi respectul faţă de fostul suveran.

În momentul în care maşinile mortuare au ajuns la Mănăstirea Curtea de Argeş, clopotele au bătut neîncetat şi au răsunat cântari bisericeşti. Oamenii au aplaudat la intrarea în curtea Catedralei şi au strigat „Regele Mihai“.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, IPS Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, și PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, răspunsurile liturgice fiind date de corală preoţilor din Eparhia Argeşului şi Muscelului.

Înmormântat cu onoruri militare

După slujbă, militarii au preluat sicriul şi crucea din lemn pe care scria simplu Mihai I REGE şi s-au deplasat către Necropola Regală, urmaţi de cortegiul funerar. Oamenii prezenţi în curtea lăcășului de cult au luminat drumul între mănăstire şi necropola cu lumânări și făclii aprinse. Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui a fost purtat pe braţe de opt militari ai Regimentului de Gardă în aplauzele celor prezenţi, după care a fost coborât în a două criptă din dreapta intrării în necropolă şi aşezat alături de soţia sa, Regina Ana, în timp ce au fost trase 21 salve de tun de către Brigada 30 Gardă, simultan fiind intonate Imnul Naţional şi Imnul Regal.

Înmormântarea ultimului monarh al României a fost una plină de fast, aproximativ șaisprezece mii de oameni au dorit să-l conducă pe ultimul drum şi să îşi ia adio de la regele Mihai I. Unii dintre cei care au venit la înmormântare au fost însoţiţi de propriile lor poveşti, de evenimente care, într-un fel sau altul, le-au unit existenţele cu cele ale Familiei Regale. “Vorbim despre moartea ultimului monarh al României. A fost un simbol al acestui neam şi pot să spun că şi-a iubit cu adevărat ţara. Mihai I al României a fost un rege care a fost caracterizat de integritate, de moralitate, de o acţiune lângă cetăţeni.”, a spus unul dintre participanții la funeraliile regale.

Pentru cei care nu au fost sâmbătă la Curtea de Argeş publicăm în paginile următoare o cronică a celui mai important eveniment care a avut loc în oraş în ultimii 50 de ani, iar pe cei care au asistat la funeralii îi invităm să-şi aducă aminte cum a fost.

Fotografiile au fost realizate de Oana Dinu, Gina Grigorescu, Aluniţa Munteanu şi Erika Munteanu.

{gallery}poze/rege2017{/gallery}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email