Regele Carol I, victimă colaterală în războiul Arhiepiscopiei cu directorul Muzeului

S-au împlinit zilele trecute 100 de ani de la trecerea în nefiinţă a Regelui Carol I, „întemeietorul Dinastiei Române, un om de stat care a reușit să aducă sistemul pe calea cea dreaptă și să fie un mediator al clasei politice, întru apărarea interesului național”. Asta scrie pe pagina oficială a Casei Regale, asta este ceea ce spun istoricii. Sunt unii însă care nu prea îi au la suflet pe regi, şi nici asta nu e o crimă. Fiecare cu părerile sale, dar în Oraşul Regilor, cum se laudă Curtea de Argeş că este, trecerea cu vederea a comemorării celor 100 de ani, în condiţiile în care Carol I este înmormântat aici, este impardonabilă.
Îmi spune dl. Ştefan Dumitrache, directorul Muzeului, un paradoxal pesedist cu suflet de regalist, că a avut un proiect prin care cei 100 de ani erau marcaţi aşa cum se cuvine şi că avea şi acceptul de principiu al Casei Regale pentru manifestările la care se gândise domnia sa. Numai că, aşa cum se întâmplă în ultima vreme la Curtea de Argeş, Arhiepiscopia, care iniţial se declarase de acord cu propunerea, chiar prin vocea ÎPS Calinic, s-a răzgândit brusc. De fapt, dezacordul între cele două instituţii şi conducătorii lor e vechi, cam de când e în instanţă procesul al cărui obiect este Biserica Domnească. Din acest motiv festivalul medieval nu a avut acces în curtea Bisericii Domneşti şi s-a ţinut doar în parcare, din aceeaşi pricină comemorarea Regelui Carol I va fi făcută, dacă va fi făcută, doar de Arhiepiscopie într-un cadru extrem de restrâns.
Sunt convinsă că, potrivit bunului obicei al înaltelor feţe bisericeşti care păstoresc turmele argeşene, vor apărea un comunicat de presă şi câteva poze din care ţara va afla că marele rege a fost comemorat la Curtea de Argeş, dar puţini vor şti exact cum a fost la comemorare.
Sigur, asta e partea Arhiepiscopiei, dar nici Primărie nu este imaculată. Mă gândesc la faptul că dacă dl. primar sau dl. viceprimar, cei care au militat pentru obţinerea statutului de Oraş Regal pentru Curtea de Argeş, ar fi fost atenţi la detalii şi la date, am fi putut avea un mic eveniment care să arate celorlalte oraşe, care nu sunt Regale, că la noi statutul acesta contează nu doar în campaniile electorale, cât să ne lăudăm că ne-am zbătut să-l obţinem şi că ne va aduce milioane de turişti, ci e important prin ceea ce înseamnă – respect pentru cei care au modernizat ţara, au adus-o pe calea cea dreaptă şi au ales Curtea de Argeş drept locul în care se odihnesc pe veci.
Cred că statutul de Oraş Regal chiar ar trebui să însemne ceva. E păcat ca la Curtea de Argeş până şi Casa Regală să fie victimă. A vechiului război între Arhiepiscopie şi Muzeu sau a celui mai nou, dar la fel de dur, al rivalităţilor electorale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email