Recomandările MECANICILOR: cum să îți pregătești mașina pentru drum lung

Vara a venit așa că s-a dat start vacanțelor la mare sau la munte. Dacă te numeri printre cei care aleg să meargă cu mașina în concediu atunci cred că e cazul să afli niște lucruri importante. Cu siguranță ai un ritual bine definit în ceea ce privește pregătirea mașinii înainte de orice drum lung, însă poate nu știi chiar toate sfaturile mecanicilor. 

 Iată cele 5 recomandări ale specialiștilor în domeniul auto pe care trebuie NEAPĂRAT să le urmezi:

 Verifică dacă trebuie schimbat uleiul. 

Nu e de ajuns doar să verifici sau să completezi nivelul de ulei. Dacă a trecut mult timp de la ultimul schimb de ulei, sau dacă s-au acumulat deja kilometrii necesari unui nou schimb, atunci e cazul să soliciți ajutorul uni mecanic pentru această manoperă. În cazul în care mașina ta consumă mult ulei trebuie obligatoriu să ai cu tine o sticlă din același tip de ulei care se află deja în rezervor. Nu uita că dacă vrei să verifici nivelul uleiului atunci când ajungi la destinație, pentru a vedea diferența, trebuie să aștepți să se răcească foarte bine motorul.

NU supraîncărca mașina!

Este greu să te limitezi când vine vorba de bagaje, însă trebuie să te gândești și la mașina ta atunci când împachetezi. Dacă mașina este încărcată peste limită atunci se exercită o presiune neobișnuită asupra arcurilor de susținere ale roților. Având în vedere drumurile noastre, arcurile mașinii pot ceda sub greutatea autoturismului la orice groapă sau denivelare. De-asemenea volumul mare de bagaje poate afecta negativ consumul de combustibil, riscând astfel să rămâi mai repede fără benzină sau motorină.

Dacă nu știi cum să împachetezi în așa fel încât să iei doar strictul necesar poți urmări aceste sfaturi.

Verifică roțile

Deși e logic că acestea ar trebui verificate mereu, nu toată lumea știe CUM să o facă. Nu e deajuns să verifici doar presiunea din anvelope, ci și aspectul acestora. Din cauza sezonului foarte cald pneurile se uzează mult mai rapid și riști să faci o pană când te aștepți mai puțin. Verifică o dată cu presiunea și nivelul de uzură. 

La fel de important este și sistemul de frânare al roților. Aruncă o privire și la plăcuțele de frână și fii atent ca ferodo-ul să NU aibă mai puțin de 3 milimetri. Dacă, totuși, se întâmplă asta atunci ești obligat să le schimbi cât de repede posibil. Atenție! Plăcuțele de frână se schimbă DOAR în perechi!

Atenție la trusa de prim ajutor și stingător

Imaginează-ți asta: așezi cu grijă bagajele în portbagaj, fără să iți dai seama scoți trusa de prim ajutor, stingătorul și triunghiul reflectorizant ca să faci loc bagajelor. Te grăbești să pleci, presat de entuziasmul copiilor. La jumătatea drumului un control de rutină al poliției te face să îți aduci aminte că ai uitat ceva acasă, asta ca să nu aducem în discuție scenariul în care ai într-adevăr nevoie de ele din cauza unui incident. Nu par a avea locul în portbagajul tău, însă legea prevede faptul că nu trebuie să lipsească din mașină. Ca să nu riști o amendă contravențională, sau mai rău, încearcă să nu le schimbi locul din portbagaj orice ar fi.

NU uita de aerul condiționat

Este imposibil ca pe timp de vară sa nu folosești sistemul de aer condiționat al mașinii. Dacă nu l-ai folosit de mult timp verifică dacă răcește, iar dacă nu înseamnă că are nevoie de o reîncărcare cu freon. Dacă nici după această operațiune nu ești mulțumit de puterea de răcire, iar pe lângă asta simți și un miros neplăcut în habitaclu atunci ai nevoie de  manoperă de igienizare a sistemului de aer condiționat. Dacă nu știi despre ce e vorba găsești aici toate detaliile și informațiile de care ai nevoie.

Așadar, o dată ce ai pus la punct aceste aspecte, ești pregătit de drum. Drumul lung este obositor, așa că ai nevoie de foarte multă odihnă. Cedează locul tău altui șofer aflat cu tine, sau ia o pauză de odihnă la primul semn de oboseală. Condu cu prudență și încearcă să îți păstrezi mereu calmul în cazul traficului dificil. Gândește-te prima dată la familia ta, e mai importantă. 

Sursă foto: pixabay.com, shutterstock.com.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email